O mare problemă este şi aceea că vaccinul antihepatic pentru virusul de tip A nu se găseşte în România, iar autorităţile sanitare din Mehedinţi au împrumutat din alte judeţe, însă acum dozele s-au terminat.
Numai în ultimele două săptămâni numărul cazurilor de hepatita A înregistrate la Gruia a crescut alarmant. Dacă la începutul acestei lunii erau înregistraţi 37 de copii, care şi au fost internaţi, în acest moment numărul copiilor spitalizaţi este de aproape 79. Rromii din Gruia spun că în ultimele zile ambulanţa a fost solicitată pentru alţi copii care au avut simptome specifice bolii. În tot acest timp, Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean a devenit neîncăpătoare.
„În urmă cu două zile au venit trei sau patru salvări în sat şi au luat copii, ieri a mai venit una, iar astăzi de dimineaţă a mai venit una. Nu se poate una ca asta, sunt foarte mulţi copii, prea mulţi sunt bolnavi. Eu sunt femeie bătrână şi nu am văzut niciodată atât de mulţi copii bolnavi”, ne-a declarat o bătrână din comunitatea de romi de la Gruia. Îngrijorarea femeii este continuată de o altă femeie care ne spune că a avut nu mai puţin de patru copii bolnavi. „Eu am avut patru copii bolnavi, am fost cu toţi la spital. Nici acolo nu mai sunt locuri, stau câte doi, trei în pat, soţul meu a dormit pe jos când a fost cu ei la spital. Mai avem o problemă că ne pun să cumpărăm medicamente şi noi nu avem nici cu ce cumpăra mâncare. Ne-am împrumutat, am luat bani cu dobândă să ne luăm mâncare. Suntem pur şi simplu disperaţi” ne-a declarat femeia.
Toate cazurile au apărut la copii între doi şi paisprezece ani, iar acum 79 dintre ei sunt internaţi în Secţia Boli Infecţioase, care a devenit neîncăpătoare. Virusul s-a extins atât de mult pentru că nu toţi copii infestaţi au fost izolaţi. De la şcoală lipsesc nu mai puţin de 30 de elevi din cauză că sunt bolnavi. „Am şaptesprezece copii înregistraţi în clasă, dar astăzi la şcoală nu sunt decât opt. O fetiţă a plecat mai devreme pentru că se simţea rău, avea dureri de cap, stări de vomă. Cei care lipsesc fie au fost bolnavi, fie au avut pe cineva bolnav în familie şi nu îi lasă părinţii să vină la şcoală. Mai avem o fetiţă care a fost preluată sâmbătă cu ambulanţa, iar acum este la spital”, ne-a declarat o profesoară de matematică de la şcoala Gruia. Directorul instituţiei, Dumitru Neamţu spune că acum lipsesc 30 de elevi, pentru că au luat virusul şi că nu poate interzice copiilor să vină la şcoală, iar absenţele nu se motivează decât cu scutire medicală. Numai că situaţia are două tăişuri, pentru că e normal ca elevii să participe la cursuri, dar cum nimeni nu ştie dacă ei sunt sau nu bolnavi, până ce boala se manifestă, există mare risc ca virusul să se extindă chiar la şcoală.
„Noi nu putem interzice copiilor să vină la şcoală, dar luăm zilnic măsuri de dezinfecţie. În fiecare pauză holurile se spală cu apă cu clor, în fiecare dimineaţă clasele se spală cu apă cu clor, la chiuvete avem săpun, iar toaletele sunt dezinfectate”, a declarat directorul, deşi la toaletele aflate în curtea şcolii, abia acum se efectuează lucrări de racordare la reţeaua de apă.
Autorităţile sanitare spun că ar fi luat toate măsurile ca focarul să nu se extindă, dar în ciuda acestor afirmaţii, în fiecare zi apar noi cazuri. Doctoriţa din comună recunoaşte că nu există vaccin suficient în ţară pentru a vaccina toţi copiii din comunitate, dar o dată luat virusul, nici vaccinul nu mai este eficient. Apoi, virusul este răspândit şi din cauza neglijenţei părinţilor, care nu izolează de colectivitate copiii bolnavi. „Sunt într-adevăr foarte multe cazuri, dar nu sunt de acord că situaţia a fost scăpată de sub control, deoarece virusul nu s-a răspândit în alte localităţi ale judeţului, s-a reuşit limitarea la acest sat. În ce priveşte vaccinul el a fost adus din alte judeţe, pentru hepatita tip A nu există suficient vaccin pentru a vaccina toţi copiii. S-au făcut 40 de imunizări. Ca să stopăm acestă situaţie, chestiunea este de educaţie în primul rând, dar în acest caz nu s-a putut. S-a încercat, s-a mers şi în comunitate, s-a acţionat conform metodologiei”, ne-a declarat Cristiana Momârleanu - medic de familie în comuna Gruia.
Situaţia poate deveni şi mai gravă, deoarece în comunitatea romă de la Gruia sunt peste 400 de copii, ceea ce înseamnă că pericolul ca virusul să se răspândească şi mai mult este foarte mare.