ORȘOVA, tot mereu de râsul lumii!

Orșova este din nou de râsul lumii! Pentru a nu mai știu câta oară! O urbe superbă, cu un relief superb și cu un potențial turistic de invidiat a ajuns scufundată într-o asemenea ignoranță, încât bieții ei locuitori trăiesc precum șobolanii printre gunoaie neridicate cu lunile, administrația locală e scena unui nesfârșit război crud, tembel și imposibil de înțeles, nu se atrag fonduri europene și, mai nou, după ce scăpase de mizerie, operatorul de salubritate anunță că se va scufunda din nou în deja tradiționala împuțiciune. UN ASEMENEA BLESTEM, MAI RAR!


De câte ori vine vorba despre municipiul Orșova, toată lumea îl asociază cu mizeria, incompetența, răfuielile interminabile și delirul politico-administrativ. Parcă un blestem crunt a coborât peste acest oraș așezat la malul Dunării. Iar blestemul nu mai încetează! Din luna ianuarie și până în finele lunii martie, nu s-a mai ridicat gunoiul și doar sezonul rece a făcut ca aici să nu izbucnească un focar de infecție de proporții. În timp ce operatorul nu mai vrea să presteze, pe motiv că are tarife prea mici, Consiliul Local adoptă hotărâri de reziliere a contractelor de prestări servicii cu FLORICOLA. Se instituie starea de alertă și scandalul ajunge cât casa, după ce gunoiul se ridică cu mașini ale municipalității și altele împrumutate. În timp ce operatorului i se reziliază contractul și se fac demersuri pentru înființarea unui serviciu propriu de salubrizare, în instanță este promovată o plângere pentru ca operatorul să ridice gunoiul conform contractului.

Când vine vremea ca hotărârea luată de Consiliul Local, privind rezilierea contractului de concesiune a serviciului de salubrizare către FLORICOLA, să își producă efecte și să poată fi obținută licența de operare, instanța dă dreptate reclamanților și obligă operatorul să ridice gunoiul. Odată ce acesta este obligat, cum mai poate el rămâne fără licență, cum poți să obligi pe cineva să presteze un serviciu, în același timp în care îi reziliezi contractul și faci demersuri pentru a-i ridica licența? Sunt întrebări la care doar administrația locală din Orșova poate să răspundă!

De curând, la Orșova se întâmplă o altă nebunie fără precedent și orașul ajunge din nou în gura presei centrale, ca fiind unul de tot râsul sau, mai bine spus, de râsul curcilor! Se face un proiect de buget, în care sunt prinși 200.000 de lei la capitolul „Sănătate – bunuri și servicii”, capitol destinat Spitalului Municipal din subordinea Primăriei. În ședința în care se cere votul pe buget, niște consilieri vin cu un amendament prin care se iau bani din acea prevedere bugetară în fază de proiect și îi mută la alte capitole, printre care „Zilele Orșovei”. Aidoma zicalei românești „Țara arde și baba se pieptănă!” Ceva de domeniul filmelor cu proști sau acelor premiate cu „Zmeura de aur”, distincție conferită celor mai proaste filme realizate. Mai exact, nu sunt bani pentru servicii banale precum salubritate, întreținerea spitalului, dar se pregătesc bani pentru cheful anual de ziua orașului, sărbătoare la care poporul trebuie musai distrat, umflat cu mici și bere și dat cu capul de tarabele acelea sinistre pline cu kitsch-uri. Ba mai trebuie și obligat să asculte nesfârșitele melodii populare, hore și sârbe, în cinstea unui oraș mort, dezolant și blestemat.

Păi, oameni buni din administrația locală, se face chef în cinstea orașului, atunci când ai un oraș! Când orașul e ca o floare, nu atunci când totul e doar o nesfârșită mizerie! Un consilier local îmi reproșa, zilele trecute, „Ce la Severin nu se dau bani pentru zilele orașului?” Ba da, se dau! Dar dincolo de inutilitatea acestor fonduri aruncate, chiar și la Severin, pe petreceri sinistre, Severinul nu este nici împuțit și nici nu are atâtea probleme precum Orșova! Cum ar fi oare să facem un chef la noi acasă, să chemăm invitații, dar să punem masa în mijlocul mizeriei? Nu trebuie oare ca mai înainte să se facă și curățenie, pentru ca mai apoi să înceapă cheful? De unde atâta imaginație la cei care administrează Orșova?

Revenind la proiectul de buget și la mutarea banilor de la spital la bal, explicațiile de genul „sunt banii bugetului local, îi dăm unde vrem noi”, nu prea ține, pentru că poporul nu a votat consilieri doar ca aceștia să facă ce vor mușchii lor prin Consiliul Local! În primul rând, atunci când se face proiectul de buget, el se discută în comisii, se negociază între toate grupurile politice din forul legislativ local, se cade de acord și apoi se vine cu el în ședință. Nu ne trezim, la ședință, că nu dăm la spital, pe motiv că „managerul e incompetent și risipește banii”, dar dăm la ziua orașului, unde nu se risipesc banii, chipurile!

Din păcate, pentru acest oraș blestemat nu mai există nicio speranță, cu toate că, eu personal, am crezut, la un moment dat, că mai sunt speranțe. Acum sunt ferm convins că nu mai e nicio speranță, iar orașul se va scufunda în mizerie, uitare, ignoranță și promiscuitate!

Citit 23591 ori Ultima modificare Duminică, 02 Aprilie 2017 13:42
Etichetat cu
Mai multe din această categorie: UN NOU ÎNCEPUT, jurnalmehedinti.ro »
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…