Factori importanți pe care să-i ai în vedere
● Caută urme de avarii
Când mergi la o întâlnire cu proprietarul ai face bine să aduci un specialist cu tine care se pricepe bine la mașini, iar în caz de defecțiuni ascunse să oprească negocierea. Verifică urmele de impact frontal, verifică portbagajul și airbag-urile. De altfel, în acest caz nici măcar nu este nevoie să ai ochiul format ca sa-ți dai seama că bordul este vopsit proaspăt sau schimbat. Acest lucru poate semnaliza probleme cu airbag-urile, așa că ia în serios situația. Mai mult, verifică starea cauciucurilor. De exemplu, anvelopele all-season de pe e-roti.ro asigură aderență pe drum uscat, acoperit cu apă sau zăpadă, iar tracțiunea și aderența mai ales pe suprafețe alunecoase sunt alte caracteristici importante.
Mai mult, pune întrebări în legătură cu vechimea mașinii, cine a folosit-o cel mai mult, pe ce drumuri a mers sau ce fel de cauciucuri au fost folosite până în acest moment. Banda de rulare a anvelopei ar trebui să fie uzată uniform și toate cele patru cauciucuri trebuie să se potrivească. Ia în vedere că banda de rulare neuniformă sau uzura suplimentară înseamnă adesea o aliniere slabă, care poate fi un simptom al problemelor de direcție, suspensie sau cadru. O mașină prost aliniată va trage spre dreapta sau spre stânga când conduci, ceea ce este extrem de periculos.
● Verifică ambreiajul
Cere-i proprietarului să te lase să conduci câteva minute mașina. În acest mod îți vei da seama dacă pedala de la ambreiaj funcționează corect. Dacă acesta prinde mai sus sau mult prea jos și nu la jumătatea cursei ceva este în neregulă. Este un semn clar de defecțiune. Cel mai bine ar fi să probezi autovehiculul pe șosea și în oraș în așa fel încât să poți schimba toate treptele de viteză. Verifică acțiunea de frânare și funcționalitatea volanului și nu te da jos din mașină până nu ești convins că totul este în regulă.
● Verifică sub capotă
Motorul este cea mai importantă parte a oricărui autovehicul. Cu mașina oprită, deschide capota și inspectează vizual motorul pentru scurgeri de lichid, coroziune, furtunuri și curele crăpate. Verifică uleiul și jojele de transmisie pentru decolorare - uleiul trebuie să fie maro deschis, iar lichidul de transmisie trebuie să fie roz sau roșu.
În concluzie, a cumpăra o mașină second-hand vine cu responsabilitate, de aceea ai grijă să respecți aspectele amintite mai sus și să apelezi la cunoștințele unei mecanic pentru a te asigura că faci alegerea potrivită.
Sursă foto: Unsplash.com