DIRECTORUL DSV MEHEDINȚI VA DORMI O NOAPTE LA BECIUL DOMNESC

Sorin Jianu a fost reţinut 24 de ore după ce este cercetat că ar fi fraudat instituţia cu 1,3 milioane de lei.

Percheziții în cursul acestei zile acasă la directorul Direcției Sanitar-Veterinare Mehedinți. Sorin Jianu a fost ridicat de polițiști într-un dosar în care este cercetat pentru prejudicierea cu mai bine de 1,3 milioane de lei a bugetului instituției, prin decontarea unor servicii medicale înregistrate fictiv, prin cabinetul sanitar-veterinar al unei apropiate. Cei doi au fost ridicați pentru audieri, fiind cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, obținere ilegală de fonduri, conflict de interese și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Până la urmă, în total trei persoane au fost reținute de către polițiști și introduse în arestul IPJ.

Acuzațiile ajunse acum pe masa oamenilor legii, îi erau aduse încă de anul trecut directorului DSV, de către angajați ai instituției. La vremea respectivă, unul dintre medici îl acuza pe Sorin Jianu că a aprobat plata unor servicii medicale neefectuate, către circa sanitar-veterinară din localitatea Breznița de Ocol. Toate aceste ilegalități ar fi durat din anul 2009, până în anul 2015, iar acum ele au ajuns în atenția polițiștilor de la economic. „În ceea ce privește furtul din banul public, cu concursul realizat de către directorul executiv, al DSVSA Mehedinți, la circumscripția sanitar-veterinară Breznița de Ocol, acest lucru l-am depistat demult. Acest furt se realizează prin neexecutarea acțiunilor sanitar-veterinare, prin înregistrarea fictivă de animale în baza națională de date și prin efectuarea de tabele de executare de acțiuni în mod fictiv și solicitarea de decont pentru aceste servicii la DSV Mehedinți”, declara în urmă cu circa un an, Alexandru Sinteion – medic în cadrul DSV Mehedinți.

La circa sanitar-veterinară respectivă ar fi fost înregistrate fictiv animale pe care oamenii din comună nu le-ar fi deținut niciodată. Pentru acestea era înregistrată și prestarea unor servicii medicale care nu ar fi putut fi făcute, din moment ce animalele erau doar pe hârtie. Apoi aceste sume erau trimise DSV, unde erau aprobate la plată, cu știința directorului. Dincolo de furtul din banii statului, proprietarii se trezeau acasă cu somații de la ANAF, pentru impozite pe animale de care nici nu știau.

În total, în urma acestor decontări pentru servicii nereale, cei doi ar fi decontat ilegal din bugetul unității, timp de șapte ani, mai bine de 1,3 milioane de lei noi. În această după-amiază, polițiștii au decis reținerea a trei persoane în acest dosar, inclusiv a directorului Sorin Jianu. Iată şi comunicatul poliţiştilor: „La data de 15 iunie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți au efectuat 5 percheziţii domiciliare, la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, obţinere ilegală de fonduri, conflict de interese, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi omisiunea sesizării. Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, obţinere ilegală de fonduri, conflict de interese, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi omisiunea sesizării. În urma percheziţiilor, polițiștii au ridicat mai multe înscrisuri ce fac obiectul dosarului penal. Trei persoane, cu vârste cuprinse între 33 şi 52 de ani, au fost reţinute pentru 24 de ore, urmând să fie prezentate unității de parchet competente cu propunere de luare a măsurilor legale. Din cercetări a reieșit că, în perioada 2009-2015, reprezentantul unei instituții, prin persoane interpuse, ar fi preluat în concesiune o circumscripţie sanitar-veterinară din judeţ, avizând la plată deconturi nereale, privind mai multe acţiuni sanitar-veterinare, desfăşurate în cadrul unor programe naţionale. În baza acestora, reprezentantul instituţiei ar fi decontat şi retras, din conturile bancare, 882.234 de lei. De asemenea, bărbatul ar fi sprijinit activitatea unei alte societăţi, care a concesionat activitatea unei unităţi sanitar-veterinare din judeţ, aprobând la plată deconturi nereale, 430.328 de lei”.

Citit 2768 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2017 22:55
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…