Lichidatorul judiciar al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), EURO INSOL, condusă Remus Borza ia atitudine față de protejarea celei mai prețioase avuții care se găsește în prezent pe platforma ROMAG PROD, după intrarea în faliment a RAAN, și anume stocul de apă grea, în valoare de 1,2 miliarde de euro. „Vom elabora o strategie pentru înființarea unei autorități de management a apei grele. Gândind de o manieră responsabilă, trebuie să convingem creditorii că, indiferent de interesul lor, este interesul statului român să păstrăm acest stoc de apă grea pe poziții”, a precizat Remus Borza. (VIDEO)

Prezent la Drobeta Turnu Severin, la o primă întâlnire cu factorii de decizie locali, după preluarea RAAN, ca regie intrată oficial în faliment, celebrul lichidator judiciar Remus Borza a vorbit despre necesitatea ca stocul de apă grea, aflat acum pe platforma de la ROMAG PROD și lăsat în voia sorții de autoritățile statului român, să fie menținut, întreținut și conservat și pentru aceasta să fie înființată o autoritate de management al apei grele.
„Stocul de apă grea este o rezervă strategică a statului român, disputată de Ministerul Energiei și Administrația Națională a Rezervelor de Stat (ANRS). Vom elabora o strategie pentru înființarea unei autorități de management a apei grele și din punctul meu de vedere, într-o logică firească juridică și administrativă, această autoritate trebuie să fie în subordinea Ministerului Energiei, care este cel mai interesat să preia această rezervă și să o gestioneze corect, câtă vreme este acționarul unic la Centrala Nucleară de la Cernavoda, beneficiarul final al stocului de apă grea”, a declarat Remus Borza.

Borza mai spune că trebuie să înceteze disputa dintre ANRS și Ministerul Energiei pentru apa grea de pe stoc și că trebuie să fie gândită o strategie clară pentru că deja problema construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavoda a fost discutată în CSAT ca o problemă de securitate energetică a României. „La nivelul Ministerului Energiei există și specialiști, există evident și o altă abordare, mult mai realistă și mai constructivă decât pe partea cealaltă, la ANRS. Între acești trei jucători, RAAN, Ministerul Energiei și Centrala Nucleară de la Cernavoda, e o sinergie absolut logică și atunci trebuie să acționăm în această logică firească”, subliniază Remus Borza.

„Peste toate efectele unui faliment, trebuie să gândim responsabil pentru România!”

Despre menținerea și managementul stocului de apă grea de la ROMAG PROD, Remus Borza spune că este interesul statului român să nu abandoneze această avere națională: „Opinia lichidatorului judiciar este că această rezervă, acest stoc, trebuie să rămână pe platformă. Evident că în cazul falimentului trebuie să vinzi halele, instalațiile, să le valorifici și cineva care e proprietar să își ia butoaiele de apă grea și să și le ducă unde o vrea! Gândind, însă, de o manieră responsabilă, trebuie să convingem creditorii că, indiferent de interesul lor, este interesul statului român să păstrăm acest stoc de apă grea pe poziții, unde sunt create toate condițiile și funcțiunile, unde avem personal specializat care se formează în câteva zeci de ani, unde avem toată partea de logistică, instalații de climatizare, pentru păstrarea apei grele în condițiile impuse de depozitare, avem instalații de control, de împrospătare, de menținere a tuturor proprietăților și indicatorilor fizico-chimici ai apei grele aici pe platformă”.

Guvernanții vor trebui convinși să protejeze stocul de apă grea

„Am găsit sprijin de aici de la nivel local și mai trebuie acum să îi convingem pe cei din București, Ministerul Energiei, primul ministru, Ministerul Mediului și sper ca să ne vedem peste câteva luni și să putem spune că am dus la bun sfârșit ceea ce ne-am propus”, mai spune, optimist, Remus Borza.

Citit 1100 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iulie 2016 18:58
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…