TURISMUL ÎN CLISURA DUNĂRII, PRIORITATEA PREȘEDINTELUI CONSILIULUI JUDEȚEAN

În această perioadă se fac lucrări de reabilitare a Drumului Național 57, în județul Mehedinți, arteră deosebit de importantă pentru turismul din Clisura Dunării care este în continuă creștere de la un an la altul, lucrările în valoare de 2,1 milioane de lei vizând asfaltarea tronsonului cuprins între Orșova și Eșelnița. Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, susține că se lucrează totodată, și la întocmirea proiectului tehnic pentru iluminarea Chipului lui Decebal sculptat în stâncă, dar și a Podului din apropierea obiectivului.


Clisura Dunării este cea mai căutată zonă turistică din sud-vestul țării, nu doar din județul Mehedinți. De câțiva ani, în plin sezon, locurile de cazare sunt ocupate în proporție de sută la sută, iar rezervările se fac chiar și de la un an la altul, semn că cei care au fost aici prima data, vor să revină. Nu este de mirare dacă ne gândim că spectaculozitatea obiectivelor turistice și frumusețile naturale sunt greu de descris în cuvinte. Toate pot fi explorate pe jos sau cu mașina, motiv pentru care infrastructura rutieră este foarte importantă pentru turiști. Ani la rând, perioadă în care turismul în Clisura Dunării era în plină ascensiune, pe DN 57 nu s-a făcut nicio investiție. Mai mult decât atât, turiștii care ajungeau aici se plângeau de circulația greoaie din cauza gropilor și a asfaltului deteriorat. Drumul Național 57 este în administrarea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, dar pentru ca lucrurile să schimbe din punctul de vedere al circulației pe Clisură, a fost nevoie de intervenția președintelui Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.

Primele lucrări pe DN 57, în anul 2014

Demersurile pentru reabilitarea drumului care străbate Clisura Dunării au început în anului 2014. Președintele CJ Mehedinți, Aladin Georegscu susține că intervențiile au fost prioritizate, în funcție de starea carosabilului.

„Unul dintre obiectivele mele este sprijinirea turismului în județul Mehedinți, sub toate formele sale, iar Clisura Dunării este zona care aduce cei mai mulți turiști în ultimii ani. Trebuie să intervenim cât se poate pentru a asigura condiții bune ca și gazde și să așteptăm ca turiștii care vin prima dată, să își dorească să vină și a doua oară. Încă din anul 2014 am început să fac demersuri pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere pe DN 57. În toamna lui 2014 s-au alocat bani și s-au asfaltat 5,6 kilometri între Dubova și Svinița, pe trei tronsoane unde pur și simplu nu mai era asfalt. Ulterior, din 2015 până în 2017 s-au făcut turnat covoare asflatice pe alte porțiuni grav afectate”, a arătat președintele CJ Mehedinți.

Am vizitat, am promis, am făcut

În luna iunie a anului 2018, la invitația președintelui CJ Mehedinți, Aladin Georgescu, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Narcis Neaga, a venit în județul Mehedinți și a traversat toată rețeaua de drumuri naționale. Convins de șeful de la județ, că pe Clisura Dunării, turismul are nevoie de un trafic în condiții bune, Neaga a promis că va aloca fondurile necesare pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a DN 57, iar în toamna acestui an se vor face efectiv. Zis și făcut! Astfel, de luni, 24 septembrie 2018, se toarnă asfalt pe un tronson de aproximativ cinci kilometri.

„Este un obiectiv extrem de important nu numai pentru locuitorii din comuna Eșelnița, ci și pentru turismul de pe Clisura Dunării. În acest an s-au mai făcut reparații, s-au turnat covoare asfaltice pe Clisura Dunării și iată că acum, după vizita domnului director general al CNAIR, Narcis Neaga, s-au alocat bani pentru asfaltarea acestor aproape cinci kilometri, de la jumătatea comunei Eșelnița până la intrarea în municipiul Orșova. Sper ca la anul, când vom avea aflux de turiști pe Clisura Dunării, să se circule în condiții foarte bune.”, a declarant președintele CJ Mehedinți, Aladin Georgescu.

Lucrările de asfaltare pe Clisura Dunării ar urma să dureze două săptămâni. Pentru a se asigura că se efectuează în cele mai bune condiții, directorul general al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, Cristian Ispravnic și-a programat o vizită în Mehedinți, în a doua parte a acestei săptămâni.

Proiect pentru iluminarea Chipului lui Decebal de la Mraconia

Turistii care ajung pe Clisura Dunării nu au cum să nu fie impresionați de Chipul lui Decebal sculptat în stâncă, astfel că fiecare pleacă din Mehedinți cu un selfie cu statuia. Spectaculozitatea obiectivului este data de dimensiunile acestuia, mai înalt decât statuia lui Christos din Rio de Janeiro și aproape la fel de înalt precum Statuia Libertătii din New York. În acest context, președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, a început demersuri pentru iluminarea Chipului lui Decebal, astfel încât el să fie vizibil turiștilor pe timpul nopții, la fel ca și Podul peste Dunăre din apropiere.

„În cursul zilei de luni, 24 septembrie, am avut o întâlnire la fața locului cu echipa de proiectanți, ingineri din cadrul DRDP Timișoara care vor întocmi în perioada următoare proiectul tehnic pentru iluminarea Podului și a Chipului lui Decebal. Eu am făcut demersuri pentru alimentarea cu energie electrică a zonei, iar pentru iluminarea obiectivelor, Consiliul Județean Mehedinți se va asocia cu DRDP Timișoara, cei care administrează drumul național.”, a explicat președintele CJ Mehedinți, Aladin Georgescu.

Primii turiști care se vor bucura de lucrările de reabilitare a DN 57 dar și de cele două obiective iluminate vor fi cei care își vor petrece concediile pe Clisura Dunării, în vara anului viitor.

Citit 2287 ori
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…