Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită

Am avut curiozitatea, săptămâna trecută, să merg în vizită la Spitalul Municipal din Orșova, pentru că am tot auzit că se întâmplă lucruri minunate acolo, de la investiții, până la tot felul de proiecte atrase pentru modernizare. Cum prin spitalele românești, de obicei, se întâmplă tot felul de nenorociri, se moare din cauza bacteriilor sau se tratează pacienții cu aparatură veche, sincer am crezut că e doar o campanie de imagine. Mai mult, de câte ori auzi ceva despre Orșova, te cuprinde o stare de mare lehamite, pentru că, oricum, acolo e o lume bizară.

Micul municipiu mehedințean Orșova a ajuns o ruină. Aici nimic nu strălucește, nimeni nu mișcă un deget pentru dezvoltare și nimănui nu îi pasă de soarta oamenilor și nici de potențialul turistic uriaș al zonei. Dar de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere! Așa spune o înțeleaptă vorbă românească. Nu cred că mai este cineva care să mai aibă vreo așteptare de la conducătorii municipiului Orșova, nici măcar orșovenii, care par să se fi resemnat că soarta le-a hărăzit diriguitori fără viziune. Doar că nu asta e problema! Problema pe care vreau să o aduc în atenția opiniei publice este vocația auto-distructivă ce a cuprins, precum un păienjeniș murdar, biata Orșovă.

Uneori, din gunoaie mai răsare câte o floare, chinuită, stresată, agasată de aerul pestilențial din jur, dar ambițioasă pentru a-și împlini vocația. În mod normal, la vederea unei asemenea minuni, floarea respectivă ar trebui ajutată să înflorească sau cel puțin mutată din mijlocul rahatului, undeva unde poate supraviețui, asta dacă nimănui nu îi dă prin cap să curețe gunoiul din jurul ei. Doar că la Orșova, atunci când o floare răsare gingașă pe un morman de balegă, nu ridică nimeni balega din jurul ei, ci mai degrabă toți se grăbesc să rupă floarea și să o calce în picioare, pe motiv că ar fi otrăvită. Este doar o metaforă, forțată ce-i drept, prin intermediul căreia am vrut să ilustrez o stare de fapt atât de tristă, încât parcă nici lacrimi să o plângi nu mai găsești.

Așadar, printre ruinele unor politici administrative păguboase, aplicate cu consecvență în ultimii ani, răsare o instituție care se încăpățânează să încalce cutumele mizeriei locale și să înflorească. Evident că, aidoma florii de care vorbeam, groparii urbei s-au repezit să o atace fără milă. Nici nu mai contează că respectiva instituție, numită Spitalul Municipal, este condusă de Adrian Cican, pentru că nu despre o anumită persoană e vorba, ci de încercarea de a ridica din mizerie un obiectiv și nu unul oarecare, ci o instituție din domeniul sănătății, capitol la care România este cumplit de deficitară. Este vorba despre Spitalul Municipal Orșova, o instituție medicală unde se aduc bani europeni pe bandă rulantă și unde modernizarea, reabilitarea și creșterea calității actului medical sunt deziderate de prioritate maximă. Mai dotat, mai curat și mai dezvoltat decât multe alte spitale din România, Spitalul Municipal din Orșova este într-un permanent proces de dezvoltare și reabilitare, grație unui management performant și inovativ, aplicat de managerul Adrian Cican. De la secții și cabinete nou înființate, medici tineri aduși aici, aparatură modernă și personal medical de excelență, până la proiecte europene de milioane de euro, la Spitalul Municipal din Orșova nimic nu mai pare imposibil. La aproape un an de zile de la preluarea pentru a doua oară a mandatului de manager, Adrian Cican a reușit să construiască și să dezvolte spitalul, aducându-l la cele mai înalte standarde europene. Datoria Spitalului a scăzut, în numai doi ani, de la 1,8 milioane lei la numai 109.000 e lei.

O să dau doar un exemplu, din zecile pe care le puteam aminti: Ultimul proiect aprobat și gata de implementare este unul pe POIM, în valoare de 2.550.000 de euro. Din acești bani, numai pentru achiziționarea de aparatură medicală se vor cheltui 11.449.545 de lei, adică 91,3 la sută. Restul de 8,7 la sută din fonduri se vor cheltui materiale sanitare de protecție și dezinfecție.

Spitalul este subordonat Consiliului Local, așa că de aici ar trebui să vină sprijinul, încurajarea și, uneori, banii pentru dezvoltarea unui spital care oricum devenise vestit și foarte căutat de pacienții din Mehedinți, Dolj și Caraș-Severin. Doar că, într-o bizară paradigmă, cei care ar trebui să îl ajute pe manager îl invidiază pentru vina de a fi devenit extrem de popular. Cine știe! Poate că într-o zi va dori să candideze pentru funcția de primar și ar putea fi periculos. Zic și eu! Invidia pare să fi devenit atât de accentuată, încât i se trimite o comisie de control pentru a-i verifica activitatea, i se taie din fondurile pentru dezvoltare și este pus la zid pentru motive care mai de care mai ciudate. Ultima găselniță este cel puțin șocantă: La adoptarea bugetului pe anul în curs, Spitalul primise suma de 750.000 de lei pentru proiecte de dezvoltare, unul dintre ele fiind înființarea de noi secții și mărirea numărului de paturi. La rectificarea bugetară din luna iunie, spitalului i s-a tăiat suma de 725.000 de lei, dintre care 350.000 de lei se vor folosi pentru construirea a trei veceuri publice. Ceea ce însemnă, indubitabil, că în Orșova WC-ul este mai important decât investiția în sănătate. No comment!

Citit 1115 ori Ultima modificare Joi, 17 Iunie 2021 21:08
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…