Autorităţile fac demersuri pentru iluminarea simbolului Clisurii Dunării şi spun că, în primăvara anului viitor, turiştii ar putea vizita a doua cea mai mare statuie din lume, inclusiv pe timpul nopţii.

Chipul lui Decebal, de la Mraconia a devenit, fără îndoială, peste ani cel mai important obiectiv turistic din sud-vestul României. Statuia realizată de o echipă de alpinişti, sub coordonarea sculptorului Florin Cotarcea, din dorinţa şi cu finanţarea unui mare român, Iosif Constantin Drăgan, a adus în ultimii ani, în Clisura Dunării sute de mii de turişti, dacă nu cumva numărul acestora a depăşit cifra de un milion. Din păcate, una dintre cele mai mari probleme este că obiectivul turistic nu poate fi vizionat pe timpul nopţii, iar majoritatea turiştilor, dar mai ales navele de croazieră sunt obligate să tranziteze zona în timpul zilei, ceea ce le încurcă foarte mult programul, spun reprezentanţii tur-operatorilor.

De mai mulţi ani autorităţile judeţene încearcă să găsească soluţii pentru iluminatul architectural al acestei statui. Anul trecut, în apropierea bustului lui Decebal a fost adusă energia electrică, însă demersurile făcute la proprietarul acestui obectiv turistic, fundaţia General Ştefan Guşă s-au lovit de un refuz deşi iluminarea pe timpul nopţii ar pune în valoare şi mai mult statuia. Interesant şi anormal este faptul că, după trecerea sa la cele veşnice, omul de afaceri Iosif Contantin Drăgan a fost trecut uşor, uşor în anonimat. Soţia acestuia, Veronica Guşă Drăgan, fiica generalului Ştefan Guşă a înfiinţat o asociaţie care poartă numele tatălui său, iar chipul lui Decebal de la Mraconia ar fi fost trecut acum în patrimonial acestei fundaţii, care nu mai are are nicio legătură cu numele fostului istoric român, căruia i se datorează această impozantă sculptură. De altfel, lucrările la acest edificiu, în care Iosif Constantin Drăgan a investit nu mai puţin de un million de euro, au şi încetat, cam din momentul dispariţiei acestuia din viaţa publică, la ceva timp după căsătoria cu Veronica Guşă de Drăgan, aceasta refuzând să mai finanţeze finalizarea lui.

Autorităţile s-au reorientat pentru iluminare

Dar chiar şi fără să fie terminat, chipul regelui dac a devenit peste ani un simbol al Clisurii. Cum la proprietarul edificiului nu au găsit înţelegere, autorităţile judeţului Mehedinţi s-au reorientat şi încearcă acum să realizeze iluminatul architectural amplasând trei stâlpi pe care să monteze proiectoare şi astfel statuia să fie iluminată. În acest sens, chiar de Ziua Mondială a Turismului, autorităţile judeţene şi reprezentanţii Regionalei de Drumuri Timişoara s-au întâlnit cu reprezentanţii firmei care va realiza proiectul şi care îl va şi pune în practică.

“Pentru iluminatul architectural se vor monta trei stâlpi, înalţi de nouă metri, unul la intrare pe pod, celălalt la capul podului, iar unul aici unde de aflăm, în apropierea statuii, pentru iluminatul architectural al chipului şi scrisul de jos şi se va ilumina architectural şi podul, care va fi folosit inclusive pentru ocazii speciale şi se va putea pune şi tricolorul. Aşteptăm să vedem situaţia terenurilor şi sperăm ca poate într-o săptămână, două să reuşim să definitivăm proiectul” a declarat proiectanul Mihai Gherman.

“Ne-am gândit să iluminăm şi podul din motive de siguranţă a oamenilor care se opresc aici şi vor veni şi mai târziu, seara sau noaptea, deoarece cu siguranţă atunci când o să fie iluminat noaptea o să fie mulţi turişti. Vom căuta o soluţie comună, noi să facem iluminatul podului şi Consiliul Judeţean va face iluminatul statuii. Din momentul în care va fi proiectul gata, vom putea să demarăm procedurile de licitaţie”, a declarat Cristian Ispravnic, directorul Regionalei de Drumuri şi Poduri Timişoara.

“Era nevoie de o investiţie în clisura Dunării, pentru că principalul obiectiv de atracţie turistică îl constituie chipul lui Decebal. În urma discuţiilor purate acum ceva timp s-a agreat soluţia să facem în comun o investiţie în acestă zonă, pe de o parte dumnealor să ilumineze acest pod de pe drumul naţional, iar pe de altă parte noi să ne asociem cu dumnealor şi în baza aceluiaşi proiect să finanţăm amplasarea stâlpilor şi a reflectoarelor care să ilumineze pe timp de noapte chipul lui Decebal. Sperăm ca în câteva luni sau hai să spunem ca un termen maxim, cel mai târziu primăvara anului viitor să se realizeze şi execuţia acestei lucrări, nu numai proiectarea”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu. Să sperăm că factorii de decizie vor şi respecta termenele propuse şi investiţia se va şi realiza!

Citit 4636 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Septembrie 2018 00:45
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…