CULMEA SONDAJULUI

Câtă relevanță mai poate avea astăzi un sondaj de opinie politic în România? Câtă relevanță mai are sondajul dacă el își propune să măsoare votul pentru funcția de primar, cu peste un an înainte de alegerile locale, dar și în plină febră a alegerilor europarlamentare? Dar, mai cu seamă, cât de relevant poate fi un sondaj făcut la comanda unui partid politic? Sunt întrebări ce ar trebui puse atunci când înghițim pe nemestecate ceva numit, colorat desigur, „cercetare sociologică”.

Să analizăm concret! Nu înainte de a semnala și un alt amănunt semnificativ: Întrebarea pusă, în primele luni ale anului 2019, în condițiile în care alegerile locale sunt în luna iunie 2020, sună cam așa: „Dacă duminica viitoare ar fi alegeri pentru funcția de primar, pe care din următorii competitori i-ați vota?” Păi asta relevă o oarecare impresie, destul de banală și imprecisă, asupra unei situații dinainte stabilite: alegeri locale duminica viitoare! Cum alegerile locale nu sunt duminica viitoare, eșafodajul de carton a cercetării, numite sociologice, se prăbușește din start.

Dar, să vedem ce spune totuși sondajul! Spune că a fost realizat de Agenția de Rating Politic, la comanda PNL. Până aici, nimic spectaculos. PNL a dorit să știe cum stă candidatul propriu și a comandat un sondaj. Dacă sondajul era comandat de PSD? Aflam cum stă candidatul PSD, nu? Adică cine plătește, are și pretenții! Nu vedem în ecuație nicio casă de sondaje de prestigiu, cu greutate, precum CURS, IRSOP, etc.! Nu vedem perioada și nici eșantionul! Nu știm în ce perioadă s-a realizat sondajul. Dar aflăm ceva cel puțin ciudat din știrea „bombă” cu favoriții la funcția de primar al Severinului: Candidatul PNL, Daniel Cîrjan este avantajat doar dacă intră în cursă fostul primar Constantin Gherghe. Culmea, nu? Păi nu era Gherghe demolatorul de sondaje, favoritul inimilor pline de dorință neîmpărtășită ale severinenilor, în special a celor care îți petrec anii de pensie prin parcurile dotate cu mese de șah ale municipiului? Nu era Gherghe eroul care a făcut și a dres? Cum adică să vedem o asemena umilință fără seamăn prin care Gherghe, intrat în cursă, iese pe locul al treilea și îl trimite în frunte pe candidatul PNL, Daniel Cîrjan? În aceste condiții, liberalii ar trebui să îl roage frumos pe Gherghe să candideze ca să se facă de râs pentru ei, nu?

Așadar, ce spune sondajul?

Varianta 1, cu dezgroparea fantomelor (Gherghe se întoarce!): „Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri Daniel Cîrjan (PNL) ar fi votat de 34,5% dintre severineni, Marius Screciu (PSD) de 29,5%, Constantin Gherghe (PRO România) de 24%, Ionuț Sibinescu (ALDE) de 6%, Constantin Stuparu (USR – PLUS) de 3,5%, iar Răzvan Roșca (PMP) de 2%”. Adunăm procentele și obținem 99,5 la sută. Deci nu 100 la sută, atenție!

Valianta 2, fără dezgroparea fantomelor: „În scenariul în care Constantin Gherghe nu este testat, Marius Screciu (PSD) ar fi votat de 41,5% dintre severineni, Daniel Cîrjan (PNL) de 38,5%, Ionuț Sibinescu (ALDE) 8%, Cornel Stroescu (PRO România) de 5%, Constantin Stuparu (USR – PLUS) de 4% și Răzvan Roșca (PMP) de 3%”. Adunăm din nou procentele și obținem 100 la sută! Foarte tare, nu?

Concluzia articolului de prezentare ce însoțește acest ciudat sondaj, aproape o culme a sondajelor, este aceea că „severinenii nu mai au încredere în primarul Marius Screciu și nu îl mai vor la conducerea administrației locale a orașului Drobeta Turnu Severin”. Păi de unde reiese o așa concluzie dură, aceea că Screciu, primar în exercițiu, nu mai beneficiază de încrederea oamenilor? Adică oamenii își pierd brusc încrederea în el, numai când îl văd pe Gherghe? Gherghe le moaie sufletele severinenilor, dar severinenii îl trimit pe acesta pe locul trei? Adică, mare boss Gherghe, părintele Severinului, salvatore de la patria vino în competiție ca să te trimitem acasă, că noi de fapt îl vrem pe Daniel Cîrjan primar, dar nu îl putem alege primar fără să te umilim pe tine! Dacă Daniel Cîrjan este favorit, atunci de ce e nevoie de prezența lui Gherghe ca să câștige Daniel? Dacă Screciu pierde încrederea severinenilor, atunci de ce mai e cotat cu 41,5 la sută? Cum adică Gherghe, dacă intră în cursă, ia de la Screciu și atât? Păi acesta e un sondaj umilitor pentru Gherghe și în acest caz, pe cale logică, nu ar trebui să mai intre în cursă, că se face de râs!

Concluzia? Gherghe e împins în acest sondaj doar ca să îl încurce pe Screciu? Este chemat tocmai în sondajul comandat de liberali, care nu își pot duce candidatul pe primul loc decât cu un „încurcă lume” pe post de Constantin Gherghe? Destul de dubios!

Destul de ciudat sondajul! Asta cu atât mai mult cu cât mai este un an până la acest tip de alegeri! Iar un an înseamnă mult, chiar foarte mult! Și este cu atât mai ciudat cu cât dă impresia unor calcule ce își propun să nu îl supere pe actualul primar, chiar cu un an înainte de momentul alegerilor locale. Ce vor să scoată liberalii din acest sondaj este ideea că nu ei îl vânează pe Screciu, deși ar avea motive să o facă în favoarea propriului candidat. Vor să inducă ideea că doar Gherghe ar fi dușmanul lui Screciu, nu liberalii! Liberalii îi sunt prieteni, dar vor să îl bată măr cu ajutorul lui Gherghe.

Și ca o concluzie a tuturor concluziilor: Este Constantin Gherghe omul care s-ar băga într-o astfel de bătălie ca să iese pe locul trei? Și să ajute PNL-ul? Mai este Constantin Gherghe cel de altădată? Evident că nu! Că doar așa spune sondajul!

Citit 7824 ori Ultima modificare Joi, 28 Martie 2019 10:51
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…