Imprimă această pagină
Matematică administrativă, cu combinări și aranjamente

Situație dezolantă în Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin. În premieră absolută, o premieră tristă, de altfel, consiliul local al municipiului reședință de județ este dezintegrat de lovitura unei bombe juridice cu ceas, montată la baza legislativului local imediat după ședința de constituire. O greșeală copilărească a liberalilor este taxată în instanța de contencios administrativ cu declararea consiliului local ca ilegal constituit. PNL primește cea mai grea lovitură și este în postura de a fi pierdut totul la Severin!


După trei luni de la constituire și după ce a votat câteva zeci de hotărâri locale, Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin, practic Legislativul capitalei de județ este spulberat de o bombă detonată de fostul primar Constantin Gherghe. Printr-o decizie definitivă și executorie a Tribunalului Mehedinți, HCL nr.2/24 iunie 2016, prin care au fost validați 20 dintre cei 23 de consilieri locali a fost anulată. Mai mult, instanța obligă Consiliul Local Drobeta-Turnu-Severin să reia procedura de validare a tuturor aleșilor în funcția de consilier local, propuși de comisia de validare. Este șocant, incredibil, stupid, dar teribil de real. Ce înseamnă de fapt acest lucru? Consilierii se întorc la momentul de după alegeri, când încă nu erau decât consilieri aleși, trebuie să se întrunească într-o nouă ședință de constituire și să fie validați. Abia după aceea se apucă din nou de treabă, la modul serios, iar tot ceea ce au făcut ei până acum se anulează. Tot ceea ce consilierii aleși de severineni, pe data de 5 iunie 2016, au făcut, timp de trei luni, nu mai contează, ca și cum ar fi fost absenți în tot acest timp!

Ce să mai înțeleagă severinenii de aici, din această matematică administrativă, plină de ecuații cu multiple necunoscute, de combinări și aranjamente? Mai nimic! Dacă poporul acesta minunat și blând, tolerant, dispus la o nesfârșită iertare a păcatelor propriilor călăi nu ar fi așa, prin fatalismul lui mioritic, poate am vedea în zilele următoare cetățeni tăbărând cu parii pe administrația locală. Poate am vedea aleși locali alegându-se cu șuturi în fund, bine alese. Dar nimic din toate acestea nu se va întâmpla, iar începând de luni, cel mai probabil, consilierii vor veni la treabă, vor negocia majorități, se vor vinde unii pe alții, vor uita cine i-a ales și vor invoca interesul public, după care vor lua-o de la capăt în lungul drum al „muncii lor perpetue și asidue în folosul comunității”.

Mai trist este, însă, faptul că se apropie iarna, e nevoie de decizii ce trebuie luate urgent în forul legislativ, e nevoie de acorduri de toate felurile pentru a liniști severinenii că nu se vor congela la iarnă în propriile case și e nevoie de liniște și concordie pentru binele celor care i-au trimis acolo pe consilieri. E nevoie, de asemenea, ca populația să știe că toate hotărârile luate din iunie și până acum, inclusiv cele legate de perspectiva asigurării confortului termic de la iarnă, sunt nule de drept și pentru a se reveni la normal, consilierii repetenți trebuie să lucreze în ședințe prelungite și să aprobe pe bandă rulantă tot ceea ce s-a anulat.

Cum s-a ajuns la această situație care dacă nu ar fi de plâns, ar fi de domeniul comicului absurd? Cum s-a ajuns în halul în care, după trei luni, un Consiliu Local să descopere că fusese constituit ilegal? Cine e de vină? Iată multe întrebări la care severinenii așteaptă răspunsuri sincere și cât mai urgente! Vom explica pe îndelete toate necunoscutele acestei complicate ecuații, într-o lecție istorică de matematică administrativă cu combinări și aranjamente.

Consiliul Local Severin are un număr de 23 de consilieri municipali, aleși pe liste de partid și cuantificați numeric, proporțional cu numărul de voturi primite de fiecare listă propusă la alegerile locale. Pentru a funcționa normal, este nevoie de o majoritate simplă de cel puțin 12 consilieri. Tot cu un minim de 12 consilieri pot fi aleși cei doi viceprimari și pot fi votate hotărâri de consiliu, care au, ulterior adoptării lor, caracter de lege pe teritoriul administrativ al municipiului Drobeta Turnu Severin.

În urma scrutinului din data de 5 iunie 2016, au rezultat 11 consilieri de la Alianța PSD+UNPR, 10 consilieri de la PNL și 2 consilieri de la PMP. În grupul PSD – UNPR configurația era 5 de la PSD și 6 de la UNPR, partid condus la acea vreme de fostul primar Constantin Gherghe. Cum niciunul din blocurile politice dominante nu aveau minim 12 consilieri, PMP a jucat rolul de arbitru, cu cei 2 consilieri ai săi. În aceste condiții, Gabriela Dobrotă, pe atunci președinte al PMP Mehedinți, a cerut postul de viceprimar, în schimbul alianței cu PSD și UNPR.

Prima socoteală făcută de PSD și UNPR înainte de alegeri a fost aceea ca partidele să își împartă posturile de viceprimari, iar Gherghe, fostul primar, să primească în schimbul sprijinului său nemijlocit din campanie, un post de viceprimar pentru UNPR, post rezervat avocatului Narcis Bordea. Cum nimeni nu s-a gândit prea mult la micul PMP și la potențialul acestuia, nimeni nu a estimat obținerea a mai puțin de 12 fotolii de consilieri municipali. În acest condiții, posturile de viceprimari erau promise lui Cornel Folescu (PSD) și Narcis Bordea (UNPR). Apariția celor 2 consilieri PMP a stricat planurile PSD și UNPR și a modificat datele negocierilor cu PMP, în ideea că era foarte clar că PMP vrea viceprimar. Aici s-au mai adăugat și scandalurile din filiala PMP între Gabriela Dobrotă și Eugen Golea și refuzul de a-l valida pe Eugen Golea. Cum Gherghe nu a vrut să dea nici un milimetru înapoi, postul promis omului său de încredere, Narcis Bordea, a rămas bătut în cuie, iar PSD a fost nevoit să îl sacrifice pe Cornel Folescu, cel care nu avea nicio vină și care se calificase prin vechimea sa și prin participarea activă la campania electorală, la postul de viceprimar.

Pe 24 iunie 2016, la ședința de constituire, PNL dă o lovitură surprinzătoare și formează majoritatea de 12 consilieri cu ajutorul a doi consilieri PSD: Cornel Folescu și Alin Rapcea, înțelegerea fiind împărțirea posturilor de viceprimari pentru Daniel Cîrjan (PNL) și Cornel Folescu (PSD), lucru care s-a și întâmplat în cele din urmă, pe fondul unei uluiri totale din partea celor care aveau totul pregătit. S-a lăsat cu acuzații de trădare, cu amenințări cu excluderea din PSD a celor doi care au sprijinit PNL și cu un scandal ce a durat ceva timp.

Iar acum intervine matematica, suspansul și misterul: Deși avea 12 consilieri cu cei doi luați de la PSD, PNL comite o greșeală despre care nimeni nu credea că va deveni un bumerang mortal. Profitând de bizareriile legii, adică de stupida prevedere conform căreia fiecare consilier, ales democratic, validat de comisia de validare, îndreptățit să fie consilier, să fie validat și prin votul colegilor săi, grupul celor 12 s-a abținut de la validarea a trei aleși locali: Răzvan Roșca, Andrada Carmina Turbat și Mădălina Svoboda. Și, atenție, asta numai și numai la propunerea PNL! În aceste condiții, doar 20 din cei 23 de consilieri aleși au fost validați. Cu excepția lui Răzvan Roșca, la care erau unele suspiciuni, deoarece venise pe fondul scandalului din interiorul PMP legat de refuzul președintelui interimar Gabriela Dobrotă de a valida mandatul lui Eugen Golea, în cazul celorlalte doamne consilier, refuzul validării a fost lipsit de substanță, de logică funcțională și legală și de motivație convingătoare.

Neîncredere în membrii echipei?

Singura explicație plauzibilă pentru gestul liberalilor este aceea că nu toți membrii echipei celor 10 consilieri prezentau încredere. Dacă prin pierderea sprijinului din partea celor doi consilieri, Folescu și Rapcea, PSD, UNPR și PMP rămâneau cu 11 consilieri, mai era nevoie de doar unul singur pentru a înclina balanța spre ei, iar acest unic consilier putea fi luat de la grupul PNL, mai ales că votul pentru viceprimari este secret. De teama unor trădători, liberalii au respins, prin abținere de la vot, dreptul legitim a trei consilieri de a-și prelua mandatele date de cetățeni, prin vot. În acest fel, grupul PSD – UNPR – PMP nu mai avea ce face cu cei doar 8 consilieri rămași. O șmecherie ieftină, la limita legii și destul de riscantă, în loc să fie eliminată din start, a condus la preluarea puterii în noul Consiliu Local. Această manevră riscantă i-a determinat, legitim, pe acei trei consilieri să se plângă instanței de judecată și să explice judecătorilor și caracterul premeditat al gestului PNL, adică dorința de a răsturna o majoritate ce părea evidentă și de a deturna cumva votul cetățenilor.

Variante de lucru

În condițiile în care alegerea viceprimarilor se reia de la zero, liberalii par să se teamă de același pericol al trădărilor interne. Între timp, prin fuziunea dintre UNPR și PMP, noul PMP are 8 consilieri în CL Severin, iar ca președinte de filială îl are pe Constantin Gherghe.

De aici, calculele arată mai multe variante de lucru:

1) PMP-ul lui Gherghe va forța alegerea în funcția de viceprimar a protejatului său, Narcis Bordea, iar PSD va trebui să lucreze alături de PMP, numindu-și și ei un viceprimar.

2) Ceva din experiența mea de jurnalist specializat pe politică îmi spune că omul care a ajutat PNL să formeze o majoritate riscantă în Consiliul Local Severin, Cornel Folescu, nu va trăda și nu își va încălca cuvântul dat atunci, în iunie, liberalilor. Nici prietenul său apropiat, consilierul Alin Rapcea, nu va face acest lucru. Dacă PNL va pierde totul în actuala situație delicată de la Consiliul Local, și este aproape sigur că va pierde totul, o va face pe mâna propriilor consilieri, pe care PNL nu se prea baza și pe care nici nu s-a bazat, devreme ce a preferat să execute operațiuni kamikaze de invalidare prostească a unor colegi consilieri. Cel puțin unul dintre cei 10 consilieri pe care PNL îi are acum în CL Severin, este dispus să trădeze.

3) În timp ce PNL iese șifonat rău din această afacere, PSD și PMP, inclusiv primarul Marius Screciu ies bine! PSD și PMP pot face majoritatea din orice poziție, chiar dacă vor fi nevoiți să dea un post de viceprimar unui liberal, care oricum va întoarce spatele PNL-ului. Nu vom spune cine este acest trădător, dar vom vedea în curând că el există și că grupul PNL din Consiliul Local Severin nu este unul omogen și unit. De altfel, e prea mult spus trădător, deoarece PNL oricum și-a făcut calcule greșite încă din timpul campaniei electorale.

4) PNL pierde totul la nivel de municipiu, Daniel Cîrjan zboară din funcția de viceprimar și primarul Marius Screciu își întărește semnificativ poziția în Consiliul Local al municipiului, percepția severinenilor față de această stupidă situație creată fiind una care îl va ajuta și pe Constantin Gherghe în alegerile parlamentare. Oricum, liberalii ar putea să încaseze toate percepțiile negative ale populației, dacă cei de la PSD vor ști exact cum să scoată capital electoral din debandada creată acum în administrație locală a municipiului.

Citit 5827 ori Ultima modificare Duminică, 02 Octombrie 2016 09:46
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…