CARACATIȚA PSD ȘI-A TRIMIS PUII ÎN FRUNTEA SECȚIILOR DE VOTARE DIN ORȘOVA

La Orșova, președinții secțiilor de votare și locțiitorii acestora, pentru alegerile locale din data de 5 iunie 2016, au fost desemnați, în mare parte, din rândul rudelor și afinilor candidaților de pe listele PSD și PNȚCD și a angajaților FLORICOLA SA, firma fostului președinte PSD Orșova, trimis în judecată într-un dosar de trafic de influență.


Potrivit legii, președinții secțiilor de votare sunt desemnați de către Autoritatea Electorală Permanentă din fiecare județ, prin tragere la sorți, din rândul experților electorali înscriși pe listă și pregătiți corespunzător pentru ziua scrutinului. În mod normal, acești viitori președinți de secții de votare se înscriu în competiție cu mult timp înainte de momentul alegerilor, iar dacă întâmplarea face ca în urma tragerii la sorți să fie desemnați oameni care sunt rude sau afini cu candidații înscriși în cursa electorală, aceștia trebuie declarați incompatibili.

Interesant este faptul că la Orșova, din patru în patru ani, atunci când au loc alegeri, pe lista de candidați la funcția de președinți ai secțiilor de votare se înscriu doar persoane care au legături puternice cu grupul de interese din jurul societății FLORICOLA SA, societate care deține la Orșova în concesiune toate serviciile publice locale și care înainte de fiecare scrutin electoral aproape că intră în fibrilații deoarece este direct interesată pe mâna cui va ajunge administrația publică locală. Experiența ultimilor 10 ani și în special experiența din perioada 2012 – 2015 arată că atât primarul Orșovei, cât și consilierii locali au fost sub comanda patronului FLORICOLA SA, Constantin Popescu. De altfel, afaceristul orșovean a și fost trimis în judecată pentru traficul de influență exercitat asupra majorității consilierilor locali, dar și asupra primarului și a aparatului de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Orșova. Stenogramele interceptărilor din dosarul în care baronul local de la FLORICOLA, Constantin Popescu, arată clar cum acesta făcea instrucție atât cu consilierii locali, cât și cu factorii de decizie de la conducerea Primăriei Orșova, de la șefi de servicii și până la funcționari importanți din aparatul de lucru al primarului.

Baronul, obișnuit cu consiliul lui

Pe de altă parte, tot stenogramele din dosarul de corupție la capătul căruia cel mai probabil Constantin Popescu va înfunda pușcăria, arată că acesta controla o majoritate confortabilă de consilieri și dădea ordine directe unor funcționali publici, printre care arhitectul șef sau viceprimarul. În cea mai cruntă dintre stările de conflict de interese, patronul FLORICOLA controla votul majorității PSD din Consiliul Local, în calitatea lui de președinte al PSD Orșova, pentru ca aceștia să voteze hotărâri în favoarea propriei sale firme, cele mai elocvente fiind cele prin care a fost majorat baremul consumului de apă în sistem paușal de la 6 la 10,8 mc/persoană/lună și prin care patronul Floricola a cumpărat preferențial și la preț subevaluat aproape 5.000 de mp de teren pe malul Golfului Cerna, în zona Coramnic.

Oamenii baronului, la comanda secțiilor de votare

Deși la referendumul pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu, doi dintre președinții de secții de votare din Orșova au fost condamnați pentru fraudarea alegerilor, caracatița din Orșova nu pare a se învăța minte. Și la alegerile locale din acest an, unele cu o miză uriașă pentru Constantin Popescu, jocurile se fac tot cam în aceeași direcție. Nu spune nimeni că suspectăm pe vreunul dintre președinții de secții de votare aleși prin tragere la sorți de intenții criminale de fraudare a alegrilor locale, dar parcă prea mari și prea multe sunt coincidențele în acest caz.

Ieri, Autoritatea Electorală Permanentă de la nivelul județului Mehedinți, condusă, „întâmplător” de Ana Drăghiea, soția fostului prefect de Mehedinți, Nicolae Drăghiea, au fost desemnați, prin tragere la sorți, președinții tuturor secțiilor de votare de pe raza județului Mehedinți, în vederea scrutinului local din data de 5 iunie 2016. La Orșova, după tragerea la sorți, nu se știe cum și prin ce minune, la comanda secțiilor de votare au ajuns o serie de personaje din anturajul PSD și al patronului FLORICOLA SA, mulți dintre ei chiar rude apropiate ale candidaților înscriși pe listele PSD și PNȚCD.

La secția de votare nr. 66, locțiitorul președintelui secției de votare a fost desemnat POPA VASILE, nimeni altul decât fratele șefului Serviciului Administrarea Domeniului Public și Privat (ADPP), din cadrul Primăriei Orșova – Popa Ioan Petre. Și mai mult, soția lui Popa Ioan Petre și cumnata locțiitorului Popa Vasile lucrează ca și casieră la FLORICOLA SA. Iar dacă toate acestea nu sunt argumente suficient de convingătoare, mai adăugăm și faptul că Popa Ioan Petre, în calitate de șef al Serviciului ADPP este cel care are raporturi contractuale directe cu FLORICOLA și care semnează situațiile de lucrări ale firmei în contractele prestate de aceasta pe domeniul public.

La secția de votare nr. 67 a fost desemnată președinte doamna Gutuleanu Poenaru Diana Otilia, nimeni alta decât sora candidatului la postul de consilier municipal pe lista PSD – Gutuleanu Poenaru Sorin Claudiu. Pe de altă parte, încrengătura familiei Poenaru pare a fi una interminabilă, deoarece și soția lui Sorin Claudiu, doamna Gutuleanu Poenaru Simona Claudia, cumnata președintei secție de votare nr. 67, este și ea candidat la postul de consilier local, pe lista PNȚCD, listă condusă de candidatul la funcția de primar – Aurelian Trușcă.

Epopeea electorală continuă cu secția de votare nr. 68, unde a fost desemnat ca președinte domnul Paloș Virgil, fratele candidatului la funcția de consilier local de pe lista UNPR – Paloș Ion. Locțiitorul președintelui Paloș Virgil este (ca să vezi, ce întâmplare!) doamna Popa Lisaveta, nimeni alta decât soția lui Popa Vasile, președintele secției de votare nr. 66 și, desigur, cumnata șefului Serviciului ADPP și Primăria Orșova – Popa Ioan Petre.

Vocația de președinți de secții de votare cu talent, din familia Popa, continuă și la secția 69, unde doamna Popa Constanța a fost desemnată ca președinte. Aceasta este soția lui Popa Ioan Petre și, mai mult, este angajata baronului de la FLORICOLA, ca și casieră.

Lunga listă de rude, fini și afini continuă și la secția de votare nr. 72, unde doamna locțiitor de președinte, desemnată prin tragere la sorți, Oniga Anca Sofia, este verișoara candidatului la postul de consilier local de pe lista PSRO – Oniga Mircea.

La secția 73 a fost desemnată prin tragere la sorți o doamnă care, se pare, că este plecată din țară și care se numește Plavețiu Diana Grațiela Maria, și ea soția unui candidat la postul de consilier local pe lista UNPR, numit Plavețiu-Dina Dumitru Ion. Tot la secția nr. 73 avem și un locțiitor de președinte și pentru a-l nominaliza ne întoarcem la familia Gutuleanu Poenaru. Este vorba de Gutuleanu Poenaru Carmen Lavinia, mama candidatului de pe lista PSD – Gutuleanu Poenaru Sorin Claudiu.

La secția de votare nr. 74, tot prin voia sorții, a fost aleasă președinte doamna Stuparu Elena, cea care ocupă funcția de director economic la FLORICOLA SA.

Tulburător sau nu, întâmplător sau nu, doar așa prin voia sorții, AEP-ul condus de Ana Drăghiea a efectuat o tragere la sorți care a adus la conducerea secțiilor de votare din Orșova familiile GUTULEANU POENARU și POPA, dar și angajați de nădejde ai firmei afaceristului penal, trimis în judecată într-un dosar greu de corupție generalizată, Popescu Constantin.

Surse din aparatul AEP Mehedinți ne-au declarat, sub protecția anonimatului, că potrivit legii, dacă se vor depune contestații în termenul legal de 24 de ore, acești președinți de secții de votare, în special cei care sunt rude sau afini cu candidații, vor fi schimbați, deoarece legea prevede o incompatibilitate crasă în cazul lor. PNL și-a exprimat deja intenția de a contesta desemnarea președinților de secții de votare de la Orșova.

Totuși, mai trebuie spus ceva: Acești oameni sunt schimbați doar dacă cineva îi contestă, altfel ei pot rămâne liniștiți la locul lor. Mai mult, în locul lor vor fi aleși, tot prin tragere la sorți, următorii de pe lista experților electorali înscriși. Cum PSD, și în special grupul de la Orșova, au avut grijă să trimită cei mai mulți oameni să se înscrie pe lista de candidați la funcțiile de președinți și locțiitori de secții de votare, nu e greu de înțeles ce se va întâmpla.

Cum ar fi trebuit să fie corect?

Desigur că reprezentanții PSD vor putea replica faptul că nu e vina lor că așa a ieșit tragerea la sorți și că cei cărora nu le convine situația sunt liberi să facă contestații în termenul legal. Numai că aici intervine și o altă componentă de moralitate, acolo unde există, desigur! Cei care s-au înscris pe lista de candidați pentru a deveni președinți de secții de votare au făcut-o cu mult timp înainte și ca atare, atunci când au luat la cunoștință că rudele sau afinii lor s-au decis să candideze la alegerile locale, ar fi trebuit să dea dovadă de bun simț civic și să se retragă.

Citit 4045 ori Ultima modificare Marți, 26 Iulie 2016 17:26
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

1 comentariu

  • Link la comentariu d.loga Vineri, 27 Mai 2016 20:49 postat de d.loga

    Orșova a fost îngenuncheată de primari incompetenți, consilieri habarniști și de un afacerist penal. Când orșovenii vor ști să aleagă oameni competenți și când orșovenii nu se vor mai lăsa cumpărați de toți escrocii și penalii, atunci acest municipiu perlă va înflori! Dar speranțele sunt slabe de tot! Din păcate!

    Raportează

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…