ZONA GOLFULUI MRACONIA, TRANSFORMATĂ ÎN TOALETĂ PUBLICĂ

Se întâmplă în Clisura Dunării, unde deşi turismul a explodat, în ultimii ani autorităţile nu au fost în stare să amplaseze nici măcar o toaletă atât de necesară. Ba, mai mult, împiedică şi încercările privaţilor care practică serivicii turistice în zonă, iar în aceste condiţii, zonele adiacente locurilor de vizitat s-au transformat în wc-uri, în care turiştii îşi mai pun şi viaţa în pericol, deoarece locul este plin de vipere şi pot fi muşcaţi.

Prestatorii de servicii turistice spun că în Clisura Dunării vin zilnic în această perioadă cel puţin 2000 de turişti. Asta în cursul săptămânii, pentru că în weekend-uri, numărul celor care ajung aici este şi de 4000 - 5000. Ei bine, toţi aceşti oameni sunt puşi zilnic în situaţii anormale. Pentru că în zona Golfului Mraconia şi a chipului lui Decebal nu există absolut nicio toaletă, oamenii sunt obligaţi să meargă în pădure. În aceeaşi situaţie sunt şi comercianţii care vând în zonă suveniuri sau prestează alte servicii pentru turişti. „În zona Parcului Natural, zonă protejată, oamenii se duc pe margine, este jale! Nu putem să stăm aici de miros! Turiştii toţi vin la noi şi ne întreabă. Nu avem ce să facem, îi trimitem la parc, (n.n. Parcul Natural Porţile de Fier) parcul dă vina pe primărie, primăria pe parc, deşi vin aici vara zeci de mii de turişti. Inclusiv şi noi, care suntem toată ziua aici, mergem şi ne facem nevoile în natură”, a decarat nemulţumită o doamnă care deţine o mică afacere în zonă. „Ceea ce lipseşte este o toaletă, dar şi lipsa coşurilor de gunoi. Sunt turişti care vin şi vizitează şi nu-s toalete, este plin de mizerie pe aici, oamenii merg în pădure şi îşi pun viaţa în pericol, că sunt vipere. În urmă cu două săptămâni o colegă a mers în pădure la toaletă şi a fost la un pas să fie muşcată de viperă”, spune o altă comerciantă.

Situaţia este confirmată şi de turişti. Doi dintre cei cu care au stat de vorbă spun că au căutat o toaletă fără succes: „Da, am căutat o toaletă, dar nu am găsit, i-am şi întrebat pe cei de aici, dar mi-au spus că nu este. Ce pot să spun, întrebaţi autorităţile locale, pentru că ele sunt responsabile de situaţie”, a declarat un vizitator. O altă doamnă, nevoită să folosească pădurea drept toaletă confirmă acelaşi lucru: „Este adevărat, nu există o toaletă. Zona este foarte frumoasă, însă serviciile lasă de dorit. Nu este normal ca un turist care vine în zonă să nu găsească un WC, dar ce să facem, asta-i România noastră”, spune mâhnită vizitatoarea.

Cum au văzut că sunt aproape zece ani de când turismul a explodat în zonă, iar autorităţile nu au făcut nimic, prestatorii de servicii turistice au luat ei iniţiativa şi au cerut reprezentanţilor Parcului Natural Porţile de Fier amplasarea de toalete. Oamenii spun însă vă reprezentanţii acestei instituţii nu le-au dat avize. „Soluţia o căutăm de mai bine de un an, chiar în primăvara acestui an am încercat prin depunerea unui proiect la administraţia Parcului Natural Porţile de Fier, în vederea investiţiei în toalete publice, care sunt absolut necesare în zonă, din cauza mizeriei care este lăsată în urmă şi care asta este, oamenii trebuie să-şi facă undeva necesităţile, dar proiectul nostru a fost blocat total, dânşii opunându-se, deoarece este o zonă de protecţie integrală în care nu se poate face nicio investiţie. În principiu nu ne-au interzis, dar ne-au blocat proiectul, nerăspunzând la solicitările noastre şi lăsându-ne cumva în aer, încercând prin diferite tertipuri să ne blocheze total. Noi am vrut să facem o investiţie proprie, pentru cetăţeni, pentru turişti, dacă nu reuşim, o să ne adresăm să facă dânşii investiţia asta, pentru că este necesară, trebuie să o facă cineva şi dacă se opun să preia ei iniţiativa şi să facă toalete. În ce ne priveşte, am depus toată documentaţia necesară, însă iniţiativa ne-a fost tergiversată”, spune Alin Subţire, prestator de servicii turistice în zonă.

Cei de la Parcul Natural dau vina pentru autorităţile locale pentru situaţie şi au o explicaţie şi pentru blocarea iniţiativei private. „În primul rând, realitatea aceasta este, nu există toalete în zona golfului Mraconia, la acel punct cu vizitare ridicat niciun fel de toaletă, este o pată proastă la adresa noastră şi în special a tuturor comunităţilor locale care răspund de zonă, mă refer la administraţiile publice locale şi judeţene. Se ştie că de circa şapte ani, în acest punct, potenţialul turistic creşte în fiecare an cu cel puţin 20 – 30 % şi nu s-a întreprins nicio măsură în acest sens.

Administraţiile publice locale ar fi trebuit să păstreze anumite terenuri, proprietate publică sau privată a unităţii respective, să nu le concesioneze pe toate şi pe acele terenuri s-ar fi putut amplasa acele lucrări, pentru vizitatori. În ceea ce priveşte informaţia dumneavoastră privind solicitarea unor persoane private de amplasare a unor toalete ecologice, pot să vă spun că nu este vina administraţiei parcului, este problema comunităţilor locale, este drept că trebuie să obţină nişte avize de la administraţia parcului, având în vedere încadrarea zonei din punct de vedere a conservării, în sensul că este zonă de protecţie integrală, dar domnii care au depus solicitările ar fi trebuit să aducă şi un accept sau un aviz din partea proprietarului terenului. Administraţia Parcului Natural nu administrează terenul şi nu putem elibera avize fără acceptul proprietarului sau administratorului de teren, în speţă, în acest caz este vorba de administratorul DN 57, Secţia de Drumuri Orşova.

Avem, aşadar o zonă de protecţie integrală, dar plină de mizerie cruntă, pentru că a fost transformată în toaletă publică. Este de prisos să mai vorbim de imaginea pe care şi-o fac turiştii care vizitează aceste locuri de o frumuseţe rară, dar când vine vorba de asigurarea unor utilităţi de bun simţ, totul lasă de dorit.

Citit 831 ori Ultima modificare Miercuri, 16 August 2017 22:08
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…