PLANUL LUI REMUS BORZA PENTRU RAAN: „SALVAREA PE BUCĂȚI”

Portalul adevarul.ro scrie despre primele intenții declarate ale lichidatorului pe mâna căruia a intrat Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN), după ce falimentul acesteia a fost parafat de Curtea de Apel Craiova. „Lichidatorul judiciar desemnat la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN), societatea Euro Insol, va căuta împreună cu autorităţile locale şi cu Ministerul Energiei o soluţie pentru a conserva apa grea produsă în ultimii ani, dar şi pentru a păstra termocentrala, astfel încât locuitorii oraşului Drobeta-Turnu Severin să aibă apă caldă şi căldură”, a declarat Remus Borza, patronul Euro Insol, pentru adevărul.ro.


Odată întrată în faliment, regia nu mai poate desfăşura activităţi comerciale, decât să ia măsuri de conservare, de inventariere şi valorificare a patrimoniului şi a activelor. Problema patrimoniului şi a angajaţilor rămaşi la RAAN va fi dezbătută miercuri, împreună cu primarul oraşului Drobeta-Turnu Severin. RAAN, singurul producător de apă grea din Europa şi cel mai mare din lume, a intrat oficial săptămâna trecută în faliment, după ce magistraţii Curţii de Apel Craiova au respins ca nefondat apelul formulat la decizia din 28 ianuarie a Tribunalului Mehedinţi.

Lichidator judiciar a fost desemnată Euro Insol, condusă de avocatul Remus Borza, cel care administrează şi insolvenţa producătorului de energie Hidroelectrica „Este o companie în care s-au investit multe miliarde de dolari, vorbim de cea mai mare uzină de apă grea din lume, vorbim de rezerve de apă grea de ordinul a miliardelor de euro. Astfel, vorbim şi de o responsabilitate foarte mare în sarcina noastră“, a spus Borza, citat de adevarul.ro.

Borza a precizat că va încerca să găsească soluţii pentru a putea conserva rezerva de apă grea: „Avem rezerve pentru cele patru grupuri, dar menţinerea acestor rezerve în parametri, în standarde, implică nişte costuri. Aflată în faliment, societatea nu va putea finanţa aceste costuri penntru menţinerea în siguranţă a rezervelor de apă grea pentru următorii 20 de ani. Va trebui să gândim împreună cu Ministerul Energiei, acţionarul majoritar, soluţii astfel încât să putem salva acest stoc preţios de apă grea“, a afirmat reprezentantul lichidatorului. El va propune Ministerului Enegiei un proiect, astfel încât depozitul de apă grea să rămână stocat în acelaşi loc, întrucât o eventuală relocare ar implica costuri mult prea mari. Discuţiile vizează însă stabilirea proprietarului rezervei de apă grea, Ministerul Energiei - care este şi acţionarul majoritar al Nuclearelectrica, compania care administrează cele două reactoare nucleare de la Cernavodă, sau Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat (ANRS).

În opinia lui Remus Borza, „Termoficarea trebuie ruptă de RAAN”. „O altă prioritate este legată de termocentrala RAAN, Romag-Termo, care asigura agentul termic în Drobeta-Turnu Severin, iar Euro Insol va căuta soluţii împreună cu primăria oraşului pentru ca activitatea de termoficare „să fie ruptă de regie“. Borza subliniază că sunt necesare discuţii şi cu reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru ca licenţa de furnizare să nu fie retrasă, o variantă posibilă fiind transferarea activităţii de termoficare pe o altă societate”,scrie adevarul.ro.

„De o lună de zile, oraşul Drobeta-Turnu Severin a rămas fără alimentare cu agent termic, fără apă caldă. Municipalitatea a demarat deja o procedură privind construcţia unui CET, dar sunt pesimist că în acest an această investiţie va fi finalizată, e foarte probabil ca la iarnă locuitorii din Drobeta-Turnu Severin să rămână şi fără apă caldă, şi fără căldură“, a menţionat Borza.

Citește mai mult: adev.ro/o92jn9

Citit 881 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iulie 2016 18:56
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…