Marian Boțilă este secretarul municipiului Orșova de foarte mulți ani. Până în anul 2013 totul a mers bine pentru el și chiar era considerat un profesionist. Este un funcționar public aproape impecabil, cu foarte multe cursuri de perfecționare la activ și un foarte bun jurist. Mulți ani a fost foarte greu ca actele legislative emise de municipalitate să scape de vigilența controlului său juridic, iar atunci când a avut obiecții, le-a consemnat la finalul hotărârilor votate de consilieri.
În februarie 2013, în mandatul primarului Ion Manea și a viceprimarului Constantin Negulescu, este eliberat din funcție, pe motiv că nu ar fi luat notă de trecere la evaluarea profesională, o procedură destul de ciudată, pe parcursul căreia secretarul primește note de la consilierii locali și de la primar, chiar dacă aceștia pot să nu aibă cunoștințe juridice sau abilități de evaluare a unui secretar de municipiu. Evaluarea se face cu note cuprinse între 1 și 5, dar de cele mai multe ori ea poate avea un profund caracter subiectiv, nu numai la Orșova, ci în cam toate administrațiile locale din țară, mai ales că atât primarul, cât și consilierii sunt exponenți ai mediului politic și acționează la comandă politică.
Evaluarea fatală lui Boțilă i-a adus din partea consilierilor majorității PSD – PNL de la acea vreme nota 1, iar din partea consilierilor opoziției (PDL), nota 5 (maximă), ceea ce însemna media 3, o valoare considerată a genera calificativul „BINE”. Cum în anul precedent, 2012, cel pentru care se făcea evaluarea, au fost alegeri și a fost aleasă o nouă administrație locală la Orșova, a fost nevoie de note atât din partea fostului primar de până în iunie 2012, cât și din partea noului primar, cel de după iunie 2012. Fostul primar i-a dat nota maximă 5, însă noul primar, mai indulgent decât consilierii din propriul său grup politic, care dăduseră nota 1, a punctat secretarul cu nota 1,85. În aceste condiții, Marian Boțilă a fost eliberat din funcție în doi timpi și trei mișcări.
Boțilă s-a adresat instanței de judecată, de la care a cerut atât anularea actului de eliberare din funcția de secretar, cât și suspendarea executării ordinului de eliberare, până la o soluție definitivă în procesul cererii de anulare a actului administrativ. Suspendarea cerută a fost admisă de instanța de contencios administrativ, iar secretarul s-a întors la serviciu, undeva pe la finele lunii martie 2013. Între timp s-a judecat și fondul, iar instanța a admis cererea lui Marian Boțilă, considerând, în motivarea deciziei judecătorești, că la eliberarea din funcție a secretarului s-au comis abuz de putere și abuz în funcție al primarului.
Acuzat că „discută politică la birou, cu consilierii”
Între timp, pentru că secretarul se dovedea de neclintit, câțiva consilieri, printre care și actualul primar Marius Stoica, au sesizat comisia de disciplină de la nivelul Instituției Prefectului Mehedinți pe motiv că Marian Boțilă este mediator, că lipsește de la serviciu și că la el în birou vin consilierii și fac politică. Ajuns în fața comisiei de disciplină, Boțilă a constatat că aceasta era ilegal constituită, deoarece, spune el, „o asemenea comisie trebuie să fie condusă de subprefect, nu de prefect”. Deși dovedește în fața comisiei că nu a absentat nemotivat și nici nu era în incompatibilitate pentru că funcționa și ca mediator, comisia de disciplină, condusă de prefectul Nicolae Drăghiea, propune eliberarea din funcție. Propunerea are, de regulă, un caracter consultativ, dar primarul Ion Manea o ia de bună și îl eliberează din funcție. Boțilă contestă în instanță raportul comisiei de disciplină, ordinul de constituire a comisiei de disciplină și ordinul de eliberare din funcție, câștigă toate cele trei procese și se reîntoarce la serviciu. Era data de 2 aprilie 2014 și trecuse deja un an.
Doar o zi stă Boțilă la serviciu și este din nou dat afară
A doua zi după ce a revenit pe post, pe 3 aprilie 2014, secretarul Marian Boțilă este dat din nou afară, de această dată de către viceprimarul Constantin Negulescu. Deja experimentat în uzul instanțelor de judecată, Marian Boțilă o ia de la capăt și contestă la Tribunal eliberarea din funcție, după care cere aceleiași instanțe suspendarea efectelor ordinului de eliberare din funcție până la o decizie definitivă. Nu numai că și de această dată Marian Boțilă câștigă procesul, dar face o plângere penală împotriva viceprimarului Constantin Negulescu. Abuzul este recunoscut, însă Boțilă spune că nu mai insistă ca Negulescu să fie pedepsit. „M-a rugat frumos să nu îi fac rău, că e și el bătrân, și să îl iert!”, își amintește Boțilă. De bucurie că a fost iertat, același Negulescu face referat de reîncadrare pe funcție pentru Marian Boțilă, iar primarul Ion Manea îl repune în drepturi, dar fără a-i oferi nicio compensație pentru perioada din urmă, în care a fost hărțuit. În aceste condiții, Boțilă contestă din nou, reîncadrarea în condițiile oferite de municipalitate, și este din nou pus pe liber. Era vara anului 2014 atunci când a plecat acasă și se reîntoarce pe funcție în anul 2016, după aproape 2 ani.
Despăgubiri și cheltuieli de judecată plătite de municipalitate
După ce a revenit pe postul de secretar al municipiului Orșova, în iunie 2016, Marian Boțilă, a primit, prin hotărârea judecătorească, plata tuturor drepturilor cuvenite din perioada în care a fost concediat abuziv, plus cheltuieli de judecată, în total circa 70.000 de lei (din care 10.000 de lei cheltuieli de judecată). În mod normal, ca secretar, Boțilă face o sesizare la Curtea de Conturi Mehedinți, pentru ca suma respectivă să fie recuperată de la cei vinovați de tot ceea ce i s-a întâmplat și nu să rămână achitată de la bugetul local, însă Curtea de Conturi încă nu a luat o astfel de măsură.