Deşi nu este o persoană carismatică, Gabriela Dobrotă s-a străduit, şi în mare măsură a şi reuşit prin atitudinea, să se facă plăcută unei părţi a cetăţenilor municipiului. Datorită experienţei sale antreprenoriale, dar mai ales a relaţiilor pe care le avea în mediul de afaceri, Gabriela Dobrotă venea din postura candidatului care are soluţii la problemele economice cu care se confrunta municipiul Drobeta Turnu Severin. A desfăşurat o campanie electorală insistând pe potenţialului imens de dezvoltare economică pe care îl oferă municipiul şi, implicit, judeţul Mehedinţi. Ca urmare a acestei campanii electorale suficient de susţinute, Gabriela Dobrotă se clasa pe locul trei la alegerile ca număr de voturi, obţinând 2609 voturi, iar PMP Mehedinţi intra surprinzător în Consiliul Local Drobeta Turnu Severin cu doi consilieri. Unul dintre aceşti consilieri era chiar Gabrielei Dobrotă şi părea că are calea deschisă pentru o lansare în forţă în politică mehedinţeană, aşa cum o făcuse atunci când îşi asumase candidatura pentru funcţia de primar al Severinului.
A ratat şansa de a deveni viceprimar
Datorită conjuncturii politice existente în urma votului, cu cei doi consilieri ai săi PMP Mehedinţi urma să constituie majoritatea alături de unul dintre cele două partide şi astfel să obţină o funcţie de viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin. Preşedintele PMP Mehedinţi de la acea dată, Eugen Golea, care fusese ales şi consilier local, negociase cu PNL Mehedinţi şi PSD Mehedinţi, în cele din urmă rămânând în picioare doar înţelegerea cu PSD Mehedinţi pentru crearea majorităţii în Consiliul Local. La puţin timp după această negociere, în PMP Mehedinţi a apărut un difrend. În loc să fie unit pentru a maximiza şansele de obţinere a unor funcţii publice locale şi, implicit, relansarea partidului în judeţ, Gabriela Dobrotă s-a trezit că i se cuvine funcţia de viceprimar pe care şi-ar dori-o. Din acel moment, în PMP Mehedinţi a apărut, în mod ciudat şi total nejustificat, o stare tensionată, care a avut consecinţe nefaste la nivelul imaginii partidului. Ajunsă în cele din urmă preşedintele PMP Mehedinţi, Gabriela Dobrotă a făcut tot posibiolul să obţină funcţia de viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin. În cele din urmă socoteala ei nu s-a potrivit cu ce s-a întâmplat la şedinţa de constituire a noului Consiliu Local. Când părea sigură de obţinerea funcţiei de viceprimar, Gabriela Dobrotă s-a trezit fără aceasta datorită unor politicieni locali mult mai experimentaţi decât crezuse ea iniţial.
O carieră politică în mare măsură compromisă
Gabriela Dobrotă a călcat totul în picioare, cu riscul de a distruge PMP Mehedinţi, doar pentru a-şi atinge un obiectiv personal, acela de a ajunge viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin. După ce nu a obţinut ce şi-a dorit, Gabriela Dobrotă nu s-a mai implicat deloc în activitatea de partid, deşi era preşedintele PMP Mehedinţi. Eşecul său personal a coincis cu retragerea din prim-planul vieţii politice locale. Devenită între timp prim-vicepreşedinte al PMP Mehedinţi, Gabriela Dobrotă a lăsat impresia că nu mai este interesată de activitatea politică a PMP Mehedinţi, fiind un politician din ce în ce mai absent. Evident explicaţia rezidă în frustrarea că nu a devenit viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, funcţie pe care şi-a dorit-o cu ardoare şi pentru care s-a bătut până în ultimul moment. Atunci s-a cam terminat şi parcursul său politic. Gabriela Dobrotă a ratat o mare oportunitate de a deveni un lider politic important şi de perspectivă al judeţului Mehedinţi. Nu atât numărul, chiar dacă relativ mic, obţinut la alegerile locale de anul trecut constituia o rampă de lansare, cât mai cu seamnă anvergura de persoamnă competentă şi responsabilă pe care şi-o crease. Gabriela Dobrotă a avut un imens potenţial de creştere politică şi electorală, pe care însă nu a ştiut să-l valorifice. Avea toate premisele, chiar şi fără funcţia de viceprimar al Severinului, să-şi construiască o carieră politică de succes, carieră care acum este acum ca şi compromisă. Din postura de lider al PMP Mehedinţi, partid de opoziţie în Consiliul Local, dar mai ales din cea de consilier municipal, Gabriela Dobrotă putea să fie o voce politică puternică, totodată un ales local care să-şi promoveze propriile proiecte de dezvoltare a Severinului şi fără funcţia de viceprimar. A ales însă se se retragă dintr-o vanitate personală. Dar mai ales şi-a bătut joc de un imens potenţial de creştere politică şi încredere populară. Gabriela Dobrotă rămâne, din acest punct de vedere, un caz singular în politica mehedinţeană, un politician căruia i s-a oferit o mare oportunitate de afirmare politică, dar pe care a irosit-o exclusiv din cauza propriului orgoliu, poate şi al unor interese personale mărunte.