Deschid pagina dedicată Cetății Medievale a Severinului, de pe Facebook și ce credeți că găsesc? Dincolo de o descriere istorică scurtă a cetății, corectă, bună, gasesc un anunț stupid și cel puțin nepotrivit cu ideea de cetate și cu lumea cavalerilor medievali. El sună cam așa: „Sunteți gata pentru turnir? Cea mai reușită fotografie a Cetății Medievale severinene va fi răsplătită cu o sabie de colecție. Întrecerea cavalerească va avea loc între 15 martie - 15 aprilie. Cavalerii și domnițele fotograf pot trimite fotografiile pe adresa de email a Palatului Culturii sau pe pagina de Facebook a Palatului până atunci, pentru like-uri și comentarii. Un juriu de bărboși spadasini o să decidă, la final, cine va câștiga neprețuita sabie, care va fi înmânată în cadrul unei ceremonii”. Excepțional, ce mai! Turnir cu cavaleri și domnițe fotograf!
Să vedem, mai întâi, ce este acela un turnir! Că doar de aceea există Google, ca să găsești rapid definiții. Bine, el putea fi folosit, la fel de ușor, și de organizatorii „turnirului fotografic”, dar asta e altă problemă! Wikipedia: „Turnir este numele dat competițiilor de cavalerie sau jocurilor simulate din Evul Mediu sau din epoca Renașterii (secolele XII-XVI). Turnirurile medievale sau jocurile de război reprezentau o formă importantă de divertisment, apreciată atât de oamenii obișnuiți, cât și de nobili. Nobilii sponsorizau competițiile și premiile pentru combatanți. Jocurile de război au început ca lupte simulate între doi inamici care adunau armate de mici dimensiuni. Cei doi inamici cădeau de acord asupra întâlnirii într-un loc desemnat pentru a purta acest simulacru de război. În Evul mediu, cavalerii, când nu se luptau în război, participau la turniruri. Acestea serveau drept antrenament pentru cavaleri și de asemenea pentru cai. Aceste competiții se făceau la castel în prezența regilor sau a altor seniori, fiind considerate mari sărbători. Cel care pierdea în turnir era nevoit sa-i dea adversarului armura lui și calul. Ca arme erau folosite lănci, etc.”.
Acuma, am o mare dilemă! De fapt, mai multe dileme! Ce are antrenamentul pentru cavaleri și cai, cu arta fotografică! Care sunt regii sau alți seniori în prezența cărora se face turnirul cu fotografii? Dacă armele folosite erau lăcile, aparatul foto, telefonul mobil sau orice alt dispozitiv dotat cu o cameră foto, poate fi considerat armă ascuțită? Întreb și eu!
Stupizenia simulacrelor de întreceri medivale, probate la Cetatea Medievală din Severin, întrece de această dată orice așteptare. Când am văzut, pentru prima oară, ca probă într-un concurs, circumscris unui festival medieval, proba „tăierea dovleacului cu sabia medievală, legat la ochi”, am zic că e poate o glumă, vreo fantezie de a vreunui organizator și oricum era cât de cât mai apropiată de obiceiurile medievale. Dar când vezi că se anunță un „turnir” în care domnițele și cavalerii se întrec în artă fotografică, deja e prea mult! Ce are fotografia cu turnirul și cu întrecerile cavalerești, încă nu am priceput! Dar poate oi fi eu mai greu de cap și nu deslușesc subtilitățile și dramatismul artei severinene, ridicată la rang de management cultural!
Chiar am stat așa și mi-am imaginat o scenă, calibrată pe „modernismul cavalerismului medival severinean”, din epoca inegalabililor Cavaleri ai Mesei Rotunde. Să ne imaginăm: „Pe pagina de Facebook a castelului Camelot se anunță un concurs de artă fotografică nemaivăzut vreodată! Cavalerii și domnițele se bulucesc la înscriere, cei care nu aveau încă un cont pe Facebook își fac imediat unul și dau like-uri în prostie, asaltează organizatorul cu like-uri, de cele mai multe ori însoțite de emoticoane cu inimioare și pupici cu sclipici. Competiția este acerbă, mai ales că premiul este o replică a sabiei Excalibur. Toate bune și frumoase, numai că, printre participanți se pornește un zvon ce îngheață sângele în vene! Se pare că Lancelot și regina Guinevere și-au făcut mai multe poze prin castelele vecine, fără ca regele Arthur să știe, că doar de aceea a rămas celebru și misterios în istorie presupusul adulter al reginei, iar fotografiile au fost stocate pe un hard disk pe care regina și cu Lancelot l-au ascuns într-un loc numai de ei știut. Nu se știe cum, dar o slugă credincioasă a regelui Arthur, abilă de felul ei, a aflat locul unde a fost ascuns dispozitivul, l-a copiat și acum vrea să participe la concurs. Nu știm ce va ieși, dar bine nu va ieși! Eu cred că un juriu de bărboși spadasini o să decidă, la final, cine va câștiga neprețuita sabie cu care, în cadrul unei ceremonii, Arthur le va tăia personal capetele porumbeilor!”
Dincolo de glumă, realitatea e tristă, totuși! Oare, cândva, cineva, oricine ar fi el, va pune capăt acestui marketing prostesc din jurul Cetății Medievale a Severinului și vom vedea și noi spectacole care se pretează la epoca evocată? Greu de spus!