Un adolescent de 17 ani, din comuna Braniște a fost la un pas de moarte și este și acum în stare critică la Spitalul Județean din Drobeta-Turnu-Severin, după ce a fost înjunghiat de un individ cu zece ani mai mare, care i-a ţinut calea la drumul mare şi a înfipt cuţitul în el. Arma albă i-a atins aorta, tânărul fiind salvat de medicii de la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin după o operaţie de mai bine de patru ore. Autorităţile însă afişează o tăcere și o lentoare suspectă cu privire la acest caz, pentru că la mai bine de 36 de ore de la agresiune, cuţitaşul este încă liber, după ce ieri a fost chemat la audieri şi apoi lăsat să plece acasă.

Totul ar fi pornit pe fondul unui conflict mai vechi. În seara respectivă, adolescentul a fost cu un prieten la un bar în sat, apoi au plecat împreună spre casă. Când au ajuns în apropierea locuinței victimei, cei doi s-au trezit abordați de agresori, doi la număr, care le-au spus să se oprească. Prietenul celui înjunghiat spune că a observat că indivizii aveau în mână și două țevi metalice și a fugit. Victima, însă, a rămas pe loc și unul dintre agresori i-a înfipt cuţitul în abdomen, apoi a lăsat-o lată jos şi a fugit. „Am fost în sat la bar, apoi am plecat spre casă. Aveam o ceartă mai veche cu ei şi ne-au ţinut calea, erau doi şi aveau şi ţevi de fier în mână. Eu am fugit, dar el a rămas şi unul dintre ei i-a înfipt cuţitul în abdomen, apoi au fugit şi ei şi l-au lăsat acolo”, povesteşte prietenul victimei.

Tânărul înjunghiat, care are ambii părinţi plecaţi din ţară, a fost preluat de o ambulanţă mai mult mort decât viu şi transportat la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin. „Când am ieşit eu afară se întâmplase, eu l-am găsit jos, era căzut, era aproape inconştient. Pe spate nu putea să stea, l-am ţinut de mână eu şi copilul de spate că zicea că vomită sânge dacă stă pe spate. Era aproape inconştient. Am sunat la 112, şi au venit repede. Nu pierdea sânge mult, cred că avea hemoragie internă, că aşa a spus şi de pe ambulanţă, posibil să aibă hemoragie internă. Cred că în 20 – 25 de minute au venit. Avea o tăietură în partea stângă, lăţime cam şase cm, dar nu ştia nimeni cât este de adâncă. Ulterior am aflat şi noi că l-au operat. Au venit de la criminalistică, au măsurat, au găsit teaca la cuţit, probabil că i-a căzut din mână sau din buzunar, cum au băgat-o, cuţitul l-au căutat poliţiştii, dar nu l-au găsit. Au premeditat totul, că ei stau pe la mijlocul satului, au venit pe aici pe baltă: Că dacă se întâmpla în sat era altceva, s-au întâlnit şi s-au luat la bătaie, dar ei au premeditat, că dacă au venit cu răngi cu cuţite la ei...”, spune un bărbatul care a sunat la 112 şi a chemat ambulaţa.

Tânărul salvat după patru ore de operaţie la graniţa dintre viaţă şi moarte

Ajunsă la spital, victima a fost supusă unei intervenţii chirurgicale care a durat patru ore. Un chirurg a fost chemat special de acasă şi a reuşit să-i salveze viaţa cel puţin deocamdată, pentru că tânărul nu a depăşit încă starea critică. „Tânărul a venit într-o stare extrem de gravă, cu hemoragie, în urma unei agresiuni, a fost înjunghiat, dar cuţitul a lovit mai multe organe şi cel mai important şi mai grav a fost faptul că acel cuţit a atins artera aortă abdominală, deasupra pancreasului, a atins stomacul, transdiafragmatica. Acelea au fost leziuni mai uşoare, dar ceea ce i-a pus viaţa în primejdie a fost acea leziune care a acuzat o hemoragie foarte mare pe artera aortă abdominală. A necesitat transfuzie de sânge, treisprezece flacoane, foarte mult, până am reuşit şi am rezolvat leziunea. Acum bolnavul trăieşte, restul leziunilor o să le tratăm şi o să le reparăm ulterior, important a fost că bolnavul a supravieţui acelei hemoragii”, a declarat doctrorul Radu Iman – şeful Secţiei Chirurgie de la Spitalul Judeţean Drobeta Turnu Severin, cel care i-a salvat viaţa tânărului.

Deşi victima lui este în stare gravă pe patul de spital, cu leziunile pe care le-aţi văzut, cuţitaşul este şi acum în libertate. Individul de care localnicii se tem a fost chemat ieri la audieri, dar a fost, culmea, lăsat să plece acasă. Interesant este că şi vineri dimineaţă, la aproape 36 de ore de la momentul agresiunii, dosarul se afla la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vânju Mare, iar cercetări se făceau pentru loviri şi alte violenţe, adică o încadrare minoră, pentru care agresorul poate scăpa fără prea mare grijă de pedeapsă. Interesant este că lucrurile au început să mişte şi pasivitatea anchetatorilor a fost trezită abia după ce pe fir au intrat iştii. Aseară, informaţiile primite de la IPJ Mehedinţi au fost că tânărul are doar câteva leziuni minore, ceea ce era departe de adevărul crunt: un om la un pas de moarte. Dacă la acea oră poliştii ştiau că este vorba doar de leziuni minore, după ce un tânăr stătuse patru ore într-o operaţie, este cu siguranţă foarte grav, iar dacă am fost minţiţi şi nu ni s-a spus adevărul este la fel de anormal. Abia în această dimineaţă, după ce am aflat cât de gravă era de fapt situaţia şi am verificat informaţia la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, dosarul a plecat de la Vânju Mare spre Turnu-Severin, pentru a se face verificări cu privire la încadrare, care mai mult ca sigur va fi schimbată în tentativă de omor.

Singura şi grijă a autorităţilor din Mehedinţi, să nu afle presa

În contextul acestei situaţii foarte grave, începem să înţelegem de ce singura grijă a celor de la IPJ Mehedinţi, a anchetatorilor, a tuturor celor care conduc destinele acestui judeţ este să nu afle presa. Dacă informaţia nu ajunge la işti, nu există presiune, iar noi nu avem nicio grijă şi absolut nicio responsabilitate, aceasta-i gândirea. Nu mai demult de săptămâna trecută, un elicopter ateriza pe terenul Poliţiei de Frontieră ca să preia un rănit grav într-un accident şi pleca gol, pentru că unii nu au fost în stare să facă nişte documente la timp, pentru ca pacientul să fie preluat şi astfel a fost dus cu ambulanţa la Timişoara, mult mai târziu. Ştiţi care a fost cea mai mare grijă într-o şedinţă desfăşurată ulterior la Prefectura Mehedinţi? Să nu afle presa de incident, nu să afle şi să fie sancţionaţi cei care au adus un elicopter degeaba la Mehedinţi! Revenind la această speţă, putem lăsa în libertate un infractor oricât, pentru că are prea puţină importanţă. Mai mult, putem instrumenta dosarul aşa cum vrem, favorizând pe unul sau pe celălalt, dacă nu află presa. Nu este cazul aici, însă cu siguranţă sunt exemple multiple. În plus, timpul trece, leafa merge, că e cu multe zerouri, iar noi muncim cu spor... Ce mai contează dacă individul este violent, poate are antecedente şi a fost la un pas să omoare un om. Să-l lăsăm liber, că nu este un pericol pentru societate, poate mai ucide. Cum s-a mai întâmplat! Este, în aceste zile, o dezbatere privind legile justiţiei, în care infractori şi victime vor sta faţă în faţă ca să fie confruntaţi, iar oamenii legii nu vor mai avea voie să dea publicitării date din vreu dosar penal. Vă spun însă că la Mehedinţi sunt ani buni de când poliţiştii dau în fiecare zi impresia că grija lor cea mai mare este să apere drepturile infractorilor, nu să facă publică gravitatea faptelor lor, în timp ce oamenii bătuţi, înjunghiaţi, violaţi sau mai ştiu eu în ce fel batjocoriţi, pot să aştepte. Nu pe aceştia-i reprezintă ei, ci infractorii. Cel puţin acesta-i impresia care se vede din afară. Asta au ajuns poliţiştii noştri, apărătorii drepturilor infractorilor, care îi filmează în ipostaze care de care mai jenante şi trimit filmuleţele la televizor.

În ce-i priveşte, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi nu au vrut să-şi spună, deocamdată, punctul de vedere în faţa camerei, cu privire la acest dosar. Poate pentru că nu aveau ce să spună, deşi au trecut zeci de ore de la agresiune. Au aflat iştii de gravitatea infracţiunii, dar procurorii încă... cercetează!!! Au precizat doar telefonic că se fac cercetări pentru loviri şi alte violenţe, urmând să se stabilească dacă încadrarea se va schimba în tentativă la omor. Numai că, sincer, pentru oricine, lentoarea cu care se desfăşoară cercetările este, cu siguranţă, revoltătoare şi imposibil de înţeles.

Citit 7374 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Ianuarie 2018 22:28
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…