Imprimă această pagină
CENTURA MORŢII: 22 DE ACCIDENTE, 4 MORȚI, 11 RĂNIŢI GRAV

Drumurile românești făcute cu fonduri europene, după proiecte negândite temeinic au dvenit șosele ale morții. O astfel de situație se întâlnește în Mehedinți, unde pe centura ocolitoare a orașului intersecțiile fără sens giratoriu au devenit adevărate capcane ucigașe pentru șoferi.

22 de accidente, patru vieţi curmate şi tot atâtea familii distruse: Este bilanţul dramatic al ultimilor doi ani pe şoseaua de centură a oraşului Drobeta-Turnu-Severin. Cele mai grave accidente s-au produs anul acesta, pentru că, de la începutul lui, trei persoane şi-au pierdut viaţa. Primul accident avea loc pe 21 ianurie, când un bărbat de 52 de ani a fost la un pas să-şi omoare şi soţia şi fetiţa de numai 12 ani. Destinul a făcut ca acestea să scape nevătămate, dar pentru el medicii nu au mai putut face nimic. Omul conducea autoturismul pe strada Cicero şi se îndrepta către casă, adică spre comuna Brezniţa de Ocol. Era seară, lapoviţă şi ninsoare abundentă, avea geamurile autoturismului aburite şi vizibilitatea foarte redusă. Şoferul autotrenului a spus că iniţial ar fi oprit să se asigure, apoi, inexplicabil a intrat chiar în faţa mastodontului încărcat cu lemne. După impact maşina a fost spulberată de pe şosea şi aruncată la mai bine de 10 metri în rigola de pe marginea drumului, unde s-a răsturnat şi a luat foc. Şoferul a fost proiectat din autoturism, la fel fetiţa de doisprezece ani. Este o minune că ea şi mama au scăpat doar cu traumatisme minore. Toate cele trei victime au fost transportate la spital, însă bărbatul nu a mai putut fi salvat.

Luna iunie, alt accident, o altă viaţă curmată

Cel de-al doilea accident care cuma o viaţă avea loc pe 25 iunie. Un bărbat de 69 de ani, aflat la volanul unui autoturism, era cel care îşi pierdea viaţa atunci. Bătrânul încerca să traverseze intersecţia centurii cu drumul spre localitatea Cerneţi, iar maşina pe care o conducea a fost lovită de un autotren care circula regulamentar. După impact şoferul autoturismului a fost proiectat pe carosabil, unde a fost călcat de un alt TIR, care circula din sensul opus. Rănile bietului om au fost atât de grave că medicii sosiţi la locul accidentului nu au putut face nimic ca să-i salveze viaţa.

Ultima zi de august avea să mai aducă un accident cumplit. O tânără de doar 27 de ani, aflată la o săptămână înainte de nuntă trecea pe centura ocolitoare într-un autoturism, împreună cu cel care urma să-i fie soţ, un tânăr cu un an mai mic. Cei doi aveau prioritate şi mergeu regulamentar când de pe DJ 607 B a ieşit un autocamion, care în încercarea de a vira la stânga nu le-a acordat proritate. Autoturismul a intrat cu partea dreaptă direct în autocamion, iar tânăra aflată pe banchetă a suferit răni în urma cărora nu a mai putut fi adusă la viaţă. Aşadar, viaţa unui copil de doar 27 de ani a fost spulberată cât ai clipi, iar a viitorului său soţ a fost distrusă. Mai mult ca sigur, dacă pe centura Severinului, toate intersecţiile ar fi fost prevăzute cu sensuri giratorii, toate aceste tragedii nu ar mai fi avut loc. De altfel, localnicii spun că traversează cu teamă centura, pentru că traficul este foarte aglomerat, nu sunt respectate restricţiile de vizeză, iar pentru un şofer care nu are prezenţă de spirit şi mai ales îndemânare totul se poate transforma într-o tragedie.

„Este foarte periculoasă intersecţia, iar aici trebuie un sens giratoriu făcut şi nu ştiu de ce autorităţile nu se sesizează. Se obstrucţionează banda asta, nu vezi şi este pericol chiar şi aici unde stau eu, că vine cineva de acolo şi poate mă omoară chiar şi la stop. Uitaţi crucile acolo, au murit băieţi de la Podeni, a murit un băiat de la poliţie, două-trei femei pe aici”, spune un şofer din comuna Brezniţa.

„Au murit oameni, vieţi s-au distrus. Ceva trebuie făcut ca să nu se mai întâmple nenorociri. Acum câţiva ani băiatul meu a avut accident aici, a dat un tir peste el, plus câte victime de aici de la noi din împrejurimi. Este foarte greu şi vin copii de la şcoală, trebuie făcut ceva, pentru că se circulă cu mare viteză, nu se ţine cont de semne, pentru că aici este restricţie de 70 de km la oră. Este foarte periculoasă, să se facă un sens, să se facă ceva, pentru că mor oameni nevinovaţi aici”, spune o altă localnică.

Din păcate, deocamdată autorităţile nu pot decât să numere victimele, în timp ce de la CNAIR se aşteaptă măsuri care să oprească aceste drame. „Pe centura ocolitoare a muncicipiului Drobeta-Turnu-Severin, în intersecţiile neprevăzute cu sens giratoriu s-au produs 22 de evenimente rutiere soldate cu decesul a patru persoane, rănirea gravă a unsprezece persoane şi rănirea uşoară a altor douăzeci şi patru de persoane. Pe această cale recomandăm tuturor conducătorilor auto să sporească atenţia atunci când se apropie de aceste intersecţii, pentru a preveni evenimentele nedorite”, a declarat Nicolae Lohon, purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinţi.

Grav este că acestă problemă ar putea fi rezolvată foarte rapid şi foarte uşor prin amenajarea unor sensuri giratorii improvizate din balize de plastic, numai că la nepăsarea care există în acestă ţară în ceea ce priveşte viaţa oamenilor, până acum nu s-a găsit nimeni să rezolva această problemă.

Citit 2768 ori Ultima modificare Joi, 06 Septembrie 2018 08:19
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…