Anchetatorii susțin că o pădure de mai bine de patru hectare, de la marginea oraşului Baia de Aramă, s-a evaporat în câteva săptămâni, la ordinele edilului, iar după ce ar fi cerut tăierea abuzivă a pădurii, lemnul ar fi fost vândut cu avize false prin fima pe care primarul a deţinut-o până când a ajuns la conducerea primăriei şi pe care ulterior a trasferat-o pe numele cumnatului său. În apărarea sa, Rafael Dunărinţiu spune că pădurea aparţinea oraşului Baia de Aramă, că a adus anchetatorilor şi probe în acest sens şi că se bucură că s-a finalizat ancheta care i-a blocat un proiect important, sperând să-şi dovedească nevinovăţia în justiţie.
Prin anul 2013, localnicii din Baia de Aramă au văzut că pădurea de patru hectare de la marginea oraşului a dispărut într-un timp relativ scurt. Numai că destul de circumspecţi, oamenii acceptă foarte greu să vorbească despre proiect, cel mai probabil de teamă să nu-şi supere edilul sau pur şi simplu pentru că nu ştiu iţele încurcate ale acestei afaceri. Toată povestea a ajuns, însă, pe mâna anchetatorilor, în urma unor plângeri penale făcute de reprezentanţi ai Romsilva, care au reclamat faptul că pădurea respectivă nu putea fi tăiată fără acordul Regiei Naţionale a Pădurilor. Astfel, conform rechizitoriului procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, pe 10 mai anul acesta ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul D.G.A. Mehedinţi erau delegați de către procurorul de caz să efectueze cercetări în dosarul penal care îl privea pe edil şi celelalte patru persoane din dosar.
Anchetatorii constatau că pe 14 septembrie 2013, primarul dispunea ca firma la care fusese administrator cu puteri depline până în 2012, când devenise primar al orașului, să taie ilegal, fără autorizație de exploatare emisă de Ocolul Silvic, arborii din pădurea publică a orașului Baia de Aramă. Lemnul fusese comercializat ulterior către o altă societate comercială, în baza unor avize de însoțire a mărfii false în privința sortimentelor de lemn. În timpul anchetei ofiţerii au identificat şi cinci avize de însoțire a materialului lemnos emise de societatea comercială, întocmite în fals în sensul că datele înscrise nu corespundeau cu datele din registrele de evidențe a intrărilor - ieșirilor materialului lemnos al unui depozit al firmei. De asemenea, avizele nu erau înregistrate sau erau înregistrate cu încălcarea dispozițiilor legale în evidența gestionară primară a depozitului. Prin aceasta s-a încercat să se ascundă faptul că societatea comercială deținea o cantitate de masă lemnoasă de proveniență nelegală și, de asemenea, s-au evidențiat în actele contabile cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale, influențându-se astfel determinarea impozitului pe profitul datorat bugetului de stat. Totul deşi terenul pe care s-a realizat defrișarea era în intravilanul orașului și era încadrat în categoria de folosință „teren forestier”, fiind supus respectării regimului silvic.
Primarul Rafael spune că a tăiat pădurea, perfect legal
Primarul Rafael Dunărinţiu spune că pădurea a fost tăiată legal. El susţine că suprafaţa forestieră aparţinea de drept Primăriei şi că nu ar fi avut nevoie de aprobări speciale pentru a o tăia. Edilul evită însă un răspuns clar când vine vorba de comercializarea lemnelor prin firma proprie şi spune că o parte din pădure ar fi fost vândută chiar de ROMSILVA cu un an înainte de a dispune el defrişarea. „Nu comentez acuzaţiile procurorilor pentru că am încredere în instanţele judecătoreşti să-mi dovedesc nevinovăţia. Ceea ce mă bucură însă este că s-a finalizat această anchetă, datorită faptului că cinci ani de zile, aproximativ, cea mai importantă investiţie a oraşului Baia de Aramă a fost blocată din cauza acestor plângeri penale. Acea suprafaţă este un focar de infecţie, pentru că acolo se revarsă toate apele oraşului, iar eu am iniţial acest proiect foarte important, 40 de loturi pentru tinerii căsătoriţi, în vederea construirii de locuinţe şi pe jumătate din suprafaţă construirea unui patinoar şi un parc de agrement. Dezamăgirea mea este că acest proiect stă de cinci ani şi că nu s-a ţinut cont de documente oficiale şi de legi ale statului român pentru că acest teren este în intavilanul oraşului Baia de Aramă din anul 1918 şi am pus la dispoziţia procurorilor aceste documente, el există în intravilanul oraşului şi la această oră, este prins în PUG-ul oraşului, primul PUG al oraşului, care a fost făcut în urmă cu zeci de ani şi în 2012, prin hotărâre de Guvern a fost introdus în domeniul public al oraşului, iar la articolul 7, alineatul 1.4 din Codul Silvic, Legea 46/2008, actualizată, spune clar că intravilanele comunelor, orașelor, municipiilor, după caz, nu fac obiectul fondului forestier. Însă nu s-a ținut cont de acest lucru și s-a ținut cont că este important să mai trimitem în instanță încă un politician sau un dosar”, susține primarul Dunărințiu. La întrebarea dacă a comercializat lemnul prin firma cumnatului, edilul a evitat abil răspunsul, declarând că „din câte ştiu eu, în 2012, la licitaţie publică, Direcţia Silvică a vândut din această suprafaţă cam aproximativ trei sferturi din acest lemn şi există acte oficiale la Direcţia Silvică în acest sens”.
Procurorii nu cred în „bunele intenții” ale primarului
Numai că oamenii legii susţin că edilul avea nevoie de aprobare de la Romsilva pentru a tăia acest lemn, motiv pentru care procurorii au şi dispus trimiterea în judecată. „Procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a unui număr de cinci persoane fizice şi o societate comercială, pentru tăiere ilegală de arbori şi furt de arbori din fondul forestier naţional, de asemenea, instigare din partea unor persoane la comiterea acestor infracţiuni, vorbim şi de infracţiuni de fals în ceea ce priveşte înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi bineînţeles, două persoane care lucrau în cadrul aceleiaşi societăţi, pentru tăiere ilegală de arbori. Sesizarea a existat din anul 2013 şi se referă la faptul că un primar al unui oraş din judeţul Mehedinţi a dispus tăierea unei suprafeţe de teren, încadrată în categoria de folosinţă ca şi teren forestier, pe raza localităţii respective, tăiere ilegală, fără autorizaţie de exploatare din partea Ocolului Silvic. Cantitatea respectivă de material lemnos se ridică undeva la 344 de metri cubi, cu o valoare a materialului lemnos de peste 39.000 de lei. De asemenea, materialul a fost comercializat ulterior fără avize de însoţire sau cu avize de însoţire întocmite în fals”, a declarat Remus Luca, şeful Serviciului Judeţean al Direcţiei Anticorupţie Mehedinţi.
În acest condiţii, singura şansă a edilului care a mai fost trimis în judecată şi într-un alt dosar penal al procurorilor DNA, pentru o fraudă cu fonduri europene, este să-şi dovedească nevinovăţia în instanţă. În caz contrar, pedeapsa pentru infracţiunile de care este incriminat în acest ultim dosar se ridică până la şapte ani de închisoare.