A plecat pentru totdeauna dintre noi unul dintre marii fotbalişti ai generaţiei de aur. Şi m-am gândit zilele acesta că de Didi mă leagă una dintre cele mai frumoase amintiri, trăite pe viu, alături de echipa Naţională a României. Eram în armată în Bucureşti atunci şi în vară, la Campionatul Mondial din SUA, România făcuse cea mai mare performanţă a ei, calificarea în sferturi şi scosese zeci de mii de oameni în stradă, în Capitală.

De la marginea gardului unităţii militare în care eram, îmi amintesc că priveam fascinat râurile de bucurie ale tuturor acestor oameni, care curgeau în valuri pe B-dul Regina Maria! Vă spun, cu mâna pe inimă, eu niciodată nu am văzut atât de mulţi români fericiţi şi niciodată de atunci încoace nu i-am mai văzut pe români trăind o asemenea bucurie. Oameni care nu se cunoscuseră niciodată se strângeau în braţe pe stradă, se sărutau, se prindeau în hora fericirii. A fericirii de a fi liberi şi victorioşi! Dar, de fapt, povestea frumoasei mele amitiri are loc la scurt timp după Cupa Mondială, în toamna aceluiaşi an. Începuseră calificările pentru Europeanul viitor, nu îmi mai amintesc unde urma să aibă loc şi era o seară friguroasă de noiembrie, parcă, atunci când am fost pentru prima şi ultima dată la un joc al Naţionalei. Era aşa de frig încât cele câteva mii de oameni de la tribuna întâi, ca să se încălzească, stăteau pe scaune şi loveau cu putere betonul de sub bicioare al stadionului. Vă spun cu mâna pe inimă că sub puterea acelor lovituri se creea un tremur incredibil pe care nu-l mai întâlnsem până atunci. Dar ceea ce face cu adevărat special acest joc e faptul că Daniel Prodan este cel care a marcat atunci golul victoriei.

Veneam, cum am spus, după 1994, eram cu mult mai valoroşi decât slovacii, dar după două goluri marcate de Gigă Popescu, o combinaţie excelentă cu Răducioiu şi de Hagi, cu un lob suberb peste portarul ieşit în întâmpinarea sa, românii au lăsat-o mai moale şi au fost egalaţi în minutul 80. Era un 2 - 2 neverosimil pe tabelă şi nimănui nu-i venea să creadă! Dar, din fericire, datorită celui care astăzi a plecat la CER, peste 22.000 de români nu au plecat atunci trişti de pe Ghencea. La un minut după ce slovacii ne-au egalat, după un corner executat de pe partea dreaptă a terenului, cum ataca România, cu un şut teribil din 7 metri, Daniel Prodan a trimis mingea aproape sub bară şi a aruncat în delir cei, cred că erau 22.000 de suporteri, pentru care a adus victoria României. Aceasta este cea mai frumoasă amintire a mea trăită pe viu şi legată de echipa Naţională şi ea i se datorează celui care zilele trecute a fost condus pe ultimul drum de mare parte dintre colegii cu care a fost pe teren atunci.

Zilele acestea, citind câteva date statistice despre cariera lui Didi Prodan, aveam să aflu că a fost singurul GOL marcat de Daniel la echipa Naţională. Dumnezeu să te ierte şi să te odihnească în pace şi mereu pe un dreptunghi verde, Daniel Prodan. Mie, ca de asemeni celor 22.000 de oameni care au fost atunci pe stadion şi altor milioane de suporteri din ţară, dacă ne auzi de acolo de sus, îţi putem spune că, fie şi numai pentru o seară, ne-ai făcut fericiţi! Deşi au fost multe altele, nenumărate! Am ţinut să scriu aceste rânduri pentru că am observat că toate televiziunile şi site-urile de fotbal din România au prezentat superbul gol marcat de Prodan în meciul cu Rangers. A fost şi acela un gol senzaţional, dar dincolo de a fi fost stelist, Daniel a fost UN ROMÂN ADEVĂRAT! Şi este păcat pentru că şi el, un mare fotbalist a fost îndepărtat pe nedrept de la Federaţia Română de Fotbal, aşa cum s-a întâmplat în toţi aceşti ani nenorociţi pe care-i trăim cu mulţi alţi ROMÂNI ADEVĂRAŢI!

Găsiţi singulul gol al lui Didi Prodan la echipa națională în videoclipul atașat deasupra articolului, preluat de pe youtube, sursa Dolce Sport.

Citit 2331 ori Ultima modificare Duminică, 20 Noiembrie 2016 13:59
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…