Cei 18 chirurgi au spitalului severinean refuză categoric să mai facă gărzile suplimentare. Pentru luna septembrie medicii nici nu au semnat contractul propus de conducerea unităţii sanitare pentru plata acestora deoarece, spun medicii, acesta nu respectă legea şi îi dezavantajează. Chirurgii spun că vor face doar gărzile obligatorii, care acoperă doar opt zile din lună, apoi, restul de 22 de zile vor rămâne descoperite. Medicii şi-au exprimat nemulţumirile asupra situaţiei în cadrul unei conferinţe de presă, în care au precizat în mod clar că nu sunt dispuşi să facă muncă suplimentară fără plată: „A apărut o circulară a Guvernului României, după părerea noastră bună, completă, care spune aşa: gărzile suplimentare făcute de personalul medical superior în afara normei legale de muncă şi a programului de lucru, se vor desfăşura în cadrul unui contract de muncă cu timp parţial. Avem Codul muncii, unde scrie, munca prestatată în afara timpului de lucru se numeşte muncă suplientară. Întrebarea noastră pentru domnii miniştri: garda suplimentară este sau nu este muncă suplimentară? Pentru că, în momentul în care este muncă suplimentară, ea este reglementată de Codul Muncii, nu mai mare nevoie de alte reglementări. Ei (n.n. conducerea spitalului) au spus că respectă o circulară trimisă de Ministerul Sănătăţii şi un model de contract trimis de acelaşi minister. Deci, dacă în faţa lor circulara este mai importantă decât legea, ce să mai zic. Dacă nu se reglementează şi nu semnăm contractul în condiţiile pe care le cerem noi, cei 18 chirurgi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Tr. Severin, în luna septembrie nu vor efectua bdecât gărzile obligatorii deci avem acoperite opt zile din douăzeci şi două în această lună”, a declarat dr. Radu Iman, şeful secţiei Chirurgie din Spitalul Judeţean de Urgenţă.
Dacă decizia medicilor va rămâne fermă şi nu se va ajunge la un consens, situaţia în unitatea sanitară va fi una extrem de gravă. Pacienţii care vor veni la urgenţă după ora 16.00 sau pe timpul nopţii, vor fi preluaţi de un chirurg specialist abia dimineaţa. Situaţia poate deveni dramatică în cazul urgenţelor operatorii care nu suportă amânare şi trebuie intervenit imediat, deoarece în lipsa unui medic de gardă la chirurgie şi chirurgie infantilă, aceste cazuri vor trebui îndrumate către alte unităţi sanitare din ţară.
Decizia doctorului Iman este susţinută şi de ceilalţi colegi ai săi. „Contractul pentru gărzi nu este semnat. Gărzile noastre sunt gărzi suplimentare şi vrem să fie tratate ca muncă suplimentară, conform Codului Muncii”, a declarat doctoriţa Lidia Popescu, medic de chirurgie infantilă în Secţia Pediatrie a unităţii sanitare. De aceeaşi părere este şi chirurgul Iulian Busuioc: „Colegii chirurgi solicită respectarea legii, adică considerarea gărzilor suplimentare ca muncă suplimentară şi plătirea lor conform Codului Muncii. Dacă nu va fi aşa, nu vor putea fi asigurate gărzile, decât gărzile obligatorii, iar în rest este problema conducerii spitalului de a asigura servicul de gardă”.
Între grupul celor 18 medici şi conducerea Spitalului Judeţean se desfăşoară pe parcursul acestei zile negocieri. Acesta este şi motivul pentru care deocamdată managerul unităţii sanitare, Victor Marliborski nu a dorit să-şi spună punctul de vedere cu privire la această situaţie.