Un scandal fără precedent se consumă în aceste zile la Orșova! Direcția de Asistență Socială (DAS) din municipiu refuză să răspundă solicitărilor venite din partea primarului Marius Stica de a acorda pachete cu alimente pentru bătrânii de peste 65 de ani. DAS a refuzat să aplice prevederile HCL pe motiv că nu există prevederi legale de a distribuitre auno pachete către orșovenii vizați. Primarul ameniță conducerea DAS cu demiteri în masă.

Profitând de prevederile Ordonanței Militatre nr. 2, care prevede că administrațiile locale trebuie să aibă grijă de bătrânii de peste 65 de ani izolați la domiciliu, care nu au susținători și care trebuie să fie sprijiniți, primarul municipiului Orșova, Marius Stoica, a inițiat un proiect de hotărâre, votat de Consiliul Local, prin care să fie alocată suma de 100.000 de lei către Direcția de Asistență Socială Orșova, în scopul acordării de ajutoare de urgență. Declarații șocante, dar și punctul de vedere al omului de afaceri Constantin Popescu, în materialul VIDEO, aflat deasupra textului!

În HCL aprobată se arată, printre altele, la art. 2, alineatul 2, că: „Suma de 100.000 de lei va fi folosită de Direcția de Asistență Socială Orșova pentru achizițio0natrea de produse alimentare pentru persoanele prevăzute la articolul 1, dar și pentru toate persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, declarate ca atare la organele statului”.

La articolul 1, al aceleiași HCL se menționează că DAS „ține evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor”.

Ca atare, Hotărârea adoptată prin vot de către Consiliul Local Orșova este una cât se poate de ciudată, având în vedere că nu dă posibilitatea legală Direcției de Asistență Socială să dea pachete orșovenilor izolați la domiciliu, ci să îi ajute, potrivit Ordonanței Militarte nr. 2/2020, pe cetățenii peste 65 de ani să rămână în izolare la domiciliu. Chiar dacă primarul ar fi dorit ca distribuirea de pachete să fie un soi de campanie electorală, demersul este cu siguranță unul ilegal. În aceste condiții, DAS a refuzat să comită un întreg lanț de ilegalitaăți, doar pentru a satisface mofturile electorale ale primarului Marius Stoica.

Iată textul integral al HCL de care primarul Stoica se prevalează pentru a-și face campanie electorală, în aceste vremuri atât de tulburi:

De fapt, am încercat să aflăm și punctul de vedere al reprezentanților Direcției de Asistență Socială Orșova, iar de aici ni s-a transmis, cu acuratețe care sunt limitele legale referitoare la îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice. Astfel, „serviciile de ingrijire la domiciliu sunt oferite prin serviciile de asistenta sociala. Asistenta sociala are ca obiectiv principal protejarea persoanelor care, datorita unor motive , nu au posibilitatea sa isi asigure nevoile sociale, sa isi dezvolte propriile capacități si competente pentru integrare sociala. Pentru cine acest serviciu ? Persoane varstnice singure, fara apartinători sau fără ajutor din partea acestora; Familii care nu dispun de timp pentru îngrijirea bătrânilor; Persoane vârstnice cu handicap/ imobilizate la pat; Persoane imobilizate la pat dependente”.

DAS Orșova refuză să încalce legea

În aceste condiții, atât contabilul de la DAS, cât și directorul intituției, Emanuela Popan, au notificat municipalitatea asupra caracterului illegal al distribuirii de pacheta către persoanele vârstnice. De fapt, partea a doua a dispoziției stipulate în HCL este una cât se poate de ciudată: „dar și pentru toate persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, declarate ca atare la organele statului”. Iată ce poate face, de fapt DAS Orșova, în limitele legii:


Primarul dă vina pe omul de afaceri Constantin Popescu

În disperare de cauză, primarul Marius Stoica a dat un punct de vedere televiziunii locale Tele 2 Drobeta, în care, culmea, îl acuză pe omul de afaceri Constantin Popescu că ar fi intervenit pe lângă conducătorii DAS Orșova, pentru ca aceștia să nu pună în aplicare Hotărârea Consiliului Local. Nimic mai greșit! A ajuta bătrânii, prin intermediul DAS, nu înseamnă că aceștia trebuie să primească pachete electorale din partea primarului Stoica. Întrebat ce implicare concretă are Constantin Popescu, Marius Stoica s-a eschivat și a afirmat că așa crede el, că asta e părerea lui personală: „Acest personaj a făcut presiuni prin interpuși la adresa conducerii DAS, sunt presupunerile mele!”. Păi, dacă un primar a ajuns să facă presupuneri nefondate și ne susținute de documente la adresa rivalilor politici, în aceste vremuri tulburi, de criză, pe banii statului și ai bugetului local, înseamnă că situația a ajuns, de fapt, una extrem de gravă la Orșova. De fapt, în ignoranța sa caracteristică, primarul Marius Stoica a declarat pentru jurnalmehedinti.ro, că va demite funcționarii publici de la DAS Orșova. Să vedem dacă va și putea sau se va face de râs așa cum s-a întâmplat cu intenția de a desființa Poliția Locală din Orșova. Omul de afaceri orșovean a acordat un scurt interviu pentru portalul nostru, iar punctul său de vedere îl vedeți în materialul VIDEO, aflat deasupra textului, de la minutul 8:20

Citit 913 ori Ultima modificare Marți, 31 Martie 2020 19:26
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…