Bărbatul este căutat de două zile de salvatorii din Gorj cu ajutorul scafandrilor, cu un sonar şi o dronă, însă operaţiunile sunt extrem de dificile. (VIDEO)

Operaţiuni de căutare extrem de dificile în cazul şefului Poliţiei locale a oraşului Baia de Aramă, înecat duminică dimineaţă în lacul de acumulare din Valea lui Iovan, aproape de izvoarele râului Cerna. Bărbatul a fost căutat în cursul zilei de ieri de către pompieri şi salvamontiştii din Gorj cu ajutorul a doi scafandrii, dar şi cu un sonar. Operaţiunile de căutare sunt îngreunate însă de adâncimea de peste 80 de metri a lacului, de faptul că apa este foarte rece, iar apa fiind foarte tulbure, sub 40 de metri, vizibilitatea este zero.

Deşi lacul de acumulare în care poliţistul a dispărut este la mare distanţă de casă, peste 50 de km, o mulţime de prieteni şi colegi au venit la locul tragediei, în speranţa că trupul îi va fi găsit. Printre ei şi un coleg care s-a gândit să pună o lumânare în memoria acestuia. Bărbatul spune că Pantelie Istudorescu participase la o petrecere de ziua unui prieten în zona Barajului din Valea lui Iovan. Duminică dimineaţă, alături de un prieten, a plecat cu o barcă pe lac. Ambarcaţiunea s-a răsturnat, cei doi au reuşit să iasă din apă însă apoi au căzut în apă din nou. Prietenul a încercat să-l salveze, dar nu reuşit.

„Am pus o candelă pentru colegul. În cunosc de 20 de ani, eram colegi de serviciu şi am petrecut clipe frumoase împreună, un om deosebit, din păcate, iată, soarta a vrut aşa cu el. Regretăm şi ne pare rău şi transmitem condeoleanţe familiei. Vom încerca să-i ajutăm cum putem, pentru că este o situaţie deosebită, are o fetiţă care este mică. Am venit în speranţa că îl vor găsi cei care îl caută, sunt echipajele de la Salvamont Gorj şi ISU Gorj şi încearcă să-l caute. A făcut undeva în zonă o petrecere de ziua cuiva şi ieri dimineaţă (n.n. duminică, 09 iulie) au plecat să se plimbe cu barca şi s-a întâmplat. S-a răsturnat, a luat apă şi unul s-a salvat şi el....”, a declarat un bărbat prieten cu poliţistul local.

„Salvează-te tu, că eu aici rămân!”

Cei care îl cunosc pe Pantelie Istudorescu au doar cuvinte de laudă pentru el. Chiar şi în faţa morţii, bărbatul i-ar fi spus prietenului cu care era în pericol, „salvează-te tu, că eu aici rămân!”. În urma poliţistului rămân soţia şi o copilă de doar 12 ani. „Eu am 37 de ani aici, omul acesta îl cunosc de când era mic. Un copil de nota zece. Liniştit, familist, comunicativ, nu a făcut rău la nimeni. E o nenorocire mare! Are o fată de 12 ani. Din cele ce am auzit pot să vă spun că au fost acolo pe lac şi au avut o barcă şi s-a răsturnat barca. Mai era cu încă o persoană, care a vrut să-l ajute, dar nu a reuşit. Şi el i-a spus salvează-te tu că eu.... Dar a avut curajul ăsta să-i spună, salvează-te tu, că eu nu mai pot”, spune un bărbat vecin cu poliţistul local.

Bărbatul a fost căutat cu un sonar, cu doi scafandrii şi cu drona de la salvatorii de la Serviciul SALVAMONT Gorj, iar cei de la ISU au căutat cu o barcă. Operaţiunile sunt însă foarte dificile. „Am început căutările imediat după ce a fost anunţat evenimentul, am participat ieri cu un echipaj de căuare acvatică, format din doi salvatori acvatici şi un scafandru şi astăzi am participat cu doi salvatori acvatici şi doi scafandrii, în încercarea de a găsi trupul celui dispărut. Problema pe care o întâmpinăm este faptul că suprafaţa pe care trebui să-l căutăm este foarte mare, luciul de apă este extraordinar de mare, indicaţiile cu privire la locul evenimentului nu ne sunt de mare folos, deoarece curenţii care sunt la diverse nivele ale lacului cu siguranţă au mutat corpul atunci când acesta a levitat către fundul apei, apa este foarte mare, undeva am găsit între 50 şi 70 de metri adâncime şi noi ne putem scufunda doar până la 40 de metri adâncime, pentru că atât ne permite oxigenul pe care îl avem în butelii, dar am încercat să identificăm corpul victimei cu un sonar şi am făcut chiar o căutare aeriană cu o dronă. Din păcate, căutările noastre nu au dat rezultate, apa este foarte tulbure, foarte rece şi cu siguranţă un echipaj de unu sau doi scafandrii nu are nicio şansă să găsească corpul victimei decât absolut din întâmplare, Nu credem că reuşim să explorăm fundul lacului este mult prea mare, este mult peste capacitatea noastră, dar să sperăm că corpul se va ridica la suprafaţă zilele următoare şi va putea fi văzut de cei care continuă căutările. Altfel, vizibilitatea după zece metri devine zero, apa este tulbure de la ultimele ploi, din zilele trecute, încă nu s-a decantat, în această situaţie este foarte greu să vedem corpul în apă şi, mai mult, nu putem depăşi bariera celor 40 de metri”, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.

Salvatorii spun vor căuta continuările şi în perioada următoare, în speranţa că trupul bărbatului va ieşi la suprafaţă, deoarece şansele de a-l găsi pe fundul lacului sunt foarte mici.

Citit 2070 ori Ultima modificare Marți, 11 Iulie 2017 09:38
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…