O ședință a activului de bază de la PSD Mehedinți, ce părea una banală și circumscrisă aceleiași monotonii cu care conducătorii politici ai județului ne obișnuiseră, s-a transformat într-un tămbălău cu ușile închise. Chiar și așa, din spatele acestor uși, bine închise, a răzbătut zăngănitul armelor și zvonurile de scandal. Mai mulți primari cu greutate din partid l-au luat la întrebări pe șeful suprem al partidului de la nivel județean, nemulțumiți că acesta nu mai comunică cu ei și, mai mult decât atât, nu le mai satisface pofta de a investi. În aparență, scandalul ar fi plecat de la lipsa ajutorului pe care șeful județului ar fi trebuit să îl acorde unor primari roșii în demersul acestora de a implementa proiecte majore în comunitățile din care provin.
Să se fi certat pesediștii doar de dragul alegătorilor și din dorința de a face ceva pentru aceștia? Greu de crezut, plecând e la ideea că, pentru primari, implementarea unui proiect de investiții de anvergură, este mai mult o oportunitate proprie de a câștiga ceva bănuți decât de a simți cum îi cuprinde sentimentul datoriei împlinite față de alegători. Pe de altă parte, să nu minimalizăm nici statutul PSD la nivelul acestui județ, adică felul în care acest partid a cotropit totul și a luat cam tot ce se putea din două tururi de scrutin! Mai exact, la Mehedinți, din cei șase parlamentari (doi senatori și 4 deputați), PSD a luat patru. Și mai mult, peste 70 la sută din posturile de primari și consilieri locali aparțin PSD, ca să nu mai amintim de modul în care Consiliul Județean este dominat de supremația incontestabilă a PSD.
În aceste condiții, un scandal intern, într-un partid cu atâta forță politică și administrativă, nu poate fi decât o chestiune legată ori de orgoliul unor lideri, ori de incapacitatea de a conduce cu mână de fier o asemenea mașinărie. Cert este faptul că la ședința despre care vorbeam, primarul orașului Baia de Aramă, Rafael Dunărințu, a sărit la gâtul președintelui Aladin Georgescu, reproșându-i franc faptul că nu l-a ajutat să obțină finanțare pentru unul din marile sale proiecte și că banii care i s-ar fi cuvenit lui au fost alocați unui drum din satul Firizu. Atitudinea primarului Rafael, unul din greii partidului, ar putea fi doar un pretext pentru o răfuială demult așteptată cu șeful organizației județene sau poate fi pretenția justificată a primarului cu greutate care a adus voturi partidului și a investit bani în campanie, iar acum dorește să fie răsplătit. Dincolo de ușurința cu care acești oameni își fac politica de partid, împărțind banii publici, putem spune că scandalul din PSD Mehedinți mocnea de mai multă vreme, dar nu se manifesta din lipsă de pretext viabil.
Rafael este cel care a avut tupeul să îl ia la palme pe șeful cel mare, dar dorința aceasta nu este una singulară! Sunt mulți primari care nu îl mai vor pe Aladin în capul mesei. Cei mai mulți spun că Aladin ar fi luat o distanță nefirească față de ei și nu se mai comportă frumos cu ei, adică nu îi mai gâdilă din când în când pe la orgoliu. Ca dovadă că vocea lui Rafael nu este deloc singulară, a doua zi a izbucnit și Constantin Trușcă, un alt greu al PSD. Acesta a demisionat din funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali ai PSD. Demisia s-a expediat pe muțește, prin e-mail, iar pe marginea ei, liderul social-democrat nu a făcut nicio declarație.
Și mai grav este faptul că nici Aladin nu face declarații, ba chiar susține că cearta din PSD are un alt înțeles, acela de „discuție constructivă”. „E liniște în PSD Mehedinți!”, pretinde Aladin Georgescu. Că nu e deloc așa, o demonstrează tot zvonistica și scurgerile de informații din interior, potrivit cărora pesediștii ar vrea să dea de pământ cu Aladin, dar nu știu pe cine să pună în locul lui. Și de această dată, coincidențele nu sunt chiar întâmplătoare, pentru că în week-end-ul trecut ar fi avut loc o întâlnire de taină între Rafael Dunărințu și Constantin Trușcă.
Deși cu toții am fi tentați să spunem „Încurcă-i drace, că și mie-mi place!”, situația nu este deloc de aplaudat, pentru că PSD deține puterea administrativă, iar un cutremur politic poate să aibă replici dintre cele mai dure la nivel administrativ și, implicit, asupra populației județului. Vom vedea cum, cât și până când se vor mai părui pesediștii mehedințeni!