GUVERNUL VREA SĂ VÂNDĂ APĂ GREA

Guvernul intenţionează să vândă o parte din rezerva de stat de apă grea, pentru a acoperi deficitul bugetar. Informația este vehiculată de presa centrală, care citează surse guvernamentale. Acțiunea ar fi una fără precedent în România, care arată cât de grav este dezechilibrul bugetar. Totuși, ipoteza pare cel mult una teoretică și poate fi plauzibilă mai mult ca un aport de capital la asocierea româno-chineză pentru construirea reactoarelor de la Cernavodă.

Intens mediatizatul stoc de apă grea de la Mehedinți, care ar valora peste un miliard de euro a atras atenția Guvernului României. Nu neapărat pentru a fi protejat așa cum trebuie, ci mai mult ca un venit ce ar putea echilibra cumva deficitul bugetar. Constituit pentru a asigura funcţionarea grupurilor 1 şi 2 de la Cernavodă în caz de nevoie, dar și pentru a susţine punerea în funcţiune a viitoarelor grupuri 3 şi 4, stocul de apă grea de la rezerva de stat a României ar putea fi scos parțial la vânzare. Din păcate, specialiștii spun că e greu de crezut că ar putea veni de aici și ceva bănuți. O tonă de apă grea poate fi vândută cu circa 600 de mii de dolari. Deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților este sceptic în această privință și spune că nu crede în nicio vânzare, ci mai mult într-un aport de capital la mult negociata asociere cu chinezii pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

„Nu cred în momentul de față că există ceva concret cu privire la vânzarea de apă grea către cineva din afara țării care ar avea nevoie, care folosește tehnologia CANDU, canadiană. Mai degrabă, cred că este vorba de aducerea unui aport la capitalul social la compania mixtă împreună cu chinezii ce vor să facă reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, dar și acolo suntem destul de departe de acst aspect pentru că încă nu s-au terminat negocierile și în acest caz e foarte greu să spui că ai finalizat și că poți să te bazezi pe niște venituri fiscale nepredictibile. Apa grea e deținută de Rezervele Statului și de acolo nu am auzit până acum să se discute concret cu un investitor așa ceva”, a declarat vicepreședintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, deputatul Virgil Popescu.

Despre vânzarea de apă grea pentru a aduce bani la buget vorbea în decembrie anul trecut, în Parlament, ministrul de atunci al Finanţelor, Ionuţ Mişa: „Nu cred că mai putem spune că veniturile nu sunt sustenabile pentru viitor. Am adus în discuţie şi elemente care vor genera o creştere a veniturilor, atât din punct de vedere al veniturilor fiscale, (...) cât şi venituri de natură nefiscală prin vânzarea apei grele care are cel mai bun procent din UE(...)”.

Stocul de apă grea rămas la fostul Combinat de apă grea, după falimentul RAAN a fost o lungă perioadă de timp lăsat în voia sorții, până când Guvernul României a înfințat Unitatea de Management care se va ocupa de păstrarea apei grele în condiții de calitate și siguranță maxime.

Citit 4487 ori Ultima modificare Joi, 19 Aprilie 2018 16:31
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…