Prima întâlnire a lui Remus Borza a avut loc cu primarul Marius Screciu, prefectul Cristinel Pavel, liderii de sindicat de la ROMAG PROD și ROMAG TERMO și reprezentanții firmei ALPHA GROUND, cea care și-a asumat construcția noii centrale termice. „Am discutat cu reprezentanții municipalității și cu cei ai firmei constructoare a noii centrale termice, dacă se vor încadra în acel grafic asumat prin contract și anume dacă vor fi în măsură ca la 1 noiembrie să poată furniza apă caldă și agent termic către populație. Dacă răspunsul dânșilor ar fi fost ferm în favoarea furnizării de agent termic, atunci am fi procedat direct la oprirea definitivă a termocentralei, dar cum nimeni nu a dat un astfel de răspuns ferm, am dezvoltat, împreună cu domnul primar și cu autoritățile locale, un alt scenariu de rezervă în care, din considerente de ordin social și chiar umanitar, am decis că nu avem dreptul să condamnăm, noi ca lichidator judiciar, 100.000 de oameni la îngheț în iarna care va veni. Vorba unui clasic în viață, iarna nu-i ca vara! În aceste condiții vom vedea cum putem să ținem în viață această capacitate de producție. Avem capacitatea tehnică, posibilitatea de a ne aproviziona cu cărbune din Cariera Husnicioara și stocuri suficiente de păcură ca să putem funcționa la capacitate optimă. Instalațiile sunt funcționale, deși sunt vechi, depășite, energofage, dar chiar și cu aceste costuri foarte mari o să reușim să livrăm populației gigacaloria la un preț mult mai mic decât la orice altă alternativă”, a explicat Remus Borza.
„Din punct de vedere juridic, evident că va fi greu, dar împreună cu autoritățile locale vom încerca să găsim înțelegere și la București, și la nivelul creditorilor, pentru a continua producția de agent termic, până când se vor termina lucrările la centrala de cogenerare”, mai spune Remus Borza.
O altă soluție
Remus Borza mai spune că dacă nu va găsi înțelegere la factorii decizionali de la nivel înalt și dacă nu-i va putea convinge pe creditori, varianta juridică de rezervă este un transfer de business, pentru a putea transfera activele, către o societate nouă la care unic acționar să fie RAAN, astfel încât să poată fi produs agent termic. De asemenea, mai există și varianta unui contract de administrare cu un terț. „Este riscant să închidem astăzi CET-ul și în octombrie – noiembrie să ne trezim că nu avem căldură în oraș”, precizează Borza.
Prima veste bună!
„Este prima veste bună pentru severineni, după o perioadă de incertitudine în privința asigurării confortului termic și după toate aceste discuții putem avea ca variantă de rezervă termocentrala. E un lucru important care ne permite nouă ca municipalitate să avem o anumită siguranță, dar nu va fi ușor!”, a declarat primarul Marius Screciu. Acesta a mai a mai precizat că va conlucra și cu parlamentarii de Mehedinți și că vor fi făcute multe drumuri către București pentru a cere Guvernului și celorlalte foruri să ajute!
În ceea ce privește sursa de finanțare pentru asigurarea combustibilului necesar, primarul Marius Screciu a declarat că există două variante de lucru: „Sprijinul de la Guvernul României și ne-am dori să avem același sprijin de la Guvern, dar în același timp, dacă nu vom găsi disponibilitatea necesară din partea Guvernului, putem și noi municipalitatea să luăm un împrumut și să îl returnăm în momentul în care vom încasa de la populație”