Mai e puțin până la momentul fericit al încălzirii caloriferelor din școli, spitale și apartamentele severinenilor. A fost desemnată firma care se va ocupa de tot ceea ce înseamnă operarea și exploatarea utilajelor închiriate de la fosta termocentrală ROMAG PROD, aflată în componența regiei falimentare RAAN. Furnizarea agentului termic se va face în maxim o săptămână şi jumătate la școli și spitale, iar la blocuri în maximum trei săptămâni, dacă totul merge conform planului și dacă firma care s-a înscris la selecția de oferte prin negociere directă nu se va trezi să facă contestație. Firma care a fost declarată câştigătoare în urma selecţiei operatorului echipamentelor termocentralei de la Halânga se numește ELSACO, este de fapt un grup de firme cu o vastă experiență în domeniu și este originară din Botoșani.
Cea de-a doua firmă care s-a înscris la selecția de oferte prin negociere directă este nimeni alta decât societatea adusă la Severin de fostul primar Constantin Gherghe, pentru a construi centrala termică pe cogenerare, care nu se mai termină și care s-a dovedit o mare minciună, din punctul de vedere al neîncadrării în termenul de execuție, promis severinenilor de fostul primar. Firma în cauză se numește Alpha Ground Construct și, nu se știe oficial din ce motive ascunse, a venit la selecția de oferte. Ea a fost declarată necâștigătoare, așa cum probabil se și aștepta, dar vom vedea în zilele următoare dacă înscrierea ei în cursă nu a fost cumva făcută doar pentru a face ulterior contestație și a încurca socotelile municipalității în ceea ce privește furnizarea cât mai rapidă a agentului termic.
Se așteaptă, cu „înfrigurare”, ziua limită de contestare
Așadar, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, a dat asigurări că din partea municipalităţii a fost făcut ultimul pas pentru ca severinenii să primească în această iarnă căldură la începutul lunii noiembrie. A fost selectat şi operatorul care va asigura funcţionarea termocentralei de la Halânga și s-a încheiat şi contractul care vizează furnizarea de păcură. Oficialii municipiului așteaptă acum, cu emoție, ziua de 27 octombrie, când expiră termenul limită de depunere a contestațiilor pentru că, dacă ALPHA GROUND face acest gest, întârzierea va fi imensă în furnizarea de agent termic.
„Au fost două oferte, dacă nu vor fi contestaţii, din momentul în care se semnează contractul, adică joi, pe 27 octombrie, în maximum 7 zile avem căldură în şcoli şi spital, iar în maxim două săptămâni la populaţie. Sperăm totuşi ca firma declarată necâştigătoare să nu depună contestaţie căci ar întârzia lucrurile foarte mult”, a declarat primarul Marius Screciu.
Selectarea operatorului s-a făcut pe principiul experienţei similare. „Comisia a analizat cele două oferte şi a fost anunţată câştigătoarea, celeilalte firme fiindu-i respinsă oferta din cauza neîndeplinirii unui criteriu de calificare privind capacitatea tehnică şi profesională, mai precis experienţa similiară în domeniul operării centralei termice”, a precizat, pentru descoperamehedinti.ro, Marius Popescu, membru al comisiei de selectare a ofertelor.
Cine poate încurca eforturile municipalității
Este foarte clar faptul că primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, dar și liderul PNL Mehedinți, Virgil Popescu, au făcut eforturi uriașe pentru a nu lăsa severinenii fără căldură. În ultimele luni s-au făcut demersuri impresionante pentru a se putea obține toate aprobările necesare repunerii în funcțiune a cazanelor unei termocentrale falimentare, dar și pentru sensibilizarea tuturor factorilor de decizie de la nivel guvernamental, pentru fel și fel de avize și pentru aprobări, dar și pentru alocarea de fonduri municipalității.
Toate aceste eforturi imense, făcute de oameni care au preluat o situație mizerabilă, lăsată de fostul primar Constantin Gherghe, ar putea fi încetinite, se spune, pe surse, chiar de către cel care se adresa pe vremuri mieros cu apelativul „severinenii mei”, ex-primarul Gherghe. Mai exact, firma ALPHA GROUND, cea care a preluat construcția noii centrale termice, dar la care a lucrat cu întârzieri majore, după ce se spune că a mințit la cumpărarea caietului de sarcini că are banii necesari asigurării unui flux continuu de lucru pe șantier, a participat și ea la negocierea directă pentrui operarea utilajelor închiriate de la termocentrală. Gurile rele spun că s-a înscris doar pentru a face contestație și pentru a încurca lucrurile.
Pînă la momentul în care vom vedea dacă această ipoteză, vehiculată la nivel de zvon, se confirmă, zeci de mii de zeverineni așteaptă cu înfrigurare ca firma să renunțe la ambiții ciudate și inutile.
Președintele PNL Mehedinți, consilier municipal, Virgil Popescu, a declarat că firma Alpha Ground Construct, cea care a câştigat licitaţia pentru construcţia noii centrale a Severinului, este una de apartament, fără experienţă în domeniu şi a vorbit de mai multe ori despre rezilierea contractului cu această societate care a câştigat licitaţia pe mandatul fostului primar, Constantin Gherghe, primar pe care tot Virgil Popescu, l-a acuzat de mai multe ori de faptul că este principalul vinovat pentru lipsa agentului termic în Severin.
Virgil Popescu a ajutat la achiziționarea de păcură
Virgil Popescu este și cel care a intermediat negocierea preţului pe tona de păcură livrată Severinului pentru asigurarea agentului termic în această iarnă care va fi de 1700 de lei, preţ în care este inclus şi transportul, mai exact la preţul cel mai mic din ţară. Furnizorul selectat în urma celei mai bune orferte de preţ, în care să fie inclus şi transportul, este OMV Petrom. De asemenea, întâlnirea prefectului de Mehedinţi, Cristinel Pavel, cu reprezentanţii Guvernului Cioloş a dat roade, iar la rectificarea din 7 noiembrie, Severinului îi vor fi alocate sumele de bani necesare pentru achiziţia de păcură din această iarnă şi se va subvenţiona şi preţul gigacaloriei, care, în aceste condiţii, are toate şansele să rămână la acelaşi nivel ca şi anul trecut.