Cea mai tristă victorie

Cum trebuie să te simți atunci când câștigi un nou mandat de primar, dar te paște pușcăria? Cu te poți simți atunci când victoria ta este înregistrată ca victorie a celorlalți competitori, pentru care trebuie să prestezi cel puțin o campanie și să le netezești drumul către o guvernare locală lipsită de griji? Sunt întrebări la care doar arogantul primar al Orșovei, Marius Stoica, ar putea să ne răspundă, asta doar dacă mai are un dram de luciditate politică! Nefericirea acestui sinistru personaj a fost inteligent speculată de liberali, cei care, poate, vor face ceva pentru amărâtul municipiu numit Orșova.

Poate că acolo unde lipsa de inspirație și de inteligență politică lipsesc cu desăvârșire, soarta este cea care reglează istoria. Și poate că acest lucru este uneori binevenit! Vorbim despre municipiul Orșova, cel mai amărât și mai subdezvoltat centru urban al județului Mehedinți, că municipiu e cam mult să îi spunem! Orșova, o urbe înzestrată de Dumnezeu cu un potențial natural uriaș, are neșansa de a fi guvernată, de peste trei decenii, de oameni fără imaginație, fără ambiție și fără soluții, de personaje șterse, triste, și de ignoranți. Consilieri locali depășiți de evenimente și înzestrați cu orgolii prostești și distructive, primari hrăpăreți și dezinteresați, administrații anacronice și neperformante, toate aceste ingrediente toxice au făcut din orașul cel mai frumos de pe Dunăre o ruină, o mizerie și o rușine națională. Dar asta nu deranjează, se pare, pe nimeni, de ani și ani de zile, nu ambiționează pe nimeni și nu scoate pe nimeni din letargie. La Orșova dacă cineva a făcut un loc de joacă, un parc sau o fântână multicoloră în fața Primăriei, orșovenilor le ajunge! Niciunul dintre orșovenii care ies la vot, din patru în patru ani, nu le-a dat prin cap să aleagă oameni cu viziune, ci au preferat să aleagă din două rele pe cel pe care l-au considerat ei cel mai mic.

Orașul pare astfel blestemat, lipsit de viitor și de orice șansă de a ieși din marasmul neputinței. Luăm ca studiu de caz alegerile locale din acest an. Au fost cel puțin trei oferte de candidați la funcția de primar, dintre care orșovenii au ales pe cea mai proastă. Marius Stoica, fugărit în șuturi din PSD, a candidat din partea PRO ROMÂNIA. PSD a mers pe mâna omului de afaceri Constantin Popescu. PNL a mers pe tânărul Bogdan Duică, un om cunoscut și apreciat în Orșova. Dacă îi întrebi astăzi pe orșoveni, unii dintre ei vor pretinde că mai bine decât să aleagă Popescu, au ales Stoica. Păi măi oameni ciudați, ca să nu folosesc altă exprimare, dacă nu vă plăcea Popescu, puteați alege Bogdan Duică, a treia cale, dar nu Stoica. Cum vine asta? Nu ne place Stoica, e groaznic, dar îl alegem ca să nu fie Popescu! Păi nu prea ține idioțenia asta! Dacă orșovenii voiau să fie selectivi sau să dea frâu la nu știu ce frustrări personale îi măcinau, puteau spune, în cel mai rău caz: „Gata, nu mai vrem nici PSD, nici PRO ROMÂNIA! Alegem PNL sau pe omul Bogdan Duică!”.

Doar că, ATENȚIE, mai e ceva ce orșovenii nu au înțeles! Dacă nu alegeau pe Stoica și nici pe Bogdan Duică, nu mai netezeau calea liberalilor către control asupra administrației locale. Nu sunt foarte convins că, dacă ajungea primar, Constantin Popescu l-ar fi pus viceprimar pe Bogdan Duică. Sau, chiar dacă îl puneau, nu mai avea șanse ca de anul viitor să fie primar!

Am făcut toată această introducere, doar pentru a ajunge la subiectul principal al acestei analize: Victoria tristă și inutilă a lui Marius Stoica! Bucuria câștigării celui de-al doilea mandat e inutilă, pentru simplul fapt că Stoica nu mai există, nici ca primar, dar nici ca vector de imagine. El a ajuns doar un instrument, inteligent utilizat de oameni care s-au trezit în brațe cu cea mai mare șansă a lor, aceea de a câștiga foarte ușor și pe ocolite municipiul Orșova.

Marius Stoica nu a fost alungat din PSD în mod gratuit, ci din motive bine cântărite. Nici chiar PSD-ul nu mai voia să meargă la bătălie cu un penal, cu un candidat cu un picior în pușcărie, arogant, infatuat și incapabil să producă vreo schimbare. În aceste condiții, Marius Stoica s-a refugiat la partidul la care eticheta de penal este o carte de vizită onorantă: PRO ROMÂNIA. Bun, a câștigat un nou mandat , a ieșit victorios și a reușit să introducă în Consiliul Local și un număr oarecum suficient de consilieri. Ai zice că victoria PRO ROMÂNIA la Orșova a fost categorică și te-ai fi așteptat să fie și conservată în perspectiva alegerilor parlamentare, mai ales că omul cu care a făcut tandem la alegerile locale, Adrian Cican, este candidatul PRO ROMÂNIA pentru funcția de senator, locul I pe listă. Deci normal era ca Adrian Cican să beneficieze acum de ajutorul unui primar scos pe listele acestui partid. Doar că Stoica a folosit PRO ROMÂNIA ca pe un vehicul electoral pe care mai apoi l-a dat în „Programul Rabla”, pentru altul nou, numit PNL. Imediat după alegeri, Marius Stoica s-a făcut liberal și chiar a croit în Consiliul Local o alianță care să genereze viceprimarul liberal Bogdan Duică.

Judecând din perspectiva liberalilor, pentru ei e vorba de o strategie cât se poate de inteligentă, de o carte bine jucată și de o investiție în viitor, dar pentru Stoica victoria e una cât se poate de tristă, ba chiar otrăvită. Și voi explica de ce: E simplu! Știind că Stoica e cu un pas în pușcărie și că nu își va termina mandatul, liberalii și-au partajat cel mai important post, acela de viceprimar. Cine devine primar, dacă Stoica pleacă? Viceprimarul! Cine e viceprimarul? Liberalul Bogdan Duică! În aceste condiții, la anul pe vremea asta, Orșova va avea primar liberal, consilierii PRO ROMÂNIA vor trece la PNL, pentru că PRO ROMÂNIA dispare oricum, iar PNL jubilează.

Tristă victorie domnule primar Stoica! Proastă alegere, dragi orșoveni! Proastă alegere în ceea ce privește pe Stoica, pentru că nu era nevoie să alegeți Stoica, ca să ajungă Duică primar! Puteați alege direct pe Duică!

Citit 2273 ori Ultima modificare Joi, 26 Noiembrie 2020 14:33
Mai multe din această categorie: « O campanie tristă Alegeri cruciale »
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…