Municipiul Drobeta Turnu Severin va avea o centrală termică nouă, în sistem de cogenerare, care va putea asigura încălzirea în sistem centralizat a populației. Deocamdată se pregătește scoaterea la licitație a viitoarei construcții.

Municipalitatea din Severin a lansat, nu demult, în analiză, un număr de trei variante de asigurare a agentului termic pentru severineni. Soluțiile căutate vin să oprească coșmarul din fiecare iarnă al agentului termic furnizat în prezent de la două cazane cu păcură, închiriate de la fosta termocentrală de la Halânga. Cele trei variante analizate au fost: o centrală termică în cogenerare; o centrală termică fără cogenerare; montarea de centrale termice pe gaz la punctele termice din oraș. Se pare că varianta aleasă ar fi cea mai economică și va putea genera un preț mai bun pe gigacalorie.

Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, a declarat, pentru , în cadrul interviului de la rubrica „Ora primarului”, că s-a luat decizia variantei pe cogenerare, iar în acest moment se fac toate formalitățile pentru scoaterea la licitație a construcției centralei.

„În acest moment suntem foarte aproape să scoatem la licitație o nouă variantă de încălzire a orașului. Vrem să mergem pe varianta unei centrale în cogenerare, cu cazane de apă fierbinte și motoare de înaltă eficiență, care să producă și curent electric. Ne dorim un preț rezonabil la gigacalorie, ne dorim în primul rând stabilitate din punct de vedere al asigurării căldurii, ca să nu ne mai trezim în prag de iarnă că nu știm ce să facem mai bine, vrem o variantă pe termen lung. Adică, de acum încolo, 20 de ani să știm că așa ne încălzim, acesta e prețul la gigacalorie, să își facă oamenii socotelile, dacă merg pe termoficarea centralizată, să știe care sunt toate costurile și cum e mai bine”, a declarat primarul Marius Screciu.

Problema termoficării Severinului a apărut imediat după falimentul RAAN și oprirea Termocentralei ROMAG TERMO și s-a accentuat în iarna 2016 – 2017, atunci când, în disperare de cauză, Primăria Severin a găsit soluția închirierii a două cazane ale vechii termocentrale și transformarea lor tehnică pentru a funcționa non-stop pe perioada iernii. Din păcate, singurul combustibil viabil găsit a fost păcura, un combustibil scump și care este consumat în cantități impresionante. Pentru a nu se ajunge la un dezastru, municipalitatea a acceptat subvenționarea la jumătate a gigacaloriei, ajunsă în acest an la aproape 600 de lei. O altă problemă au fost fondurile necesare, pe care Primăria a fost nevoită să le acopere din împrumuturi și subvenții de la Guvernul României.

Citit 3295 ori Ultima modificare Duminică, 17 Februarie 2019 17:22
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…