O informație de ultimă oră circulă, deocamdată la nivel de zvon, în subsolurile politicii mehedințene, iar în următoarele 24 de ore vom vedea dacă ea se confirmă. Potrivit acestei informații, întreaga listă de candidați pentru Camera Deputaților, depusă de PSD Mehedinți, la Biroul Electoral Județean (BEJ), pe data de 26 octombrie 2016, ar putea fi contestată de fostul primar al Severinului, Constantin Gherghe.
Potrivit articolului 59, alineatul (1), din Legea nr. 208/2015, privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, „admiterea candidaturilor de către biroul electoral de circumscripţie sau de către Biroul Electoral Central, după caz, se face, în termen de 48 de ore de la data depunerii, prin decizie, şi poate fi contestată de către cetăţenii cu drept de vot, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, în termen de cel mult 48 de ore de la data afişării deciziei de acceptare”.
De asemenea, potrivit articolului 59, alineatul (7) din aceeași lege, „Contestaţiile privind deciziile de admitere sau respingere a candidaturilor adoptate de către birourile electorale de circumscripţie se soluţionează în termen de 48 de ore de la înregistrare, de către tribunalul în a cărui rază teritorială se află circumscripţia electorală”.
Protocolul, bată-l vina!
Informația vehiculată la acest moment acreditează ideea că ex-primarul Constantin Gherghe ar fi semnat, înainte de alegerile locale, un protocol politic cu președintele PSD, Liviu Dragnea, potrivit căruia i se asigura primul loc pe lista PSD Mehedinți de candidați la Camera Deputaților, la acea vreme Gherghe fiind președinte al UNPR Mehedinți. Este adevărat că, între timp, prin fuziunea dintre PMP și UNPR, acesta din urmă ar trebui să dispară, Constantin Gherghe fiind deja președintele PMP Mehedinți. Numai că fuziunea prin absorbție dintre PMP și UNPR nu s-ar fi încheiat din punct de vedere juridic. În aceste condiții, tot juridic vorbind, UNPR încă există.
Analizând informația, neconfirmată, ce-i drept, la acest moment, ceva totuși se leagă. Am putut observa cu toții faptul că, deși s-a auzit că Gherghe va candida pe primul loc la Camera Deputaților, din partea PMP Mehedinți, acest lucru nu s-a întâmplat. Fostul primar nici nu a explicat concret motivele renunțării la candidatură, ceea ce conduce la ideea că i se promisese altceva.
Acum, prin eventuala contestație la lista PSD, Gherghe s-ar putea prevala de protocolul încheiat cu liderul PSD, Liviu Dragnea, și și-ar putea revendica dreptul de a ocupa primul loc pe lista PSD pentru Camera Deputaților sau, de ce nu, orice alt loc eligibil pe una din cele două liste depuse de PSD Mehedinți.
Vom vedea dacă o astfel de contestație va fi admisă, dar dacă va fi admisă, vom asista la un fel de șoc și groază în PSD Mehedinți.