CĂLDURA NU MAI VINE! DECI, SCAPĂ CINE POATE!

Aflăm cu adâncă mâhnire și totală spaimă, că nu vom avea prea curând căldură în apartamentele noastre de bloc, acelea construite demult, pe vremea lui Ceaușescu, pentru că în cele noi, construite în epoca noastră, aflăm că le cad tavanele peste copii. Unii vor avea căldură, unii care locuiesc în viloaiele până la care a ajuns conducta de gaz. Alții, care au făcut parte din categoria „severinenii mei”, NU! Totul, pentru că o firmă de apartament, cu nuri de PLAYBOY, joacă la cacealma.

Anul trecut, cam tot pe vremea asta, severinenii tremurau de spaimă că nu vor avea căldură și asta pentru că RAAN intrase în insolvență. Din fericire, atunci s-a rezolvat problema și în acest fel am traversat o iarnă, la căldurică, în casele noastre. Apoi a venit vara și ne-am încălzit la soare, dar a venit și falimentul RAAN, primul moment în care cu toții am început să privim cu groază la viitorul apropiat, adică la iarna 2016 – 2017. Primul semnal de alarmă a fost tras pe la începutul lunii iunie când s-a oprit apa caldă, chipurile, pentru reparații majore la rețeaua de distribuție. Nu numai că rețeaua respectivă a încremenit, dar aveam să aflăm, ceva mai târziu, cam pe 14 iunie 2016, că apa caldă nici nu o să mai vină deloc.

În loc să se sperie de-adevăratelea, severinenii au avut proasta inspirație de a se mai uita încă o dată, cu admirație și fascinație în gura primarului de la acea vreme, Constantin Gherghe, la omul adulat, venerat și prea lăudat, timp de 8 ani de zile, de toate trusturile media locale, omul pe lângă care cei mai grei politicieni locali se gudurau precum potăile, că doar-doar se va îndura Măria-Sa Costel Întâiul și îi va remorca în alegeri după buldozerul lui electoral. Severinenii au luat act, cam pe la începutul anului acesta, de faptul că primarul Costel aducea la Severin o cvasi-necunoscută firmă, găsită prin cine știe ce cotloane ale mediului de afaceri românesc de nișă, care va construi o centrală termică, pe cogenerare, centrală ce va alimenta musai municipiul, imediat după 1 noiembrie 2016.

Nu a mai contat faptul că primarului i s-a spus de către tot felul de specialiști că nu e bine ce face, că pune în pericol situația socială din Severin și că firma nu prea va avea cum să termine lucrarea în timp util. Costel s-a uitat urât la specialiști și le-a spus că dacă nu își vor ține fleanca, îi va da pe mâna celor alintați, două mandate, cu apelativul tâmp „dragii mei severineni”. Unde mai pui că și „severinenii mei”, în marea lor majoritate, ăia care ies la vot la primele ore ale duminicii orbului, a căror vârstă se crede că aduce cu ea înțelepciunea, au sărit și ei ca arși și au statuat: „Primarul nostru? E cel mai bun! A făcut, mumă, ceva pentru oraș!”. Așa a ajuns la Severin (N-ar mai fi ajuns, în veci!) la Severin o firmă numită ALFA GROUND SOLUTIONS, una de care nici dracul nu auzise și despre care se spune că l-ar avea în spate pe Nelu Iordache, dar și una despre care se spune că ar fi a unei vedete PLAYBOY. Nici nu mai contează! Putea fi firma oricui, dacă își făcea treaba!

Ce au făcut cei de la firma fantomatică, dimpreună cu primarul care spunea pe la toate televiziunile locale că căldura (cacofonia este mai mult decât intenționată!) este principala lui preocupare, am văzut! Noi credem că primarul, care nu a arătat nimănui faimosul lui contract cu ALFA GROUND, a mințit cu nerușinare zeci de mii de oameni, cărora le-a spus că până la 1 noiembrie 2016 vor avea căldură de la noi centrală pe care el o va lăsa moștenire acestei urbe. Și spunem că a mințit, în cunoștință de cauză, deoarece nenea primarul Costel a stipulat în contract că lucrarea se va termina undeva prin februarie 2017, asta doar dacă firma în cauză ar fi avut și banii pe care s-a angajat să-i investească. Firma nu a avut acei bani și cam toată primăvara și vara a tras mâțul de coadă, până când, prin septembrie, a primit un împrumut de 4 milioane de euro de la Banca Transilvania. Cum era luna septembrie, iar afară și în case era încă destulă căldură, firma a continuat să pretindă că va termina centrala și va da căldură.

Cel mai probabil, primarul Costel se pregătea să mai candideze, pentru cel de-al treilea mandat, pentru că, nu-i așa, „severinenii mei” îl alegeau cu ochii închiși, că așa sunt „severinenii mei”, nu vreau să spun acum în ce fel erau! Dacă nu veneau niște procurori răi de la DNA să-i cotrobăie prin birou și dacă nu era urmărit și de un scandal din care se alesese cu mesaje scrise pe blocurile din Severin de gen „Pedofilu’”,Gherghe mai că avea tupeu să mai încerce o dată. Și poate că era bine, pentru că acum aveam și noi în cine să aruncăm cu ouă clocite și roșii stricate! Doar că primarul, un om inteligent de felul său, a realizat că e groasă treaba și a spălat putina, adică a renunțat la candidatură, spunând că este un om de onoare, care înțelege că două mandate ajung și că el rămâne mereu alături de severinenii lui. Alături de ei, bineînțeles, din vila lui cu centrală termică pe gaze! Sau de la Viena, unde este căldură în casă! Dar primarul nu putea să plece așa oricum și atunci s-a gândit să se alieze cu PSD în campania electorală pentru alegerile locale și să promită ajutor PSD-ului, contra unui loc eligibil pe listele de parlamentari ale PSD Mehedinți. Zis și făcut, doar că, mai la urmă, când s-a văzut cu sacii în căruță, PSD l-a aruncat la coșul de gunoi al istoriei politico-administrative locale.

Nu îi critic acum pe cei de la PSD Mehedinți, ba chiar îl admir pe Aladin Georgescu pentru puterea de a fi renunțat la „mitul Costel Gherghe”. Gherghe a primit exact ceea ce merita și ceea ce el le-a făcut pe rând lui Nicolicea, Duicu, Stănișoară și altora care au crezut că el este un om politic serios și responsabil. Îmi amintesc, de pildă, cum în campania electorală din anul 2012, Stănișoară îl plimba pe Gherghe, precum vestita armată a lui El Cid pe viteazul Cid, mort și legat de cal, acesta reușind să câștige și ultima sa bătălie, deși era mort. De fapt, istoria acelor ani atestă cum prefectul de atunci, Ion Mîțu, a vrut de mai multe ori să dispună încetarea mandatului de primar, dar nu a fost lăsat de cel care imita pe atunci armata invincibilă a lui El Cid. Ne amintim și cum Constantin Gherghe a reușit, în mod miraculos, să își depună candidatura la BEJ, în anul 2012, deși era un ditamai incompatibil, tot cu ajutorul cuiva. Dar acestea sunt alte povești, bune de tratat într-un alt context.

Cert este faptul că, după ce Gherghe nu a mai fost primar, dar a sperat că va putea controla Consiliul Local, impunându-și un viceprimar, în persoana lui Narcis Bordea, a mai primit o lovitură de la PNL, partid care a reușit să formeze majoritatea în Consiliul Local, împreună cu doi consilieri PSD și i-au tăiat lui Gherghe macaroana. Scăpasem cu toții de Gherghe sau doar așa credeam noi? Se pare că nu, deoarece rămăsese ALFA GROUND care nu dădea semne că ar vrea să termine centrala termică sau că, de fapt, nu era în stare și atunci s-au început demersuri pentru ca, cel puțin în această iarnă, să primim căldură tot de la ROMAG TERMO, aflată acum în faliment. S-au închiriat două cazane de la TERMO, s-a și plătit chiria de 1.400.000 de lei, în avans, pe două luni, s-a încercat transformarea SPAET în societate comercială, pentru a se putea opera instalațiile de la defunctul ROMAG TERMO, adică pentru a se învia mortul, mai exact. Când s-a constatat că nu se poate așa ceva, s-a organizat o procedură de negociere directă pentru găsirea unui operator privat cu experiență în domeniu și s-a găsit unul prestigios: ELSACO Botoșani.

Doar că la licitația cu pricina s-a prezentat și ALFA GROUND SOLUTIONS! Nu că ar fi dorit să câștige, ci pentru că ar fi dorit să bage bețe în roate, aspect declarat ferm și de primarul municipiului, Marius Screciu. Să fie oare mâna lui Costel aici? Screciu spune că nu, sigur nu! Nu avem nicio dovadă, ci doar presupunem, pentru că prea se leagă între ele multe lucruri, situații, împrejurări și informații. Prea se leagă! Cum firma lu’ pește a făcut contestație, iată că primarul Screciu ne anunță că nu vom avea căldură, mai devreme de vreo trei săptămâni de acum înainte! Adică o să vedem cine scapă și cine moare de frig, pentru că iarna se anunță lungă, grea și friguroasă.

De aici încolo nu are rost să mai repetăm, pentru că știe deja tot orașul care e treaba! Și dacă nu putem spune cu certitudine că firma ce a făcut contestație, doar așa la cacealma, are în spate voința lui Costel Gherghe de a face asta, putem să îl tragem pe Costel de mânecă și să îl întrebăm, cu sinceritate și disperare, congelați, atunci când iese din vila lui cu centrală termică pe gaze, ce dracului a păzit 8 ani de zile și de ce nu a luat fonduri europene, fonduri proprii, fonduri de la mama dracului, pentru a face o centrală și a conferi independență de RAAN acestui municipiu, atâta vreme cât era la mintea cocoșului că RAAN-ul va crăpa. Era nevoie de bănci, fântâni arteziene, trandafiri, platani, fel și fel de căcaturi de luat ochii pensionarilor, datul la lopată și la coasă prin oraș și toate populismele alea ieftine sau era nevoie de o minte predictibilă care să aducă orașului o centrală termică proprie? Până și Vasluiul are așa ceva! Până și ei, cei din județul acela aflat la coada tuturor clasamentelor!

În aceste condiții, în care vom tremura de frig ca niște animale, în propriile noastre case, în care copiii noștri tremură în sălile de clasă, în care femeile își nasc pruncii în frig, pentru a-i duce acasă tot în frig, în care peste 80.000 de suflete îngheață în case, atunci ce vom vota pe 11 decembrie? Ce ar fi să nu mai mergem la vot, să îi dăm dracului pe toți, pentru că oricum își vor face campanie dând vina unii pe alții și să le spunem franc, cu pixul, pe buletinele de vot: GUIE MERGHE, PUIE MSD, PUIE MNL, PUIE MARTIDELE MOLITICE, PUIE MOLITICIENILOR PINCINOȘI!

Citit 6719 ori Ultima modificare Vineri, 28 Octombrie 2016 13:06
Etichetat cu
Mai multe din această categorie: UN NOU ÎNCEPUT, jurnalmehedinti.ro »
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…