Pericolul pe calea ferată dintre Orşova şi Drobeta-Turnu-Severin a fost sesizat de călători. Aceştia au surprins imagini în care se poate observa cum şuruburile care susţin traversele de cale ferată sunt rupte, ruginite şi se pot desprinde cu mâna, iar traversele sunt putrede şi crăpate. Aceste deficienţe grave au fost filmate chiar pe viaductele care trec la mare înălţime deasupra Dunării, iar un accident feroviar, posibil oricând, ar putea duce la o catastrofă de proporţii. Este un pericol iminent, cred cei care locuiesc în zonă şi foloseau calea ferată în trecut şi care spun că au renunţat să mai meargă cu trenul de teamă.
Vezi aici calea ferată de groază, dintre Gura Văii și Orșova
„Este un pericol, domnule că poate să pice calea ferată. Mişcă boloanele, ne poate omorî oricând. Cred că nu au fost prinse poate de ani de zile, că dacă erau prinse vă daţi seama că nu se desfăceau aşa, cum mâna. Un dezastru, se poate întâmpla o catastrofă. Veneam de la Iloviţa dimineaţa şi era plin de oameni în tren, acum ne este teamă să mai mergem. Nu aţi văzut ce pericol este. A fost şi accident pe podul de la Vodiţa, tot aşa, s-a aplecat calea ferată şi s-au dus vagoanele în Dunăre. Să vină să vadă calea ferată să vadă ce se poate întâmpla cu ea”, a declarat un localnic din Iloviţa.
Cum arată calea ferată pe viaducte, vezi aici!
Şi călătorii din gara Drobeta-Turnu-Severin spun că merg cu trenul, dar nu mai sunt în siguranţă şi nu mai au încredere că pot ajunge cu bine la destinaţie. ”Pericolul este iminent prin faptul că poate să se întâmple oricând o catastrofă feroviară. Ar trebui să ia măsurile cuvenite. Sigur că îmi este teamă, pentru că ar trebui să ia măsuri, să facă investiţii, pentru că se poate întâmpla o catastrofă în care pot să moară oameni”.
Surse din cadrul CFR confirmă temerile călătorilor şi au precizat, sub protecţia anonimatului, că pe sectorul respectiv poate avea loc oricând o catastrofă de proporţii. Viaductele dintre Drobeta-Turnu Severin şi Orşova sunt construite în anul 1965 şi de atunci nu s-au mai făcut decât mici reparaţii, deşi au durata de viaţă depăşită de două ori şi tot de atâtea ori ar fi trebuit reabilitate total. Verificări se fac zilnic, ele sunt raportate celor care ar trebui să ia măsuri, dar nu se schimbă nimic, pentru că nu sunt bani pentru infrastructură.
Într-un comunicat de presă transmis la solicitarea noastră, Compania Națională de Căi Ferate CFR SA precizează că: „Siguranţa circulaţiei trenurilor, conform instrucţiilor feroviare, nu este pusă în pericol dacă pe distanţe scurte de linie anumite elemente de prindere (cum sunt cele din imagine - boloane/tirfoane) sunt slăbite, deoarece nu se depăşesc procentajele admise de prindere. Pe astfel de porţiuni de linie, unde prinderea este activă în procent de 50%, trenurile pot circula cu viteza de 30 km/h, viteză cu care se circulă în prezent şi pe viaductul Bahna. Vă informăm că această măsură respectă instrucţiile feroviare şi are drept scop siguranţa circulaţiei feroviare pe zona respectivă. Nu în ultimul rând facem precizarea că restricţiile de viteză impuse pe anumite componente ale infrastructurii feroviare reprezintă condiţii restrictive care garantează menţinerea siguranţei în traficul feroviar”.
Pentru orice român normal, explicaţia poate fi halucinantă. Adică cei de la CFR îşi scuză neputina prin faptul că în secolul XXI au redus viteza pe calea ferată la 30 de km pe oră, pentru ca traficul feroviar să se dezvolte în siguranţă.