TOMOGRAFUL SPITALULUI DEFECT, PACIENȚII TRANSPORTAȚI LA 125 DE KM

Probleme mari cu diagnosticarea urgențelor medicale şi nu numai, în Spitalul Județean din Drobeta-Turnu-Severin. Computerul tomograf al unități sanitare și singurul din Mehedinți s-a defectat de mai bine de o săptămână. Aparatul s-a defectat din cauza suprasolicitării, deoarece medicii efectuau până la 30 de investigații zilnic, din cauza numărului mare de cazuri.

Până va fi reparat, pacienții cu urgențe medicale sunt fie direcționați către RMN-urile private din Drobeta-Turnu-Severin, ceea ce înseamnă cost suplimentar fie sunt transportați la o distanță de 125 de km, la Craiova cu ambulanța, situație care suprasolicită și stația de ambulanță, care alocă autospeciale și personal, care ar putea să intervină la alte cazuri.

Cele mai mari probleme după defectarea computerului tomograf au apărut în cazul urgenţelor medicale. Secţiile de neurochirurgie sau neurologie sunt cele mai afectate de situaţie, pentru că acolo ajung cazurile de atac cerebral, iar examenul tomograf este absolut necesar pentru stabilirea unui diagnostic precis. În aceste zile, cazurile grave sunt trimise la Craiova, în timp ce pacienţii programaţi, care au venit astăzi în Spitalul Judeţean din Drobeta-Turnu-Severin pentru efectuarea investigaţiilor la computerul tomograf au fost îndrumaţi să vină într-o altă zi, deoarece aparatul nu este funcţional.

„Noi eram planificaţi pentru data de astăzi încă de luna trecută. Dacă au planificat şi nu funcţionează înseamnă că nu sunt de cuvânt. Aveam planificare astăzi la ora 11.00, am venit cu soţia să facă o investigaţie, am fost la neurologie şi i-a dat trimitere. Este ceva neprevăzut, dar noi nu avem nicio vină, am bătut drumul degeaba. Şi aveam programare şi era cu plată, nu grati examenul”, a spus nemulţumit soţul unei doamne care nu a mai putut face examenul pentru că aparatul este defect.

Nu am ştiut că de o săptămână nu mai funcţionează. O să vedem ce spun, nu ştiu că nu am vorbit cu ei, aşteptăm până la unsprezece fără zece. Era o urgenţă pentru mine, am programare mai demult şi azi trebuia să vin să îl fac, este foarte rău că spitalul nu are computer tomograf”, a spus o doamnă carea avea programare.

Defect din cauza suprasolicitării

Aparatul s-a defectat în urmă cu aproape două săptămâni, deoarece, în doi ani de când a fost cumpărat a depășit de zece ori numărul de examinări pentru care era garantat. Este vorba de o piesă, tubul generator de raze X, care este garantat pentru 50.000 de scani pe secundă, din păcate am ajuns la 500.000, pentru că Spitalul Județean este un spital de urgență, presiunea este foarte mare pe acest serviciu, patologia țin să vă spun că este deosebit de complexă și dificilă, aparatul face cam 20 – 28 de pacienți zilnic, când cred că în mod normal ar trebui să facă zece pacienți pe zi. Pacienții au fost îndrumați la Craiova, urgențele, care au avut probleme mari și în județele limitrofe, inclusiv unii s-au dus către RMN, dar acest lucru a crescut efortul financiar al pacientului” a declarat doctorul Cristian Jianu - purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean. Acesta mai spune că trebuia să facă 50.000 de imagini și a făcut peste 500.000, din cauză că este un spital de urgență și numărul de pacienți este foarte mare....

Defecțiunea apărută la tomograful spitalului afectează și activitatea ambulanței, care trebuie să transporte pacienții la 125 de km depărtare la Craiova. Transportul care presupune angajarea de autospeciale și personal care ar putea să intervină la alte urgențe, în condiţiile în care Ambulanţa are probleme atât cu numărul mic de personal dar şi de autospeciale. „Au fost efectuate cu echipaj cu medic patru transporturi, dar cazurile au şi rămas la Craiova, deci erau cazuri grave care chiar erau de dus la un eşalon superior, universitar şi au fost efectuate şi doar cu asistent, în total au fost 25 de solicitări de transprt în ultimele zece zile”, spune doctorul Horia Ene, managerul Ambulanţei Mehedinţi. Cei mai vehemenţi au fost însă medicii, care sub protecţia anonimatului ne-au declarat că această situaţie este o mare problemă pentru Ambulanţă. Sunt situaţii în care pacienţii sunt trimişi cu un echipaj cu medic la Craiova, condiţii în care ambulanţa şi personalul sunt blocate cel puţin patru ore, dacă nu chiar cinci, adică mare parte din programul de lucru. În condiţiile în care apar alte urgenţe medicale, salvarea este descoperită şi se fac eforturi foarte pentru acoperirea acestora, ca să nu mai vorbim de faptul că la o urgenţă gravă poate ajunge o ambulanţă doar cu asistent, pentru că medicul este plecat la Craiova să însoţească pacientul pentru investigaţia de computer tomograf.

Conducerea spitalului susţine că s-ar fi alocat aproximativ 40.000 de auro din fondurile Consiliului Judeţean şi până la finalul acestei săptămâni, aparatul ar putea fi reparat.

Citit 1513 ori Ultima modificare Marți, 07 Noiembrie 2017 15:06
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…