După 6 ani de suferință, ar putea primi premiul vieții: PRIMARUL ORȘOVEI

CONSTANTIN POPESCU, omul de afaceri orșovean, cunoscut pentru firma FLORICOLA, cea care a concesionat serviciile de salubritate și de apă-canal din Orșova, răsuflă ușurat, după șase ani de suferință majoră. Au fost șase ani de chin, în care s-a luptat cu temuta DNA și a demontat pas cu pas toate acuzațiile nefondate și nedrepte care l-au aruncat nevinovat în închsoarea de la Rahova. Teribila și traumatizanta experiență l-a întărit psihic, iar după ce a fost achitat definitiv privește cu mândrie înainte. Va candida și va câștiga, cel mai probabil, postul de primar al municipiului Orșova.

Este greu de măsurat suferința prin care omul de afaceri orșovean a trecut timp de 6 ani de zile, între 2014 și 2020 și aproape că la o asemenea experiență cuvintele sunt de prisos. Dar pentru că a avut mereu încredere că este nevinovat și că i se făcuse o mare nedreptate, Constantin Popescu a avut puterea de a lupta cu acuzațiile Direcției Naționale Anticorupție, de a merge la zeci de înfățișări în fața instanțelor de judecată și de a demonta tot felul de mărturii tendențioase, care au venit în valuri peste el. Spunea mereu că are încredere în justiție și în Dumnezeu și că nimeni nu îl poate condamna pentru fapte pe care nu le-a comis.

Deși, în toți acești ani, aproape nimeni nu l-a crezut, în afară de familia sa și de câțiva prieteni apropiați, împreună cu avocații săi au demontat, bucată cu bucată, toată conspirația sinistră în urma căreia, în aprilie 2014 era ridicat cu cătușe și mascați de la domiciliu, aruncat în beciul Poliției Capitalei, cel pe care Radu Mazăre în numea „Beciul Domnesc”, iar apoi în arest preventiv, o bună perioadă de timp la Penitenciarul Rahova. Aruncat după gratii fără vreo vină, fără o sentință definitivă, demonizat și împroșcat cu noroi, numit penal și hoț, fără vreo vină, Constantin Popescu a avut puterea de a trece peste fiecare dintre aceste etape, iar la 19 februarie 2020, cea mai înaltă instanță de judecată a României, Înalta Curte de Casație și Justiție, l-a achitat definitiv. De fapt achitarea venise din luna decembrie 2017, de la Curtea de Apel București, doar că a mai fost nevoie de încă doi ani de suferință, după ce DNA a făcut recurs.

Cum a fost umilit Popescu și cine îi mai poate repara umilința

Anii de suferință, gândul că stătea după gratii nevinovat, toate acele gânduri care l-au măcinat zi de zi, parcă nu mai au nicio valoare pentru cei de la DNA, acei procurori care, de altfel, nu sunt la primul destin frânt în acest fel. Dar toată această suferință ar putea fi despăgubită cu vârf și îndesat de statul român, după ce omul de afaceri, cel mai probabil, va merge la CEDO.

La data de 3 aprilie 2014, Constantin Popescu era ridicat, cu mare tam-tam, de la domiciliu, încătușat de mascați, iar câteva ore mai târziu era arestat preventiv. Imediat după aceea, arestul preventiv era prelungit până la data 16 octombrie 2014, adică nici mai mult, nici mai puțin decât 6 luni și 13 zile de stat după gratii, inclusiv la Rahova, atenție mare, NEVINOVAT! Din 16 octombrie 2014 și până la data de 1 aprilie 2015 a stat în arest la domiciliu, de asemenea, tot NEVINOVAT. Mai exact, un an din viața sa, Popescu a stat după gratii, datorită unor erori majore, dacă nu chiar mofturi, ale temutei DNA.

Dar chinurile nu se opresc aici, pentru că imediat după 1 aprilie 2015, este pus sub control judiciar până la 21 iunie 2016, adică încă un an în care a trebuit să îndure cea mai teribilă postură, aceea de a fi umilit fără să fi fost condamnat de vreo instanță de judecată. A mai trebuit să treacă încă 4 ani de procese chinuitoare, pantru ca, într-un final, Constantin Popescu să aibă garanția a ceea ce el a știut de la început: Judecătorii l-au achitat, culmea, pentru că faptele pentru care a fost umilit ani de zile, NU EXISTĂ. Iată sentința definitivă a Curții de Apel București, menținută de ÎCCJ: „În baza art. 396 alin. 1 şi 5 C. pr. pen., raportat la art. 16, alin. 1, lit. a, C. pr. pen., achită pe inculpatul POPESCU CONSTANTIN pentru fiecare dintre cele trei infracţiuni prev. de art.13 din Legea nr.78/2000 (descrise în cap. I f. 88R şi cap. VI f. 260 şi 67R)”.

Articolul 16, alineatul 1, litera a), Codul de Procedură Penală: „Acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare, iar când a fost pusă în mișcare nu mai poate fi exercitată dacă: fapta nu există”;

Dar soarele a răsărit din nou

Poate singura mulțumire și reparație a tuturor nedreptăților va fi recunoașterea unei comunități. O comunitate care i-a oferit o afacere de succes, dar și un sprijin moral, ORȘOVA. Constantin Popescu va candida la funcția de primar al municipiului de la malurile Golfului Cerna, la alegerile locale din acest an, și cel mai probabil, le va și câștiga. Și poate că așa, comunitatea orșoveană îi va putea reda posibilitatea de a mai uita din suferințele acelei negre perioade din viața sa, dintre 2014 și 2016.

Citit 1262 ori Ultima modificare Joi, 20 Februarie 2020 20:53
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…