Pentru că ne aflăm în pragul unei campanii electorale pentru alegerile locale, programate, cel mai probabil, la finele lunii septembrie, în perioada următoare, persoanele defavorizate se vor trezi la poartă cu primarul din comună sau cu membri ai echipei acestuia, care le va spune că, în marea dumnealor mărinimie, le oferă gratis un pachet cu 50 de măști de potecție, obligatorii în actuala situație a stării de alertă în toate spațiile publice închise, mijloace de transport în comun sau locuri aglomerate.
Cum în rândul beneficiarilor legali de măști de protecție gratuite se încadrează și persoanele de la ajutorul social sau cele care trăiesc din acea pensie minmă garantată de 704 lei, iar experiența campaniilor electorale precedente arată că tocmai aceste persoane sunt manipulate pentru voturi, oamenii vor crede, cu siguranță, că primarul este atent și grijuliu cu nevoile lor, plini de compasiune la durerea și disperarea unora dintre ei. Pentru multe dintre persoanele defavorizate, a cumpăra 50 de măști de protecție înseamnă o cheltuială în plus, care i-ar priva de alimente sau servicii uzuale și indispensabile, așa că bieții oameni vor vedea în aducătorul pachetului de măști, un salvator si un edil atent și mărinimos. Doar că nu este, nici pe departe, așa!
Mare atenție, oameni buni! Oricât de dependenți ați fi de lista pe care primarul comunei vă trece pentru a vă primi ajutorul social sau oricât de dependenți ați fi, ca pensionari cu pensie minimă, de vorbele dulci ale aleșilor dumneavoastră locali, nu intrați în capcana lor și nu le luați gesturile drept dovezi de generozitate. Măștile de protecție gratuite sunt oferite de Guvernul României, în baza unei Ordonanțe de Urgență, iar primarii dumneavoastră, aparent generoși, sunt doar cei care au obligația legală de a distribui măștile acordate de Guvern.
Baza legală a măștilor gratuite și categoriile de beneficiari
Pe data de 21 mai 2020 a fost adoptată Ordonanța de Urgență a Guvernului României, nr. 78/2020, privind acordarea de către Ministerul Sănătății prin direcțiile de de sănătate publică județene și a municipiului București, autorităților publice locale a necesarului de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate de pe raza unităților administrativ-teritoriale.
Prin această ordonanță de urgență se aprobă punerea la dispoziția autorităților publice locale a necesarului de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate de pe raza unităților administrativ-teritoriale, definite ca fiind:
a) persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
b) persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizației sociale pentru pensionari prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare;
d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale prevăzute de art. 42 și 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Potrivit articolului 4, alineatul (1), se acordă un număr de 50 de măști de protecție, pentru fiecare persoană prevăzută în categoriile de mai sus, aferente unei perioade de 2 luni.
Autoritățile publice locale sunt doar instrumentul aplicării legii
Beneficiarii acestor tipuri de ajutoare, așa cum spuneam persoane mai ușor de folosit în campaniile elctorale, trebuie să știe, așadar, că pachetul de măști de protecție gratuite vine de la Guvern, au dreptul legal să intre în posesia lui, iar primarul nu le face nicio favoare și niciun serviciu și, evident, oamenii n u au nicio datorie de tip electoral la acesta.
Ce spune articolul 4 din OUG78/2020
(2) Autoritățile publice locale au obligația să întocmească liste nominale cu persoanele prevăzute la art. 1 și să le transmită direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, în termen de 3 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în vederea stabilirii necesarului de repartizat. Pentru întocmirea listelor cuprinzând persoanele prevăzute la art. 1 lit. c) și d), Ministerul Muncii și Protecției Sociale, prin Casa Națională de Pensii Publice, respectiv prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și structurile subordonate acestora, pune la dispoziția autorităților publice locale datele și informațiile necesare.
(3) Distribuirea măștilor de protecție se face de către Ministerul Sănătății prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, potrivit necesarului comunicat de acestea întocmit în baza listelor prevăzute la alin. (2).
(4) Autoritățile publice locale au obligația să ridice de la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București măștile repartizate, pe bază de proces-verbal de predare- primire.
(5) Măștile de protecție vor fi distribuite beneficiarilor prevăzuți la art. 1 de către autoritățile publice locale cu ajutorul asistenților medicali comunitari, mediatorilor sanitari, asistenților sociali sau altor angajați din cadrul serviciului public de asistență socială, în termen de maximum 3 zile de la primire, pe baza procedurii de distribuire stabilite de autoritățile publice locale, conform reglementărilor interne.
(6) Persoanele prevăzute la art. 1 beneficiază de măști de protecție, o singură dată, indiferent de categoria de persoane defavorizate căreia îi aparțin, la data distribuirii acestora.
(7) Persoanele care se încadrează în categoriile prevăzute la art. 1, ulterior întocmirii listelor prevăzute la alin. (2), beneficiază de măști de protecție pe baza documentelor doveditoare, reprezentând dispozițiile de stabilire a dreptului la ajutor social sau alocație pentru susținerea familiei, decizia de pensie și certificatul de încadrare în grad de handicap, după caz.