Coșmarul lipsei de agent termic se apropie de final, pentru severineni. Marți seara a fost pornit cazanul pe păcură, care va asigura furnizarea de agent termic în Severin, iar de acum este doar o problemă de câteva zile până când caloriferele severinenilor vor fi calde. Primii beneficiari ai agentului termic vor fi școlile, grădinițele, spitalele și instituțiile publice, în apartamente urmând să vină căldura la finele săptămânii. Primarul Marius Screciu a supravegheat ultimele pregătiri de la termocentrală. (VIDEO REPORTAJ DE LA FAȚA LOCULUI! - deasupra)

Ziua de marți, 15 noiembrie 2016, a fost una cu noroc pentru municipalitatea din Severin, dar mai ales pentru severineni, deoarece cazanul pe păcură care va asigura furnizarea de agent termic în această iarnă a fost aprins și a început să funcționeze în jurul orei 19.00. Începând de la ora 15.00, primarul Severinului, Marius Screciu, a fost prezent printre specialiștii de la ROMAG TERMO, pentru a asista la ultimele pregătiri ale pornirii cazanului. De asemenea, împreună cu viceprimarul Daniel Cîrjan, Marius Screciu a asistat la momentul în care păcura a fost injectată în cazan și aprinsă efectiv. Semnalul de pornire a echipamentelor de producție a agentului termic a fost dat în camera de comandă, unde imediat după avertismentele sonore, directorul ROMAG TERMO, Cristian Socolescu, a primit, prin stația radio, vestea cea mare: „gata aprindem focul în cazan!”. Poate că pare doar o banalitate, ceea ce este și adevărat, faptul că vine căldura în apartamente. În timpurile în care trăim, căldura și apa caldă ar trebui să fie banale componente ale vieții cotidiene și semne ale civilizației umane din acest secol, însă, trebuie să admitem, pentru Severin, această problemă a fost, în ultimele săptămâni, cea mai importantă, cea mai arzătoare. Venirea căldurii în apartamente, devine, în aceste condiții, o victorie mai mare decât oricare alta, pentru municipalitatea severineană.

O zi de neuitat

Se poate spune cu siguranță că după-amiaza zilei de 15 noiembrie 2016 a fost una de neuitat, atât prin încărcătura emoțională de a trăi momentul unui început, cât și prin suspansul generat de pregătirile intense. La câteva minute după ora 15.00, în sala imensă a celor două cazane pe păcură a sosit și primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, însoțit de viceprimarul Daniel Cârjan, dar și de foarte mulți jurnaliști. Se dăduse semnalul că va fi pornit cazanul de păcură, iar edilul-șef a dorit să supravegheze personal ultimele pregătiri.

Forfota muncitorilor, agitația specialiștilor și animația din jurul echipamentului, dar și din camera de comandă a celor două cazane pe păcură, erau la intensitate maximă. Pe fețele celor care lucrau de zor aici se putea vedea un amestec de oboseală, nerăbdare și încrâncenare, ce nu pot fi descrise în cuvinte. Erau ultimele momente dinaintea unei victorii, momente pregătite timp de multe ore în care s-a lucrat aproape non-stop. Printre cei mai agitați, în sensul bun al cuvântului, de departe se putea observa directorul ROMAG TERMO – Cristi Socolescu. Obosit, aproape extenuat, ținând strâns stația de emisie recepție, Socolescu era într-o continuă mișcare, când în sala mașinilor, când în camera de comandă, scările aproape nesfârșite care legau cele două locații fiind parcă nevăzute pentru el. În timpul orelor de așteptare, m-am apropiat de el și l-am întrebat dacă nu vrea să spună câteva cuvinte despre tot efortul din ultimele zile, dar mai ales despre presiunea extraordinară sub care el și echipa sa lucrau de câteva zile bune. „Este aici de două zile și două nopți, nici nu știu dacă a dormit!”, mi-a mărturisit un operator din camera de comandă, în timp ce supraveghea atent marea de beculețe roșii de pe panoul de comandă. „Cred că sunteți totuși un erou al acestor zile, domnule director! Vreți să povestiți despre istoria acestor ore fierbinți?”, l-am întrebat pe Cristi, pe a cărui față semnele oboselii desenau urme adânci, în semiîntunericul de lângă cazanul ce urma să fie aprins. „Nu, nu este cazul! Prefer să rămân unul necunoscut! Totul e să pornim, să fie bine, nu eu sunt important aici și nici nopțile nedormite de mine!”, mi-a răspuns, având puterea de a mai zâmbi, Socolescu.

„Nu plec de aici, până nu porniți!”

La ora 15.00 și câteva minute, primarul Marius Screciu a fost prezent în sala celor două cazane închiriate de la ROMAG TERMO, unde pregătirile era într-o efervescență greu de descris în cuvinte. „Cum stăm? Pornim?” – a fost prima lui întrebare. „E posibil să mai dureze, să nu ne grăbim, să nu fi probleme!” – i-au răspuns oamenii care lucrau la echipamente. De față era și reprezentantul firmei operatoare, ELSACO, Cristian Zbranca. „Oamenii nu mai au răbdare, să știți! Eu nu plec de aici, până când nu văd focul aprins în cazan!”, a spus, ferm, primarul și chiar s-a ținut de cuvânt, pentru că focul aprins în cazanul de păcură a apărut abia la puțin timp după ora 19.00.

„Voi sta aici până când dăm drumul la cazane, suntem pregătiți să intrăm în normalitate și să furnizăm căldură!”, spunea primarul cu puțin timp înainte de pornirea echipamentelor. Însă declarațiile făcute de Marius Screciu, jos, lângă gurile de aprindere ale cazanului, în semiîntunericul de acolo, în care doar lumina flăcărilor i se reflecta pe față, cu casca în cap, sunt greu de reprodus ca impact emoțional. „Cazanul a luat foc, a început numărărtoarea inversă, acum descărcăm și păcura pe care o avem pe rampă, mai e o chestiune de câteva zile până când orașul va avea agent termic, o să începem cu școlile și spitalele, apoi cu punctele termice. Reintrăm în normalitate, nu a contat pentru mine neapărat moștenirea cumplită pe care am găsit-o aici, ci mai mult faptul că în ultima perioadă ni s-au pus multe piedici pe parcursul acestor luni, neînțelegând ce i-au determinat pe acești oameni să ne pună atâtea piedici. Practic, datorită unor răuvoitori, am fost împinși cu două săptămâni înainte. Dar nu mai contează, cazanul a pornit, iar până vineri, cel târziu sâmbătă, va fi căldură peste tot. Practic noi, azi, aici, am pornit echipamentele, dar mai durează câteva zile până apa se încălzește și până umple rețeaua complet, pentru a forma circuitul care aduce căldura în casele oamenilor. Le mulțumesc tuturor acestor oameni minunați, lângă care stau aici, de patru ore, și care m-au ajutat să rezolv această problemă delicată, care au pornit în sfârșit echipamentele”, a declarat Marius Screciu, chiar lângă gurile de aprindere, prin care începea să se vadă cum flăcările începuseră să înghită cu lăcomie jetul de păcură pompat în interior.

De ce durează încă trei zile?

Specialiștii de la TERMO au explicat și motivul pentru care mai durează puțin până când căldura ajunge efectiv în apartamente și case. Practic, apa din cazan trebuie să se încălzească suficient de bine, până când să fie împinsă în rețeaua de distribuție, rețea care trebuie umplută. Primii beneficiari de agent termic vor fi, firește, consumatorii conectați direct la rețeaua primară, în genere instituțiile publice, școlile, spitalele și chiar și locuințele care sunt racordate direct la circuitul primar. În a doua etapă, agentul termic este împins, rând pe rând, către toate punctele termice, iar de aici agentul termic preluat urmează să fie împins în rețelele blocurilor de locuințe.

Primarul și-a explicat victoria, în stradă

În timp ce primarul se afla efectiv la gurile de aprindere ale cazanului, pentru a se asigura personal de pornire, în fața primăriei începuseră să se strângă circa 25 – 30 de protestatari, nemulțumiți, firește, de faptul că îngheață în case. La întoarcerea de la TERMO, primarul Marius Screciu a vorbit cu oamenii, le-a explicat că a pornit instalația și le-a explicat că este la fel de supărat ca și ei de această situație produsă, dar că nu are nicio vină. Primarul a cerut răbdare și înțelegere din partea oamenilor și le-a promis că se lucrează atât la găsirea unei soluții sigure de încălzire pentru anul viitor, cât la extinderea rețelei de gaz metan în tot orașul. Oamenii au plecat acasă și chiar au mulțumit primarului pentru această veste bună.

Citit 21225 ori Ultima modificare Sâmbătă, 19 Noiembrie 2016 18:52
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

5 comentarii

 • Link la comentariu Iepoca de aur Duminică, 20 Noiembrie 2016 15:03 postat de Iepoca de aur

  Mi-a retrezit imagini vii din copilarie cu volumul 3 din Povestiri istorice de Dumitru Almas relatand inaugurarea unei Hidrocentrale de catre Tovarasu'

  Raportează
 • Link la comentariu Cristian Joi, 17 Noiembrie 2016 11:14 postat de Cristian

  exceptional articolul, felicitări!

  Raportează
 • Link la comentariu Vicus Joi, 17 Noiembrie 2016 10:49 postat de Vicus

  Domnule ziarist de la Scanteia, meritati fara dubii Premiul Pulitza 2016

  Raportează
 • Link la comentariu cindrel Miercuri, 16 Noiembrie 2016 18:37 postat de cindrel

  La asa incarcatura emotionala, articolul asta are un aer de pom de craciun. Sau de pamflet.

  Raportează
 • Link la comentariu Andy Miercuri, 16 Noiembrie 2016 11:30 postat de Andy

  Nu Primarul a pornit cazanul ci angajatii de la RAAN.

  Raportează

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…