DRUM BUN PRINTE ÎNGERI, MAJESTATE!

Regina Ana a României a murit, luni, 1 august 2016, la ora 13.45, la Spitalul din Morges, în Elveția, informație confirmată chiar de anunțul Biroului de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I. Aceasta este știrea care rulează obsesiv pe toate canalele media, știre prezentată diversificat, după cum își dorește fiecare televiziune, ziar sau on-line, să capteze atenția publicului și să facă audiență. Dincolo de senzaționalul, scos cu orice preț, chiar și din această veste tristă, din păcate, toată lumea își amintește abia acum de Regină.


Din prima clipă în care televiziunile din România s-au înghesuit să dea știrea trecerii în neființă a Majestății Sale Regina Ana a României, cu titluri cât mai pompoase, uneori chiar cu foarte puțină decență, cu cronici istorice alături și chiar cu fotografii din tinerețea cuplului regal, am realizat că practic e cumplit de greu să scrii despre un asemenea moment, mai mult decât reluând simpla informație a decesului. Nu știu dacă pe marginea acestui anunț teribil de trist era nevoie în media românească, cel puțin atunci, în primele ore de după deces, de mai mult decât a da o informație scurtă, cu pioșenie și resemnare în fața unui destin tragic pe care mă îndoiesc să îl fi deslușit cineva din cei care vorbeau ore în șir de viața reginei și de rolul acesteia în istoria României.

În acele clipe de după tragica veste eu cred că presa ar fi trebuit să se limiteze doar la a spune simplu și curat: „Majestatea Sa Regina Ana de România a trecut la cele sfinte, într-un spital din Elveția, după o lungă și grea suferință. Dumnezeu să o odihnească în pace! Să ne rugăm împreună pentru sufletul Reginei!” Nu a fost să fie așa, din păcate! Din nou am exploatat mediatic o situație tragică, un final de destin tragic, din nou televiziunile noastre flămânde după audiență cu orice preț, s-au dat în stambă și au început ba să titreze cu litere de o șchioapă anunțul, de parcă fusese un banal accident de circulație și nu murise o regină, ba să facă recurs la istorie și la viața grea din exil a cuplului regal. Brusc, toată media românească și-a amintit, după căutări pe Google, cine a fost Regina Ana, cum a trăit ea alături de Regele Mihai, câți copii au avut împreună, cum s-au cunoscut și ce personalitate complexă a avut regina. Unii chiar și-au amintit că era o personalitate discretă, asta probabil ca să justifice faptul că până a nu muri, nimeni nu a vorbit de ea.

Într-o lume dominată de forma de guvernământ numită republică, auzim peste tot vorbindu-se de „președintele și prima doamnă”, chiar și acolo unde această instituție a Primei Doamne nici măcar nu există. Deja ne-am săturat și ne-a ieșit pe gât toată animația și mediatizarea din jurul Primei Doamne Carmen Iohannis, legate de cum se îmbracă, unde a fost în concediu, cum este păzită la domiciliul său din Sibiu și multe alte asemenea fleacuri. Despre o adevărată Primă Doamnă, Regina Ana, nu s-a spus nimic în ultimii ani, așa cum nici despre Casa Regală nu s-a vorbit prea mult, decât atunci când a fost vorba de bârfe și scandaluri.

Suntem atât de jalnici, iar televiziunile noastre mari par făcute după chipul și asemănarea noastră. Bunăoară îmi aduc aminte că, în perioada în care și Regele, dar și Regina, se aflau în suferință prin spitalele din Elveția, o televiziune căreia nu îi mai pronunț numele de frică să nu îi fac reclamă, a avut tupeul și nesimțirea de a titra pe jumătate din ecran, toată ziua, ceva înfiorător, doar pentru ca telespectatorii ei de o anumită condiție socială și umană să se holbeze la știrile bombastice. „Moartea Regelui Mihai” – titra cu cinism și nesimțire televiziunea în cauză, pentru ca atunci când, într-un sfârșit, au difuzat știrea, să vină cu ipoteze potrivit cărora Regele Mihai I ar fi pe moarte, iar la Palat, urmașii se bat ca chiorii pe avere.

Regele Mihai încă trăiește, iar Regina Ana, despre care interesul abjecției aruncate pe ecran nu era atât de mare, a fost cea care a trecut, înainte, la cele sfinte. De dragul audienței, dar în total dispreț față de ea, televiziunea respectivă îl omorâse pe Regele Mihai doar pentru a-și ține captivi telespectatorii, timp în care adormitul CNA nu a luat nicio măsură.

Vedem acum, însă, pe toate televiziunile, tot felul de cronici, tot felul de istorici care vorbesc de Regina Ana cu mult aplomb, fals respect, entuziasm, încercând să fie cât mai preciși și să nu le scape, eventual, nici numărul purtat la pantofi. În fața unei asemenea ipocrizii și degradări, în fața unei asemenea mizerii, orice comentariu e de prisos. Poate că aceste televiziuni, care cu siguranță se vor înghesui și la funeralii, ar fi trebuit să ne vorbească despre personalitatea majestății sale, atunci când era în viață, poate ar fi trebuit să ne spună cum Iliescu și cu Roman i-au fugărit pe Rege și Regină din țară când, imediat după 1990, au dorit să își revadă patria după decenii de exil. Poate ar trebui să nu mai dăm de fiecare dată decența și bunul simț pe audiența comercială au unor trusturi media lipsite de scrupule.

Un mesaj curat și plin de respect

Peste toate „senzaționalele” servite despre moartea unei personalități marcante a istoriei României, am găsit și comunicate de presă scrise cu suflet și fără rabat de la toate normele impuse, inclusiv aceea de bun simț. Voi reda, mai jos, pe cel primit de la Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei, filiala Mehedinți (ANMR):

Membrii și simpatizanții A.N.R.M. Mehedinți își exprimă profunda lor tristețe față de trecerea la cele sfinte a Majestății Sale Regina Ana, cea care, timp de aproape 70 de ani a stat alături de Majestatea Sa Regele Mihai, atât la bine cât, mai ales, la greu. Ne rugăm la Bunul Dumnezeu să îi ofere iertare și să îi aline trecerea către odihna cea sfântă, alături de toți ceilalți membrii ai Familiei Regale care își dorm somnul de veci la Curtea de Argeș, ori, înca, în afara granițelor României. De asemenea, ne rugăm Bunului Dumnezeu să aibe, în paza, pe M.S. Regele Mihai, precum și pe Altețele Lor Regale, dându-le, acestora, puterea de a trece peste acest moment greu.

Fiica prințului René de Bourbon-Parma și a prințesei Margaret a Danemarcei, M.S. Regina Ana s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris, prima întâlnire cu M.S. Regele Mihai având loc în noiembrie 1947, la Londra, cu ocazia nunții Reginei Elisabeta a II-a, actuala suverana a Regatului Marii Britanii. Dupa exilarea Regelui Mihai din țara, cu forța, de către Guvernul Groza, în vara anului 1948 are loc, la Atena, nunta, Regele și Regina fiind, astfel, unul alături de celalalt, timp de aproape 70 de ani. Pentru M.S. Regele Mihai, Regina Ana a fost cel mai frumos și loial sprijin posibil, cuplul regal înfruntând, împreuna, încercarea grea a exilului forțat, precum și drama de a asista, de multe ori nepuntincioși, la destinul tragic al poporolui român, dupa anul 1947.

Dumnezeu să o odihnească!

REQUIESCAT IN PACE
M.S. Regina Ana de România
1923-2016

Citit 752 ori Ultima modificare Marți, 02 August 2016 10:51
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…