Avocatul Remus Borza, administratorul EURO INSOL, lichidatorul judiciar al RAAN, a venit la Severin pentru a prelua regia falimentară și pentru o primă rundă de discuții cu autoritățile locale și sindicatele de la RAAN, precum și cu firma care lucrează la noua centrală termică a municipiului. Prima concluzie a fost aceea că singura șansa ca Severinul să beneficieze la iarnă de căldură este tot Termocentrala de la Halânga. (VIDEO)


Prima întâlnire a lui Remus Borza a avut loc cu primarul Marius Screciu, prefectul Cristinel Pavel, liderii de sindicat de la ROMAG PROD și ROMAG TERMO și reprezentanții firmei ALPHA GROUND, cea care și-a asumat construcția noii centrale termice. „Am discutat cu reprezentanții municipalității și cu cei ai firmei constructoare a noii centrale termice, dacă se vor încadra în acel grafic asumat prin contract și anume dacă vor fi în măsură ca la 1 noiembrie să poată furniza apă caldă și agent termic către populație. Dacă răspunsul dânșilor ar fi fost ferm în favoarea furnizării de agent termic, atunci am fi procedat direct la oprirea definitivă a termocentralei, dar cum nimeni nu a dat un astfel de răspuns ferm, am dezvoltat, împreună cu domnul primar și cu autoritățile locale, un alt scenariu de rezervă în care, din considerente de ordin social și chiar umanitar, am decis că nu avem dreptul să condamnăm, noi ca lichidator judiciar, 100.000 de oameni la îngheț în iarna care va veni. Vorba unui clasic în viață, iarna nu-i ca vara! În aceste condiții vom vedea cum putem să ținem în viață această capacitate de producție. Avem capacitatea tehnică, posibilitatea de a ne aproviziona cu cărbune din Cariera Husnicioara și stocuri suficiente de păcură ca să putem funcționa la capacitate optimă. Instalațiile sunt funcționale, deși sunt vechi, depășite, energofage, dar chiar și cu aceste costuri foarte mari o să reușim să livrăm populației gigacaloria la un preț mult mai mic decât la orice altă alternativă”, a explicat Remus Borza.

„Din punct de vedere juridic, evident că va fi greu, dar împreună cu autoritățile locale vom încerca să găsim înțelegere și la București, și la nivelul creditorilor, pentru a continua producția de agent termic, până când se vor termina lucrările la centrala de cogenerare”, mai spune Remus Borza.

O altă soluție

Remus Borza mai spune că dacă nu va găsi înțelegere la factorii decizionali de la nivel înalt și dacă nu-i va putea convinge pe creditori, varianta juridică de rezervă este un transfer de business, pentru a putea transfera activele, către o societate nouă la care unic acționar să fie RAAN, astfel încât să poată fi produs agent termic. De asemenea, mai există și varianta unui contract de administrare cu un terț. „Este riscant să închidem astăzi CET-ul și în octombrie – noiembrie să ne trezim că nu avem căldură în oraș”, precizează Borza.

Prima veste bună!

„Este prima veste bună pentru severineni, după o perioadă de incertitudine în privința asigurării confortului termic și după toate aceste discuții putem avea ca variantă de rezervă termocentrala. E un lucru important care ne permite nouă ca municipalitate să avem o anumită siguranță, dar nu va fi ușor!”, a declarat primarul Marius Screciu. Acesta a mai a mai precizat că va conlucra și cu parlamentarii de Mehedinți și că vor fi făcute multe drumuri către București pentru a cere Guvernului și celorlalte foruri să ajute!

În ceea ce privește sursa de finanțare pentru asigurarea combustibilului necesar, primarul Marius Screciu a declarat că există două variante de lucru: „Sprijinul de la Guvernul României și ne-am dori să avem același sprijin de la Guvern, dar în același timp, dacă nu vom găsi disponibilitatea necesară din partea Guvernului, putem și noi municipalitatea să luăm un împrumut și să îl returnăm în momentul în care vom încasa de la populație”

Citit 886 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iulie 2016 18:59
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…