PROIECTUL „BANI DE LA STAT PENTRU STIMULAREA PRODUCŢIEI DE PORCINE DIN RASE ROMÂNEŞTI” SE LOVEŞTE DE LIPSA MATERIALULUI GENETIC. Nu mai puțin de 128 de crescători de animale din Mehedinți și-au manifestat interesul pentru a se înscrie în programul pe care Ministerul Agriculturii l-a demarat de anul acesta, pentru stimularea crescătorilor de porci de rase românești, Mangalița și Bazna. Din păcate în Mehedinţi sunt puţini crescători care au la vânzare purcei din cele două rase.

Interesul pentru programul lansat în iarnă de Ministerul Agriculturii este foarte ridicat, dar din păcate numărul celor care vor putea primi porci subvenționați de stat este mic. Motivul, nu există crescători care să furnizeze purcei din rasele Mangaliţa şi Bazna. În județ a fost identificat doar un furnizor, iar purceii crescuți de acesta au fost deja livrați unui fermier din comuna Dumbrava.

Prin ajutorul de minimis furnizorul primește de la stat 250 de lei pentru fiecare purcel vândut, iar cel care va crește purceii va trebui ca jumătate din carne să o vândă unui procesator, la un preț de 11 lei kilogramul în viu. Avantajul este că e un preţ cu peste 30 la sută mai mare decât cel de pe piață.

Sorin Iordache este din comuna Corcova şi este crescător de mangaliţă de doi ani. Fermierul este singurul din Mehedinţi care a acceptat să se înscrie în program şi acum este mulţumit, deoarece, pentru cei opt purcei vânduţi, va primi banii jos de la stat. Omul spune că i-ar fi fost greu să găsească cumpărătoti la târg, iar drumurile făcute până acolo şi plata trasportului i-ar fi scăzut cu siguranţă profitul.

„În momentul de faţă avem patru scroafe şi încă patru masculi şi purceii pe care i-am livrat. Voi primi 250 de lei pentru fiecare purcel de la stat, iar programul cred că este bun, pentru că este un început foarte bun pentru fermierii care vor să investească în ceva”, spune Sorin Iordache.

Purceii din ferma acestui crescător au ajuns la un fermier din comuna Dumbrava. „Am vrut să beneficiez de avantajele programului, pentru că primesc aceşti purcei gratuit. Vreau să cresc şi pentru procesator şi pentru consum propriu, dar vreau să şi înmulţesc efectivele ca la rândul meu să dau şi eu la alţi crescători”, spune Ionuţ Militaru, fermierul din Dumbrava.

În Mehedinţi, trei fermieri au primit efective de Mangaliţa prin reprezentanţii Direcţiei Agricole. În afara celui amintit, au mai fost livraţi 20 de purcei aduşi din judeţul Dolj.

„La apariţia HG 9/2018, discutând cu colegii care sunt responsabili de program, nu credeam că vom reuşi să îl implementăm în judeţul Mehedinţi. Am căutat furnizori pentru purcei şi nu am găsit, abia târziu l-am găsit pe domnul Iordache, iar procesatori nu am găsit în judeţul nostru, care să vrea să intre în program. În atare situaţie ne-am reorientat şi la judeţele limitrofe. Aşa am livrat prin Direcţia Agricolă Mehedinţi 20 de purcei de la Dăbuleni, din judeţul Dolj, procesatorul l-am identificat în judeţul Olt, iar acum facem o livrare de opt purcei de la acest fermier din Mehedinţi care a acceptat să intre în program. Avem astfel furnizorul de purcei, avem procesatorul şi beneficiarul, deci crescătorul. Crescătorul preia purcelul gratuit, purcel de zece kilograme pe bază de contract de la furnizor. În aceeaşi măsură, după ce-l îngraşă la 130 de kg, pe baza contractului pe care îl are cu procesatorul îl livrează, iar un avantaj foarte mare este faptul că livrarea se face la 11 lei pe kilogram în viu, faţă de opt lei cât este kilogramul de carcasă industrială”, a declarat Lucia Nuţă, directorul adjunct al Direcţiei Agricole Mehedinţi.

Programul, care se va derula până în 2018, are în vedere, desigur, stimularea creșterii de porci din rase românești.

Citit 22565 ori Ultima modificare Joi, 26 Iulie 2018 19:37
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…