Imprimă această pagină
SCANDAL, ÎN LOC DE COOPERARE TRANSFRONTALIERĂ, ÎNTRE ROMÂNIA ȘI BULGARIA

România și Bulgaria își dispută cheltuirea a 258 de milioane de euro, fonduri europene, într-un program plătit de Comisia Europeană, în care linia directoare ar trebui să fie cooperarea transfrontalieră. Programul cu același nume, denumit pe scurt INTERREG România – Bulgaria este în mare întârziere,iar în fața autorităților de la Bruxelles, neînțelegerile aduc grave prejudicii de imagine ambelor țări membre UE. Toate analizele de până acum conduc la ideea că de vină ar fi bulgarii, care s-au supărat că aplicațiile lor au fost respinse și dau vina pe partea română.

În condițiile în care ambele țări europene sunt la coada clasamentului în ceea ce privește absobția fondurilor europene, România și Bulgaria se ceartă de zor cum să cheltuiască 258 de milioane de euro oferiți de Comisia Europeană. Banii sunt alocați pentru proiecte transfrontaliere, într-un program de cooperare. Doar că în loc să coopereze, beneficiarii se ceartă în stil balcanic. În aceste condiții, programul, denumit și INTERREG România – Bulgaria este în mare îtârziere. Cu un buget de peste 258 de milioane de euro, programul de cooperare ar trebui să se desfășoare între anii 2014 și 2020.

INTERREG România - Bulgaria își propune dezvoltarea regiunilor de graniță, cu bani nerambursabili, pe două componente, una „hard” și alta „soft”. Din România sunt alese șapte județe (Constanţa, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi) care au drept parteneri opt districte din Bulgaria (Vidin, Vratsa, Montana, Pleven, Veliko Târnovo, Ruse, Silistra şi Dobrici). Proiectele aplicate ar trebui să fie, judecând după calendarul de activităţi aprobat, în plin proces de implementare, mai ales că ultimul termen pentru depunerea dosarelor de proiecte a fost luna septembrie 2015. Din păcate, însă, proiectele din cea mai importantă componentă, cea „hard”, sunt puse sub semnul întrebării deoarece etapa de evaluare nu este finalizată.

Dacă pe componenta „soft” s-au mai aprobat ceva proiecte, pe cealaltă componentă, „hard”, situația este delirantă. Proiectele ar fi trebuit să fie tentante pentru beneficiari, mai ales prevăd investiţii în infrastructură şi utilaje, au valori foarte mari și prezintă potential de dezvoltare zonală.

Bulgarii vor mai multe proiecte pentru ei

INTERREG este gestionat de către un Comitet de Monitorizare care aprobă și coordonează activitatea de implementare a proiectelor, compus din reprezentanți ai Românie și Bulgariei. Din partea României, INTERREG este coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale. Surse neoficiale din România, citate de România Liberă spun că „întârzierea proiectelor, greu de recuperat până la sfârșitul anului 2016, pleacă de la fricţiunile dintre români şi bulgari pe marginea proiectelor propuse pentru finanţare”. Mai exact, reprezentanții celor două state vecine nu pot ajunge la un consens asupra componentei de proiecte „hard”. Pe 4 august 2016 a avut loc cea de-a patra întâlnire a Comitetului de Monitorizare, dar nici de această dată nu s-a reușit selectarea proiectelor depuse pe axele 1, 2 şi 3.

Potrivit jurnaliștilor de la România Liberă, „Principalul vinovat se pare că este partea bulgară, ai cărei reprezentanţi în Comitetul de Monitorizare nu au acceptat proiectele selectate şi au votat împotriva acestora, fiind supăraţi că unele proiecte depuse de ei nu se regăsesc pe lista finală”. Ceea ce frapează, totuși, la partea bulgară este faptul că se comportă copilărește și vrea doar proiecte pentru Bulgaria, pretinzând că proiectele depuse de ei ar fi mai valoroasede strictă necesitate decât cele depuse de România. Procedura de evaluare a proiectelor este, însă, una clară și care nu lasă loc de niciun fel de interpretări: experții din ambele țări evaluează proiectele depuse, pe baza unei grile, în care se dau punctaje stabilite după criterii obiective și transparente. Mai mult, scopul INTERREG este tocmai unul de reducere a decalajelor și de echilibrare a dezvoltării economice între regiunile vecine și în loc să fie aprobate proiecte de interes comun din ambele țări, experții bulgari din Comitetul de Monitorizare vor proiecte doar pentru țara lor. Dacă nu le iese combinația, bulgarii fac scandal și spun că românii au ceva cu ei și le resping proiectele nejustificat. În condițiile în care calendarul programului de finanțare este mult întârziat, mofturile bulgarilor ar putea duce chiar la anularea procedurilor implementate și la reluarea lor.

Dacă oficialii din Ministerul Dezvoltării se arată destul de liniștiți, spunând că reevaluarea nu întârzie prea mult calendarul și că nu este nicio problemă dacă s-a ajuns aici, în acestr moment România nu mai este sigură că Bulgaria nu se supără din nou la reevaluare. În orice caz, datele arată o situație care dacă nu ar fi e plâns, ar fi comică, potrivit căreia abia la data de 21 noiembrie 2016 s-a închis oficial Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.

Citit 1813 ori Ultima modificare Marți, 06 Decembrie 2016 10:46
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…