Imprimă această pagină
Scandal monstru în ședința Consiliului Județean

O ședință de Consiliu Județean Mehedinți, transformată într-un adevărat câmp de luptă! Scandalul și tensiunea dintre consilierii PNL și președintele forului județean au atins cote maxime, după ce, pe ordinea de zi, a intrat un proiect de împărțire a banilor proveniți din cotele defalcate de impozit, către unitățile administrativ-teritoriale din județ. Este vorba de peste 18 milioane de lei. „Am considerat că trebuie să găsesc cea mai bună soluție pentru fiecate unitate administrativ-teritorială”, a fost replica președintelui CJ Mehedinți, Aladin Georgescu.

„Repartizarea cotei de 6 la sută din impozitul pe venit estimat, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură, care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare, pe care unitățile administrativ teritoriale, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru echilibrarea bugetelor locale, în anul 2020” - așa se numește documentul care a înfierbântat atmosfera în ședința Consiliului Județean din data de 28 ianuarie 2020. Suma de 18.360.000 de lei a fost repartizată celor 66 de unități administrativ teritoriale (61 de comune, 3 orașe și 2 municipii) din județul Mehedinți. Cu excepția municipiului Orșova, care nu a primit niciun leu, toți ceilalți au primit sume cuprinse între 50.000 de lei și 1 milion de lei. Cele mai mari alocări, câte 1 milion de lei, au primit municipiul Drobeta Turnu Severin și comuna Jiana. Orașul Strehaia și comuna Gogoșu au luat câte 800.000 de lei. 

Sume relativ mari au mai primit: comunele Florești - 550.000 de lei; Malovăț și Braniștea - câte 500.000 de lei; Broșteni - 450.000 de lei; Bălăcița, Corcova, Greci, Livezile, Pătulele, Prunișor, Punghina și Șovarna - câte 400.000 de lei. O serie de alte Primării, printre care și Șimian, au primit câte 50.000 de lei. Cei mai puțini bani, 10.000 de lei ai primit comuna Ilovița.

De aici a pornit un întreg scandal. Liberalii i-au strigat lui Aladin Georgescu că a împărțit banii politic, că a dezavantajat primarii PNL și pe cei care au trecut de parte PNL, iar consilierul județean Constantin Săceanu i-a cerut chiar demisia. Scandalul s-a potolit doar atunci când, nervoși că proiectul de hotărâre a trecut la vot, liberalii au părăsit sala de ședințe. (Vezi imagini de la ședința, la Tele 2 Drobeta!)

Ce le răspunde Aladin Georgescu liberalilor: „PNL PROVOACĂ SCANDAL DE DRAGUL FOȘTILOR PRIMARI PSD!”

Am asistat astăzi la o ședință de Consiliu Județean tensionată. În contextul unei campanii electorale premature, consilierii liberali au fost trup și suflet alături de câțiva primari nemulțumiți de sumele care le-au fost distribuite, crezând că pot impune anumite decizii cu forța. Cei apărați acum cu toate armele consilierilor liberali sunt primarii aleși pe listele PSD, dar care brusc, s-au transformat în liberali convinși. Ca să fiu înțeles de la bun început: repartizarea banilor către primăriile din Mehedinți se face după mai multe criterii. Un criteriu important e faptul că la vară se termină atât mandatul de Consiliu Județean, cât și mandatul primarilor și am considerat că e bine ca o parte din sumă să rămână la buget urmând să fie repartizată pe noul mandat. Pe de altă parte, am considerat că trebuie să găsesc cea mai bună soluție pentru fiecate unitate administrativ-teritorială, am ținut cont de sumele primite la rectificările bugetare care s-au făcut anul trecut și de proiectele pe care le avem în implementare pentru fiecare localitate”, explică președintele Consiliului Județean, pe contul său de Facebook.

„Evident că pot fi nemulțumiri, fiecare le avem!”

„Evident că pot fi nemulțumiri, fiecare le avem. În plus, instituția pe care o reprezint, prin Legea Bugetului de Stat 2020, comparativ cu Legea Bugetului de Stat din 2019, a primit mai puțin cu aproape 50 milioane lei! O diferență foarte mare pentru județul Mehedinți. Așa cum am mai afirmat, nu sunt bani să asigurăm nici bugetul minim de funcționare pentru DGASPC Mehedinți și aici mă refer la salariile angajaților, la hrana și îmbrăcămintea beneficiarilor. Constatat cu dezamăgire că atât Instituția Prefectului, cât si DGASPC Mehedinți, în loc să solicite bani de la Guvernul României, de la Ministerul Muncii sau de la Ministerul Finanțelor, fac atacuri prin presă că CJ ar avea bani din excedentul bugetar. Greșit! Consiliul Județean are obligații asumate prin contracte pe fonduri europene la care vom veni nu doar cu cei 2% cofinanțare, ci vom asigura și cheltuielile neeligibile pentru fiecare proiect în parte. În concluzie, calculele repartizării nu sunt făcute după criterii politice, din contră, definitorii au fost necesitățile fiecărei primării în parte, investițiile făcute de Consiliul Județean în fiecare UAT si nu am urmat exemplul Guvernului PNL care a făcut rectificarea bugetară de la sfârșitul anului trecut pe criterii politice, spre satisfacția primarilor PNL, în principal”, mai spune Aladin Georgescu.

Iată lista cu sumele repartizate UAT-urilor: 

 

 

 

Citit 2117 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Ianuarie 2020 08:04
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…