PRIMARUL DIN BAIA DE ARAMĂ, LA PUȘCĂRIE

Pentru RAFAEL DUNĂRINȚU, mandatul de primar al orașului Baia de Aramă a luat sfârși astăzi, într-un mod rușinos. În următorii 3 ani și patru luni baronul de la Baia de Aramă va sta la pușcărie. Curtea de Apel Craiova a pronunțat astăzi sentința, după ce în urmă cu un an și jumătate, prima instanță îi dădea 4 ani cu executare. Pedeapsa vine ca urmare a unui adevărat jaf forestier, mai exact după ce a furat ca în codru!

Celebrul primar al orașului Baia de Aramă, Rafael Dunărințu, a ajuns astăzi la pușcărie după un proces complicat ce a durat doi ani și jumătate. Tribunalul Mehedinți l-a condamnat pe edilul-șef la patru ani de închisoare, pe data de 7 noiembrie 2017, alături de alte patru persoane, într-un dosar instrumentat de ofițerii Serviciului Anticorupție Mehedinți, pentru un adevărat jaf forestier. Împreună cu alți patru prieteni, angajați ai firmei proprii, TRANS EXFOR SRL, primarul din Baia de Aramă a defrișat o pădure și a vândut ilegal 345 de metri cubi de lemn, chiar prin intermediul firmei controlate de el, prin interpuși. Nemulțumiți de sentința primită, Dunărințu Ionel Rafael și prieteni săi Semen Nicolae Lucian, Jugănaru Petruș-Sorinel, Butaru Cristian și Butaru Sorin-Vasile au făcut apel la Curtea de Apel Craiova, unde procesul a început pe data de 2 mai 2018. După 16 termene de judecată și o amânare a pronunțării, pe 18 iunie 2019, Curtea de Apel Craiova a dat verdictul: 3 ani și patru luni de închisoare cu executare pentru primarul Rafael Dunărințu. În cursul zilei de azi, fostul primar a fost încarcerat la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin. Dintre ceilalți inculpați din dosar, doar unul a fost condamnat la închisoare cu executare, ceilalți doi primind cu suspendare.

„La data 14.09.2013, numitul a dispus ca firma la care fusese administrator cu puteri depline din anul 2004, de la înfiinţare, şi până în 2012, când devenise primar al oraşului, să taie ilegal, fără autorizaţie de exploatare emisă de Ocolul Silvic, arborii din pădurea publică a oraşului respectiv, rezultând un volum de 344,96 mc material lemnos, în valoare de 39.108,45 lei. Lemnul a fost comercializat ulterior către o altă societate comercială, în baza unor avize de însoţire a mărfii false în privinţa sortimentelor de lemn. (…) Terenul pe care s-a realizat defrişarea se află în intravilanul oraşului şi era încadrat în categoria de folosinţă ,,teren forestier”, fiind supus respectării regimului silvic. Ca motivaţie infracţională se reţine faptul că primarul dorea demararea unor proiecte de amenajare pe acel teren a unui cartier de locuinţe sociale sau, după caz, a unui patinoar, parc sau a unei pârtii de schi”, motiva, inițial, Direcția Generală Anticorupție.

Magistrații au mai dispus, în prima instanță, ca și persoană juridică, SC TRANS EXFOR S.R.L, să fie pedepsită cu 20.000 lei amendă penală plus pedeapsa complementară a afișării hotărârii de condamnare pe o perioadă de două luni la sediul societății. Curtea de Apel a menținut sentința. Totodată instanța obligă, în solidar, toți inculpaţii, inclusiv persoana juridică SC TRANS EXFOR S.R.L., la plata sumei de 39.108,45 lei. Ca și istoric al dosarului, Poliţia din Mehedinţi a demarat cercetările din 2013, dari până în primăvara anului 2016 nu a reuşit să soluţioneze cazul, dosarul fiind plimbat de la un ofiţer la altul. În data de 10 mai 2016, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, care a dispus ca cercetările să fie efectuate de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Mehedinţi. La data de 4 octombrie 2016 s-au finalizat cercetările, iar procurorul a emis rechizitoriul şi a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului.

„Condamnă inculpatul Dunărinţu Ionel Rafael, domiciliat în oraşul Baia de Aramă, (…), la pedeapsa de 3(trei) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la infracţiunea de tăiere de arbori din fondul forestier naţional. (…) interzice inculpatului exercitarea drepturilor (…) pe o perioadă de 5 ani – pedeapsă complementară. (…) Condamnă inculpatul Dunărinţu Ionel Rafael, la pedeapsa de 3(trei) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de furt de arbori din fondul forestier naţional. (…) Contopeşte pedepsele principale aplicate prin prezenta sentinţă, iar inculpatul Dunărinţu Ionel Rafael va executa în regim de detenţie pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare”, așa suna sențința pronunțată, în primă instanță, de Tribunalul Mehedinți, în dosarul nr. 3633/101/2016.

„Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 4 ani închisoare aplicată inculpatului Dunărinţu Ionel Rafael în pedepsele componente, pe care le repune în individualitate. Reduce pedepsele principale la care a fost condamnat apelantul inculpat Dunărinţu Ionel Rafael pentru fiecare dintre cele două infracţiuni, de la câte 3 ani închisoare la câte 2 ani şi 6 luni închisoare. În baza art. 38 alin. 1, art. 39, alin. 1, lit. B, C. pen., recontopeşte cele două pedepse de câte 2 ani şi 6 luni închisoare în pedeapsa cea mai grea, de 2 ani şi 6 luni închisoare la care adaugă un spor de 10 luni închisoare, reprezentând 1/3 din cealaltă pedeapsă, apelantul inculpat urmând să execute în final pedeapsa de 3 ani şi 4 luni închisoare, în regim de detenţie. Menţine dispoziţiile privitoare la pedepsele complementare şi accesorii”, se arată în sentința definitivă nr. 953/2019, pronunțată de Curtea de Apel Craiova, la data de 18 iunie 2019.

Vezi dispozitivul sentinței AICI

Primarul trage, după el, la pușcărie și o parte din ceilalți inculpați care l-au ajutat în jaful forestier. „Condamnă pe inculpatul Jugănaru Petruş Sorinel la pedeapsa de 2 luni închisoare pentru două acte materiale, privind exemplarul nr. 3 al avizelor nr. 4282521 şi 4282522. Menţine aplicarea art. 71 C. pen. anterior, art. 81 C. pen. anterior şi art. 71 alin. 5 C. pen. anterior”, se mai arată în dispozitivul sentinței penale . Ceilalți trei inculpați au primit închisoare cu suspendare.

Primarul Dunărințu nu este, însă, la singurul și nici la primul dosar penal. Mai are un dosar la activ în care este trimis în judecată sub control judiciar de procurorii DNA pentru fraude cu fonduri europene. Primarul Rafael Dunărințu mai este bănuit că ar fi implicat în moartea Mădălinei Bîzu, survenită în urmă cu exact 2 ani. Media a susținut că a gonit cu mașina după o tânără care i-ar fi făcut poze gol, cu telefonul mobil. Fata, o frumoasă brunetă din Gorj, s-a urcat în mașina ei și a demarat în trombă, iar primarul s-ar fi luat după ea cu mașina să o convingă să șteargă poza sau pozele din telefonul ei mobil. Numai că la un moment dat, urmărirea s-a soldat tragic. Fata a pierdut controlul volanului și s-a răsturnat cu mașina. A ajuns și martor în dosarul ,,Prostituate pentru Vipuri” , dosar instrumentat de DIICOT Mehedinți.

Citit 2447 ori Ultima modificare Marți, 18 Iunie 2019 17:22
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…