Declarații șocante făcute de primarul Orșovei, Marius Simion Stoica, fac obiectul unui interviu acordat săptămânalului mehedințean „Cronica de Severin”. Făcute cu intenție sau nu, declarațiile uluitoare date public de Stoica, în dubla sa calitate de primar al Orșovei și de președinte al PSD Orșova, îl incriminează pe președintele Consiliului Județean Mehedinți – Aladin Georgescu, totodată și președinte al PSD Mehedinți, adică șeful pe linie de partid al domnului Stoica.
Declarații incriminatoare la adresa președintelui Aladin Georgescu
Într-o manieră profesionistă, jurnalistul Iustin Stăvaru, de la „Cronica de Severin” surprinde în interviul realizat cu Marius Stoica o declarație de zile mari, o declarație pe cât de șocantă, pe atât de incriminatoare. Plecăm de la premisa că primarul Stoica, în calitatea sa de primar și de lider politic, a avut tot discernământul când a scos din gură asemenea acuzații și nu luăm în calcul sub nicio formă că ar fi bătut câmpii sau că nu și-ar fi dat seama de consecințele declarațiilor sale, făcute, repetăm, public, unui săptămânal mehedințean.
În aceste condiții, iată ce spune Marius Stoica: „Datorită rezultatului bun pe care l-a avut Partidul Social Democrat la Orșova, 56 la sută, peste scorul electoral la nivel național, evident că mi-am întărit și consolidat poziția ca primar și ca membru al PSD, m-am ținut de cuvânt față de domnul Aladin Georgescu și aștept ca și domnia sa să se țină de cuvânt, cu privire la promisiunea făcută către mine. Ca atare, solicit public, datorită rezultatelor pe care le-am avut, ca postul de manager la Muzeul Regiunii Porților de Fier, care, după părerea mea, este condus de către o persoană incompetentă, să revină unei persoane mult mai competente, de aici din Orșova. Solicit domnului președinte al Consiliului Județean, domnului Aladin Georgescu, public, să facă o analiză pertinentă a doamnei Doinița Mariana Chircu și sunt sigur că va constata în secunda 2 că aceasta a avut un management defectuos, ca atare nu ar mai trebui să stea pe acea poziție. Avem destui oameni competenți la Orșova, care o pot înlocui oricând…”.
Dacă Stoica vorbește serios, avem de a face cu un troc penal
Ce se înțelege de aici? Se înțelege că, înainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, Marius Stoica și Aladin Georgescu ar fi avut o discuție de campanie, în care Aladin Georgescu i-a promis lui Marius Stoica că dacă va scoate un rezultat foarte bun pentru PSD la Orșova, el îl va răsplăti cu demiterea Doiniței Mariana Chircu din postul de manager al Muzeului Regiunii Porților de Fier, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Mehedinți. Mai exact, Stoica pretinde că Aladin Georgescu și-ar fi folosit influența de președinte al CJ Mehedinți și șef al doamnei manager de la Muzeu, pentru a obține un folos pentru partidul politic al cărui președinte județean este. Asta dincolo de gradul de competență de care crede că dispune Marius Stoica atunci când se aventurează în evaluarea unui manager al Muzeului Regiunii Porților de Fier!
În primul rând, funcția cu pricina nu se repartizează politic, ca pe vremea lui Octav Cozmâncă, ci se obține prin concurs și nu poate, legal vorbind, face obiectul unui troc mizerabil de genul „Scoate voturi pentru partid, că îți pun un om la o instituție din subordinea CJ-ului condus de mine!”. Este foarte posibil, totuși, ca președintele CJ Mehedinți, domnul Aladin Georgescu, care este un om politic serios, avocat de profesie, să nu fi făcut astfel de promisiuni penale, iar toată povestea să fie doar o fabulație a primarului Stoica, dornic să epateze.
Domnule președintele al CJ Mehedinți, urgent conferință de presă și dezmințire!
Declarația devenită publică, după apariția ei în „Cronica de Severin”, este un bun motiv pentru organele abilitate ale statului, în speță DNA, să se autosesizeze și să facă o cercetare mai amănunțită. Totodată, președintele Consiliului Județean Mehedinți și al PSD Mehedinți, avocatul Aladin Georgescu, trebuie urgent să facă o conferință de presă în care să dezmintă afirmațiile primarului Marius Stoica, pentru că altfel devine parte a unor grave lucrări cu caracter penal. Pentru fapte similare, dovedite desigur, fostul președinte al CJ Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde (PNL), a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru folosire a influenței în vederea obținerii unui folos necuvenit, în dosarul vizând alegerile prezidențiale din 2014.
Cazul Sorin Frunzăverde, relatat de HotNews
In iulie 2015, procurorii anticorupție au decis trimiterea în judecată, sub control judiciar, a fostului președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, acuzat de „săvârșirea infracțiunii de folosire, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, a influentei ori a autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.
În același dosar a fost trimis în judecată, în stare de libertate, și fostul vicepreședinte al CJ Caras-Severin Ionesie Ghiorghioni, acuzat de „folosire, de către o persoana care deține o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, a influentei ori a autorității in scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, influențarea declarațiilor (trei infracțiuni), fals intelectual si uz de fals".
Potrivit procurorilor, in perioada cuprinsa intre cele doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale din luna noiembrie 2014, „Sorin Frunzăverde si-a folosit influenta pe care o avea in calitatea sa de președinte al CJ Caras-Severin si de vicepreședinte al unui partid politic (PNL - n.r.), asupra lui Ionesie Ghiorghioni, vicepreședinte al CJ si membru in același partid politic, pentru obținerea unor foloase necuvenite, respectiv sa obțină, in al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formațiunii din care făceau parte si, implicit, sa-si consolideze poziția in cadrul acestei formațiuni politice, dar si in plan administrativ, prin condiționarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului".
„Ulterior, în zilele de 12 si 13 noiembrie 2014, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a luat legătura cu noua primari cărora le-a solicitat, folosindu-se de autoritatea si influenta sa de vicepreședinte al CJ Caras-Severin, sa facă demersuri favorabile in direcția respectiva. De asemenea, pentru a-i determina sa procedeze in acest sens, inculpatul Ghiorghioni Ionesie le-a transmis acestora ca, de rezultatul votului, vor depinde alocările bugetare efectuate de Consiliul Județean către primarii in anii 2015 si 2016, respectiv pana la terminarea mandatului conducerii CJ Caras Severin", arata DNA.