PMP MEHEDINŢI, RADIOGRAFIA UNUI DEZASTRU

Micul partid fondat de Traian Băsescu şi-a dat primul test electoral serios cu ocazia alegerilor locale din 5 iunie 2016. În Mehedinţi, partidul fostului preşedinte a clacat, culmea, nu înainte de alegeri, nici în timpul acestora, ci imediat după. De la extaz, Partidul Mişcarea Populară Mehedinţi a ajuns la agonie, doar pentru că i-a lipsit experienţa, înţelepciunea liderilor şi comunicarea publică. Acum, din PMP Mehedinţi a mai rămas doar praful, înfrângerea ruşinoasă şi orgoliile distructive.


Dincolo de partidele mari care au participat la alegerile locale, PSD şi PNL, şi dincolo, desigur, şi de sateliţii PSD, UNPR şi ALDE, pe scena politică locală au mai existat două partide minione care au încercat să furnizeze fiecare câte o surpriză, iar aici mă refer la PMP şi PND. În mare parte, ambele partiduleţe au reuşit, deoarece PND are 3 consilieri municipali la Orşova, câţiva viceprimari, iar PMP a dat lovitura cu doi consilieri municipali în capitala judeţului şi, în întreg judeţul, cu nu mai puţin de 25 de consilieri locali.

Toate bune şi frumoase până aici, doar că, imediat după alegeri, atunci când toată lumea înţelesese că la Severin consilierii PMP, doar doi la număr, vor face legea în Consiliul Local şi vor contribui decisiv la alegerea viceprimarilor, PMP Mehedinţi a avut în mână cea mai mare şansă politică, căreia i-a dat cu piciorul, cu o seninătate întâlnită doar la liderii politici lipsiţi de orice fel de experienţă politică. Ca să înţelegem şi mai bine ce a pierdut cu adevărat PMP în judeţul Mehedinţi, să începem cu cel mai important for legislativ local, cel din municipiul reşedinţă de judeţ, Drobeta Turnu Severin. Aici, în urma votului politic dat de severineni, din cei 23 de consilieri care formează Consiliul Local, PSD + UNPR a luat 11 (6 – UNPR şi 5 – PSD), PNL a luat 10, iar PMP a luat 2 consilieri. Cum deciziile în orice for legislativ local se iau cu majoritate simplă, inclusiv decizia de alegere a viceprimarilor, pentru a lua decizii, la Severin, era nevoie de o majoritate de minim 12 consilieri. Indiferent cum s-ar fi negociat, oricare din cele două partide mari avea nevoie de sprijin pentru a aduna 12 consilieri (PSD şi UNPR aveau nevoie de 1 consilier, iar PNL a vea nevoie de 2 consilieri). În aceste condiţii, PMP, cu cei doi consilieri ai săi, putea juca rolul de arbitru, având la îndemână alianţe cu oricare din cele două blocuri politice. Ce-i drept, o alianţă cu PNL însemna o majoritate la limită, în timp ce o alianţă cu PSD şi UNPR însemna o majoritate ceva mai confortabilă, de 13 consilieri.

Singurul handicap al micului şi neexperimentatului PMP Mehedinţi a fost, însă, lipsa unui lider de forţă, care să ştie cum trebuie negociat şi cu cine trebuie negociat şi care să întărească filiala înainte de negocieri şi în timpul acestora şi nu să o fărămiţeze şi învrăjbească. Negocierile pentru formarea majorităţilor, în condiţiile unui rezultat atât de strâns cum era cel de la Severin, este matematică pură, iar în condiţiile acestea, astfel de negocieri se fac doar matematic, nu şi doctrinar, pasional sau sentimental. Aşa se face că, de exemplu, vedem în multe din comunele şi oraşele patriei alianţe bizare precum PSD cu PNŢCD. În consiliile locale şi judeţene, doctrinele politice nu mai au relevanţă, la fel cum nici alianţele, iar înţelegerile se fac din perspectiva intereselor comunităţii, combinate, desigur, cu interesele politice şi de grup ale consilierilor. În atare condiţii, cea mai bună soluţie de alianţă a PMP în Consiliul Local Severin era cea cu PSD şi UNPR, fără discuţie.

Cei care au urmărit evoluţiile scenei politice mehedinţene în perioada preelectorală, au putut constata că PMP Mehedinţi a fost condus şi înfiinţat pe aceste meleaguri de Eugen Golea, un politician cu ceva experienţă, provenit din fostul nucleu dur al PD, încă de pe vremea când Traian Băsescu a fost locomotiva Partidului Democrat. Cunoscut, abil, versat şi dotat cu experienţa jocurilor politice de tot felul, Eugen Golea a apucat să negocieze cu PSD înainte de alegeri, atât pentru Consiliul Local Severin, cât şi pentru Consiliul Judeţean Mehedinţi, în perspectiva în care PMP va câştiga mandate. Golea ştia foarte clar că, în cazul în care va câştiga mandate, indiferent în care consiliu, acestea vor fi puţine, dar preţioase şi chiar indispensabile în negocierile pentru formarea de majorităţi. Şi e normal să fie aşa: oamenii politici redutabili sunt aceia care fac majorităţi solide din câştiguri electorale minime și în condiții limită!

Ce a crezut PSD?

Evident că şi PSD, trebuie să recunoaştem, cel mai puternic partid din Mehedinţi, judecând după rezultatele la votul politic de la Consiliul Judeţean, şi-a făcut calcule înainte de alegerile din 5 iunie 2016. Chiar dacă a bătut palma, preventiv, cu PMP-ul condus de Golea, PSD a intuit că va câştiga zdrobitor la judeţ, dar că la municipiul reşedinţă de judeţ, din bătălia dură cu PNL, va lua la limită voturi, însă bazându-se pe sprijinul declarat al lui Constantin Gherghe, potent electoral în Severin, PSD a crezut că nu are cum să ia mai puţin de 12 consilieri municipali, situaţie în care posturile de viceprimari s-ar fi împărţit, fireşte, între PSD şi UNPR, mai exact viceprimarii ar fi trebuit să fie Narcis Bordea (UNPR) şi Cornel Folescu (PSD). Din păcate pentru PSD, pe valul creat de Gabriela Dobrotă cu candidatura ei la funcţia de primar, PMP a luat 8 la sută în municipiu şi a obţinut 2 consilieri municipali (Eugen Golea şi Gabriela Dobrotă), încurcând, la limită, planurile PSD şi UNPR. În aceste condiţii, PSD şi UNPR au negociat cu PMP şi au fost gata să ofere acestuia un post de viceprimar, în schimbul celuilalt post de viceprimar pentru UNPR (Narcis Bordea, omul lui Gherghe). Faptul că nu a ieşit aşa se datorează, pe de o parte, breşei găsite de PNL în grupul PSD, de unde a luat doi consilieri, iar pe de altă parte totalului neprofesionalism politic al PMP-ului condus de Gabriela Dobrotă.

Lupta inutilă pentru putere şi incapacitatea comunicării publice, greşeli majore ale PMP Mehedinţi

Nu comentăm aici rezultatul alegerii viceprimarilor, pentru că nu acesta este subiectul comentariului, dar subliniem că eşecul de la acest capitol al PMP este doar unul dintr-o serie de eşecuri impardonabile. Imediat după alegerile locale, în PMP Mehedinţi izbucneşte un scandal monstru între Gabriela Dobrotă şi Eugen Golea, un scandal pe funcţia de lider al PMP Mehedinţi, dar mai mult pe funcţia de viceprimar al Severinului, iar după cum ştim, când doi se ceartă, al treilea câştigă. Pe motiv că ea ar fi cea care a adus victoria alegerii a doi consilieri municipali, în comparaţie cu Golea, care nu ar fi reuşit să treacă pragul electoral la nivel judeţean, Gabriela Dobrotă a obţinut de la conducerea centrală, în condiţii încă imprecise şi netrasparente, conducerea interimară a PMP Mehedinţi. Eugen Golea, cu mai multă experienţă politică, a încercat un joc abil de a trage de timp şi de a calma orgoliile, în speranţa că va găsi înţelegere la membrii partidului pentru a continua în aceeaşi formulă, cu el preşedinte. Lupta s-a ascuţit într-atât de mult, încât Dobrotă a organizat rapid o conferinţă municipală a PMP, s-a instalat preşedinte interimar şi i-a retras sprijinul politic lui Eugen Golea, de teamă ca nu cumva acesta să fie validat consilier municipal şi să îi sufle funcţia de viceprimar. Pentru că, trebuie să spunem, lupta surdă şi inutilă de la vârful micului PMP Mehedinţi nu se mai dădea acum pentru conducerea filialei, ci pentru funcţia de viceprimar. Nu se ştie din ce considerente, poate dictate de orgoliu, Dobrotă şi-a pus în minte că musai trebuie ca ea să fie viceprimar şi nu Golea. Lucrată neprofesionist şi destul de şubredă, retragerea sprijinului politic pentru Golea s-a dovedit un fiasco la şedinţa de constituire a Consiliului Local Severin, unde consilierul validat în locul lui Golea, Răzvan Emanoil Roşca, a fost oprit de la validare de un document depus de Golea la secretariatul CL, chiar în dimineaţa zilei celei mari, din care ambiguitatea din PMP reieşea cu asupra de măsură.

Corigenţi la politică şi comunicare publică, au pierdut 5 viceprimari

Gabriela Dobrotă a pierdut, pe câmpul de luptă al războiului cu Golea, funcţia de viceprimar al Severinului, dar şi alte posibile funcţii de viceprimari în mai multe comune ale judeţului. La nivelul întregului judeţ, PMP a obţinut 25 de consilieri locali, cu tot cu cei 2 de la Severin. Potrivit lui Eugen Golea, se negociase şi era iminentă alegerea de viceprimari PMP în patru comune mehedinţene: Căzăneşti, Godeanu, Oprişor şi Eşelniţa. Până la urmă, sub înţeleapta conducere interimară a doamnei Gabriela Dobrotă, PMP a pierdut nu numai funcţia de viceprimar la Severin, ci şi pe cele de viceprimari în cele patru comune nominalizate. Aşa s-a ajuns ca, din întreaga regiune Oltenia, numai judeţul Mehedinţi să nu aibă niciun viceprimar PMP. Mai mult, în calitate de lider interimar al PMP Mehedinţi, Gabriela Dobrotă a dispărut din peisaj şi nu a fost prezentă la niciuna din şedinţele de constituire ale consiliilor locale din comunele în care exista posibilitatea alegerii unui viceprimar de la PMP, nici măcar la Căzăneşti, unde candidatul PMP, Stelescu Dumitru, a pierdut postul de viceprimar, deşi luase un număr mare de voturi şi se clasase pe locul al doilea în bătălia pentru postul de primar al comunei.

Dezastrul total în care a fost aruncată PMP Mehedinţi pare să fie rezultatul managementului politic neinspirat al unui lider fără experienţă politică, dar şi rezultatul unei comunicări publice defectuoase, lipsite de profesionalism şi dezlânate. Celebra reţea de socializare Facebook a fost folosită prost de către oamenii PMP, dar şi de către personaje care s-au erijat în comunicatori ai partidului, deşi nu aveau nimic comun cu această delicată misiune. Nimic din ceea ce făcea liderul interimar al PMP Mehedinţi nu a fost explicat şi mediatizat corespunzător, oamenilor nu li s-a explicat exact de ce se schimbă liderul şi ce făcuse Golea pentru a merita înlăturarea, nimeni nu a cerut sprijinul public al votanţilor şi simpatizanţilor PMP, iar peste toate, împotriva lui Eugen Golea s-a pornit pe Facebook, în numele PMP, o nepermisă campanie furibundă de defăimare, gestionată copilăreşte de diverse personaje care nu cunosc cu ce se mănâncă politica. Bunăoară, cineva făcea, pe Facebook, aluzii la o fotografie în care Eugen Golea purta ochelari de soare negri, cu lentile mari şi spunea că ar semăna cu Zorro sau cu masca lui Zorro, fără a înţelege că Zorro nu a fost un personaj negativ, nu putea fi comparat cu un politician, ci dimpotrivă, a fost un erou spaniol adulat de poporul său. Şi nu este singurul exemplu! Ciudat este, însă, faptul că doamna Gabriela Dobrotă, manager de top, nu a gestionat profesional comunicarea publică şi nu a stopat folosirea reţelei de socializare în dezavantajul propriului partid, deşi ştia ce forţă are în prezent Facebook în campania politică din România.

Citit 5956 ori Ultima modificare Marți, 26 Iulie 2016 16:45
Etichetat cu
Mai multe din această categorie: UN NOU ÎNCEPUT, jurnalmehedinti.ro »
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…