Politicieni mehedinţeni eliminaţi după scrutinul local

Alegerile locale din data de 5 iunie au constitituit pentru unele partide locale, îndeosebi cele care au participat pentru prima dată la un astfel de scrutin, o mare provocare politică şi electorală. Dintre acestea, PMP şi ALDE Mehedinţi au fost partidele care au reuşit să acceadă în administraţia publică locală, însă total diferit.

În timp ce PMP Mehedinţi a obţinut doi consilieri locali în noul Consiliu Local al muncipiului Drobeta Turnu Severin şi niciunul în Consiliul Judeţean, la ALDE Mehedinţi situaţia a fost tocmai invers; acest partid a obţinut doi consilieri judeţeni şi niciunul local în Drobeta Turnu Severin.

Romulus Vâlcu, marele perdant în Drobeta Turnu Severin

Candidatul ALDE Mehedinţi pentru funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin a fost Romulus Vâlcu. La momentul respectiv această soluţie a părut să fie singura variantă pentru acest partid. Deşi înaintea campaniei electorale se părea că nu poate rata intrarea în Consiliul Local, după consumarea scrutinului local s-a demonstrat că rezultatul a fost un dezastru pentru Romulus Vâlcu şi formaţiunea politică pe care o reprezenta. Romulus Vâlcu a obţinut, în calitate de candidat pentru funcţia de primar, doar 1116 voturi, un număr foarte mic raportat la aşteptările sale şi ale ALDE Drobeta Turnu Severin şi insuficient pentru ALDE Severin să atingă pragul electoral. Frustrarea este nu atât că ALDE Drobeta Turnu Severin nu a obţinut niciun consilier muncipal, ci faptul că, dacă ar obţinut fie şi doi consilieri, Romulus Vâlcu ar fi fost în mod sigur ales viceprimar al Severinului. Această alegere era iminentă, întrucât şi la Consiliul Judeţean a fost aleasă în funcţia de vicepreşedinte Renata Nanciu, aleasă consilier judeţean pe lista ALDE Mehedinţi, deşi Alianţa PSD+UNPR Mehedinţi deţinea majoritatea consilierilor.

Eşecul suferit în municipiul Drobeta Turnu Severin l-a scos, într-o mare măsură, din prim-planul politicii locale pe Romulus Vâlcu, liderul organizaţiei locale. Romulus Vâlcu are o lungă experienţă ca politician şi ales local. S-a afirmat în PNL Mehedinţi fiind timp de trei legislaturi consecutive consilier municipal din partea liberalilor. A deţinut şi o bucată bună de timp funcţia de viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin. În anul 2008, atunci când PNL Mehedinţi a candidat singur la alegerile locale a fost foarte aproape să fie desemnat candidatul acestui partid pentru Primăria Severin. S-a renunţat în cele din urmă, optându-se pentru candidatura lui Constantin Săceanu, care, la vremea aceea, era directorul general al defunctei RAAN, cea mai mare unitate economică a judeţului. S-a considerat că era o variantă care aducea mult mai multe voturi şi aşa a şi fost, pentru că atunci PNL Drobeta Turnu Severin a obţinut un scor foarte bun. Romulus Vâlcu nu a renunţat însă la ideea de a candida pentru Primăria Drobeta Turnu Severin, însă la scrutinul următor, din anul 2012, partidul său a fost parte a alianţei politice şi electorale USL Mehedinţi, iar candidatul acesteia a fost desemnat Marius Screciu, primarul ales la scrutinul din acest an. În anul 2013 Romulus Vâlcu era exclus din PNL Mehedinţi. În anul următor se alătura proaspătului partid înfiinţat în judeţ, PLR Mehedinţi. Acest partid, alturi de PC Mehedinţi, au devenit ALDE Mehedinţi, iar Romulus Vâlcu se profila ca lider al celei mai mari organizaţii locale. Eşecul surprinzător înregistrat la scrutinul din 5 iunie poate pune capăt carierei politice promiţătoare pe care Romulus Vâlcu a vrut să şi-o construiască în Drobeta Turnu Severin.

Ionuţ Sibinescu sau riscul eşecului asumat

Ionuţ Sibinescu era consilier judeţean în funcţie în momentul în care a decis să candideze pentru un nou mandat. A avut însă proasta inspiraţie de a candida ca independent, crezând că poate să obţină numărul de voturi necesari pentru a-şi păstra mandatul. A desfăşurat o campanie electorală suficient de insistentă, bazându-se îndeosebi pe sprijinul tinerilor şi pe nemulţumirile oamenilor faţă de partidele politice. În cele din urmă a pierdut, chiar dacă a primit foarte multe voturi pentru un candidat independent şi a devansat multe partide locale. Şi-a asumat cu toată convingerea candidatura ca independent şi, totdată, riscul care a decurs din această opţiune. Îi mai trebuiau câteva sute de voturi pentru a rămâne în continuare consilier judeţean, însă a pierdut. Ionuţ Sibinescu s-a afirmat politic în PD Mehedinţi şi a deţinut funcţia de consilier judeţean în mai multe mandate. În anul 2012 a fost ales consilier judeţean pe lista M N MH, însă la puţin timp după alegeri a părăsit PDL Mehedinţi, alăturându-se PSD Mehedinţi. Eşecul de la scrutinul local, pe care de altfel şi l-a asumat, poate avea consecinţe directe asupra carierei politice a lui Ionuţ Sibinescu, un politician local care a crezut în capacitatea sa de a produce o schimbare în politica mehedinţeană.

Citit 1775 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iulie 2016 18:45
Etichetat cu
Mai multe din această categorie: UN NOU ÎNCEPUT, jurnalmehedinti.ro »

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…