APA GREA A ROMÂNIEI ZACE UITATĂ LA SEVERIN

Stocul de peste 1000 de tone de apă grea, produs de ROMAG PROD, până la falimentarea RAAN, a fost dată uitării în depozitele Rezervelor de Stat de la fostul combinat din apropiere de Halânga, fără ca nimeni să fi găsit o soluție de finanțare a mentenanței acestui adevărat tezaur, ce valorează 1,2 miliarde de euro. Cel puțin deocamdată nu se întrevede nicio perspectivă sigură de finanţare a unei unităţi de management care să se ocupe de conservarea apei grele în condiţii optime. Apa grea riscă să se deprecieze, deşi este necesară atât reactoarelor existente, cât şi celor care se vor construi la Cernavodă.


Au trecut mai bine de 10 luni de la declararea falimentului RAAN, iar apa grea stocată la fostul combinat ROMAG PROD este tot în voia sorţii, întreţinută de o echipă de specialişti neplătiţi şi care nu au siguranţa înfiinţării acelei mult trâmbiţate unităţi de management a stocului de apă grea. S-au făcut zeci de demersuri la Ministerul Energiei în vederea înființării acestei unității, a trecut campania electorală, deputaţii şi senatorii au solicitat fonduri la construirea bugetului, dar totul pare să fi fost în zadar. Un stoc de apă grea în valoare de peste un miliard de euro se află sub ameninţarea incertitudinii, chiar dacă el este necesar Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă.

„Avem aici la ROMAG PROD o cantitate suficientă de apă grea pentru a asigura nevoile energeticii nucleare românești, care valorează peste un miliard de euro și pentru a cărei întreținere ar fi necesară o investiție de doar 100 de milioane de euro pe parcursul a 30 de ani, nimic mai mult. 100 de milioane de euro pentru a salva 1,2 miliarde de euro”, spune Ervin Watzlawek, directorul Romag PROD. În calitatea sa de specialist, cu apropae trei decenii de vechime la combinatul de apă grea, inginerul Watzlawek avertiza, încă de la oprirea combinatului de apă grea că numai dacă acest produs are parametrii normali mai poate fi folosit în reactoarele nucleare. Pentru aceasta, la ROMAG PROD mai funcționează încă o instalație de finală, unde la nevoie se reprocesează apa grea dacă iese din parametrii admiși: „Verificarea periodică a apei grele trebuie făcută în permanență și cu multă rigurozitate. Dacă parametrii ei variază cu maxim 0,1 la sută, s-a terminat, iese din parametrii de utilizare în reactoarele nucleare. Completarea celor două reactoare nucleare ale României se face anual”.

Promisiunea lui Borza

Pe 22 iunie 2016, atunci când Remus Borza, administratorul EURO INSOL, lichidatorul judiciar al RAAN venea la Severin pentru a-şi lua în primire regia proaspăt intrată în faliment, dădea asigurări ferme că va acorda o atenţie deosebită stocului de apă grea şi, indiferent dacă un lichidator este tentat să valorifice tot şi să-şi ducă la bun sfârşit misiunea, nimeni nu se poate juca cu un stoc de apă grea în valoare de peste un minliard de euro. Din decembrie 2016, Remus Borza este deputat, calitate din care ar trebui să facă amendamente și interpelări pentru a forța Guvernul să finanțeze unitatea de management aa apei grele. Numai că și el, membru al unui partid aflat la guvernare, a uitat cu totul de apa grea, cu toate că, la nivel declarativ, spunea că strategia apei grele trebuie gândită „de o manieră responsabilă”.

„Opinia lichidatorului judiciar este că acest stoc trebuie să rămână pe platformă. Evident că în cazul falimentului, trebuie să vinzi halele, instalațiile, să le valorifici și să își ia cineva, cine e proprietarul, butoaiele cu apă grea și să și le ducă unde o vrea! Gândind de o manieră responsabilă, trebuie să convingem creditorii că este nu neaparat în interesul lor, cât mai ales în interesul statului roman să păstrăm acest stoc pe poziții, unde sunt create toate funcțiunile, unde avem personal specializat, unde avem toată partea de logistică, condiții special de depozitare, avem instalații de verificare, de control, de împrospătare, de menținere a tuturor indicatorilor fizico-chimici. Urmează să-i convingem pe cei de la Ministerul Energiei, pe primul ministru, pe cei de la Ministerul Mediului și sper să ne vedem peste câteva luni după care să raportăm cu mândrie patriotică că am rezolvat această problemă. Vom elabora împreună cu Ministerul Energiei și ASNRSPS acea strategie prin care să înființăm Autoritatea de Management a apei grele, din punctul meu de vedere această autoritate trebuie să fie în subordinea Ministerului Energiei, pentru că ei sunt cei mai interesați de această apă grea”, spunea Remus Borza, în iunie 2016, la sediul defunctului RAAN.

De la acel moment şi până astăzi, nimic nu s-a schimbat! Aceeaşi incertitudine, acelaşi dezinteres, aceeaşi lipsă de fonduri. Prin octombrie 2016, însă, fostul deputat Rodin Traicu, primul director general al RAAN, avea o altă opinie, diametral opusă celei formulate de Borza. Traicu spunea că Agenţia Naţională a Rezervelor Statului s-a înscris la masa credală, aceasta însemnând că, în opinia lor, responsabil pentru stocul de apă grea nu este statul român, ci lichidatorul judiciar.

Liderul sindical Florin Rogobete este de părere că lichidatorul ar fi trebuit să să negocieze cu rezerva de stat un nou contract, iar statul să plătească efectiv întreţinerea, dar toate aceste demersuri de înfiinţare a unităţii de management care să asigure conservarea apei grele au rămas fără nici un rezultat.

„Activitatea de management a apei grele a fost preluată de lichidatorul judiciar, care a şi susţinut-o financiar, pentru că era în patrimoniul RAAN-ului, deşi cantitatea mare de apă grea aparţine rezervei de stat. Am solicitat ca acest contract de custodie cu rezerva de stat, cu titlu gratuit, să fie reziliat şi să încerce negocierea unui nou contract, iar statul să plătească efectiv întreţinerea. Dar până acum nu s-a întâmplat acest lucru”, a declarat Florin Rogobete, pentru Gazeta de Sud.

Practic, cea mai bună soluţie pentru păstrarea apei grele ar fi înfiinţarea unităţii de management. Suma anuală necesară conservării ar fi de circa trei milioane de euro, la care s-ar adăuga banii pentru preluarea de stat, de la lichidatorul judiciar al RAAN, a instalaţiilor necesare operaţiunilor de conservare. Înainte de votul pe buget, din Parlament, au existat câteva amendamente pentru finanţarea apei grele, dar finanţarea s-a amânat deocamdată.

Citit 3044 ori Ultima modificare Marți, 28 Februarie 2017 21:24
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…