Primarul Marius Screciu s-a ținut de promisiune și a reușit să rezolve cea mai dificilă dintre problemele primului său mandat. După ce RAAN a intrat definitiv în faliment, severinenii au început să își pună întrebări despre modul în care va putea fi asigurat confortul termic în prima iarnă de după transformarea termocentralei și a combinatului de apă grea în amintiri. De la întrebări s-a ajuns, în scurt timp, la spaimă, imediat ce s-a aflat că lucrările la centrala termică pe cogenerare promisă de fostul primar Constantin Gherghe, sunt departe de a putea fi finalizare în timp util.
A fost și momentul în care noul primar al Severinului a avut în față cea mai sinistră și mai complicată dintre provocările primului său mandat. Marius Screciu s-a trezit cu o situație pe care nu el o provocase el și pentru care nu avea nicio vină, dar o situație ce ar fi putut să devină explozivă chiar în mandatul său, dacă nu ar fi fost abordată cu seriozitate și responsabilitate. După alegerile din iunie, aproape nimeni nu credea că există vreo șansă ca Severinul să fie încălzit în această iarnă. Oamenii se temeau atât de imposibilitatea ca ROMAG TERMO să mai poată fi pornită din situația de faliment, cât și de fantasmele promisiunilor legate de construcția în timp util a centralei termice promise de fostul primar.
Mai multe încercări
Inițial primarul Marius Screciu și liderul PNL Mehedinți, Virgil Popescu, au reușit să pună cap la cap o serie de demersuri procedurale pentru ca de la ROMAG TERMO să fie închiriate două cazane, să fie obținute toate autorizațiile necesare și să poată fi asigurat personalul care va deservi utilajele închiriate de la RAAN. S-a discutat despre transformarea Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică (SPAET) al Primăriei în societate comercială și angajarea de personal. Mai mult, primarul Screciu a efectuat vizite tot mai dese pe șantierul noii centrale termice, punând presiune pe firma care, până luna trecută, a tras mâța de coadă din lipsa fondurilor necesare. Cu toate că firma ALFA GROUND a început să lucreze în ritm alert și a promis că va fi gata până la jumătatea lunii noiembrie, primarul a rămas sceptic și a precizat că nu crede în niciuna din promisiunile lor.
A apărut ulterior și o altă problemă delicată, aceea a demersurilor greoaie pe care SPAET ar fi trebuit să le facă până la momentul în care devenea societate comercială și putea opera angajarea de personal, mai ales că necesarul minim de angajați era de 110 persoane.
Soluția salvatoare
Soluția salvatoare identificată de municipalitate este aceea a încheierii unui contract cu o firmă care să se ocupe de operarea serviciilor de exploatare a termocentralei și să asigure producerea de energie termică. Mai mult, s-a ajuns la concluzia că folosirea de cărbune, ca și combustibil, este mult prea costisitoare și că mai eficientă economic ar fi folosirea păcurei. Într-o declarație publică, primarul municipiului Severin, Marius Screciu a garantat faptul că până cel târziu în prima decadă a lunii noiembrie severinenii vor avea apă caldă și căldură. Mai mult, primarul spune că va merge pe această soluție a cazanelor de la ROMAG TERMO deoarece este aproape convins că noua centrală nu va fi gata în timp util, dar dacă aceasta va fi gata și va putea asigura confortul termic, va renunța la ROMAG TERMO.
„Suntem în discuții avansate cu mai mulți furnizori, primul pas va fi semnarea contractului cu EURO INSOL, lichidatorul judiciar de la RAAN, pentru închirierea tuturor utilajelor necesare de la ROMAG TERMO, SPAET va obține licența de producție, urmând ca să contractăm o firmă care va opera aceste servicii pentru noi, adică va asigura exploatarea utilajelor de la TERMO pentru producerea de agent termic”, a precizat primarul Screciu. De asemenea, Marius Screciu spune că nu este nevoie neapărat de organizarea unei licitații, pentru că legea permite încredințarea directă, atunci când este vorba de un caz de maximă urgență, în situație de criză, atunci când este pusă în pericol siguranța cetățenilor.