INTERVIU cu directorul Uzinei de apă grea ROMAG PROD, Ervin Watzlawek: „Dacă forurile conducătoare, decizionale, nu vor găsi soluții, viitorul este extrem de sumbru și există riscul unui infrigement la adresa României”

Până anul trecut, România era cel mai mare producător de apă grea din Europa și printre cei mai mari din lume. După ce RAAN, regia din care fabrica de apă grea face parte, a fost aruncată în haos și devalizată sistematic, ROMAG PROD și-a oprit producția. Stocul de apă grea rămas aici, în valoare de peste 1,2 miliarde de euro pare să nu mai intereseze pe nimeni, iar guvernanții nu se obosesc să găsească soluții de asigurare a managementului apei grele, o avuție națională în pericol de a se deprecia. Apa grea trebuie gestionată și monitorizată în continuare, pe durata existenței acestor depozite și pe durată păstrării ei aici. Nu există altă variantă pentru ea. Dacă forurile conducătoare, decizionale, nu vor găsi soluții, viitorul este extrem de sumbru și există riscul unui infrigement la adresa României”, spune directorul ROMAG PROD – Ervin Watzlawek.

Reporter: Situația apei grele este una destul de delicată. Ce credeți că se va întâmpla pe viitor cu această rezervă de apă grea?

Ervin Watzlawek: Apa grea trebuie gestionată și monitorizată în continuare, pe durata existenței acestor depozite și pe durată păstrării ei aici. Nu există altă variantă pentru ea. Dacă forurile conducătoare, decizionale, nu vor găsi soluții, viitorul este extrem de sumbru și există riscul unui infrigement la adresa României, pentru că apa grea este un produs urmărit la nivel internațional, un produs cu dublă utilizare, militară și civilă, acesta fiind motivul pentru care este monitorizată atât de atent.

Reporter: De ce credeți că autoritățile din România nu doresc să înființeze acea companie care să se ocupe pe mai departe de mentenanța apei grele și care companie, practic, să asigure salarii stabile pentru cei 150 de oameni care mai lucrează aici?

Ervin Watzlawek: Îmi e greu să vă răspund! Eforturile noastre au fost permanente, am informat toate forurile conducătoare, nu numai Ministerul Energiei, am ajuns și la primul ministru, am făcut informări referitoare la situația noastră și către Președinte, pentru a identifica o soluție în timp util, până la declanșarea falimentului, pentru că personalul de aici este un personal specializat, a rămas în baza unei strategii stabilite de Ministerul Energiei, iar ora actuală suntem într-o stare de incertitudine totală. Nu știm exact care e strategia ministerului, așteptăm, suntem deschiși către orice, nu vrem ca România să piardă un produs de o calitate deosebită, care în viitor îi va asigura rezerva energetică semnificativă.

Reporter: Cine îi plătește la ora actuală pe acești oameni? Cum își iau ei salariile?

Ervin Watzlawek: Nu mai există în RAAN vreo sursă de venit, ce am avut s-a epuizat, nu există alternative de plată la ora actuală și practic nu avem posibilități să plătim aceste salarii.

Reporter: Și în aceste condiții, dacă într-o zi oamenii se vor plictisi să mai lucreze degeaba și vor pleca, își vor căuta alte locuri de muncă, vorbim de specialiști, care sunt perspectivele?

Ervin Watzlawek: Va fi un dezastru! Acești oameni sunt indispensabili pentru a păstra această apă la nivelul calitativ solicitat, în conformitate cu contractele pe care trebuie să le respectăm și cu caietul de sarcini stabilit de cei care au pus bazele fabricației de apă grea în România. Dacă oamenii pleacă, această apă grea nu mai poate fi gestionată, se va deteriora și în final se va ajunge la imposibilitatea de a mai fi utilizată pentru uzul nuclear, asta însemnând pierderi de peste un miliard de euro pentru statul român.

Reporter: De câți bani ar fi nevoie pentru ca acești oameni să aibă stabilitate financiară, iar apa grea să fie păstrată în condiții normale?

Ervin Watzlawek: Activitatea noastră în această fabrică presupune o serie de obiective, motiv pentru care și personalul are o activitate foarte extinsă. Calculând la nivelul actual, pentru durata de viață stabilită a apei grele, în conformitate cu legislația existentă și cu caietele de sarcini, pentru 30 de ani în care să fie depozitată, presupune o sumă de 100 de milioane de euro. Este o sumă calculată la nivelul necesităților actuale, însă pot estima că undeva în viitor aceste activități se vor concentra și cheltuielile se vor reduce semnificativ. Mai mult decât atât, nu stăm doar cu mâna întinsă către banii de la guvern și ne gândim la alternative de funcționare, în baza instalațiilor pe care le avem, astfel încât credem că există posibilitatea de a ajunge și la un beneficiu în viitor, deci să putem desfășura activități în paralel cu acest management al apei grele, astfel încât să putem asigura o parte din venituri cu resurse proprii.

Reporter: și vă referiți aici, probabil, și la vânzare de apă ușoară și super ușoară!

Ervin Watzlawek: La diverse sortimente de apă, la colaborări cu diverse institute de cercetare, de altfel noi am luat legătura cu toate institutele de cercetare cu care am mai colaborat, cu diverse persoane implicate în domeniile politic, economic și științific, a existat posibilitatea la un moment dat ca această structură, creată pe profil nuclear, să intre în programe europene de profil. Avem instalații unice la nivel european și mondial care ne-ar permite să desfășurăm activități aducătoare de venituri, suntem în discuții și cu firme străine, care sunt interesate de produsele noastre, inclusiv de apă grea, pentru că apa grea nu se folosește numai pentru reactoarele nucleare, ci și în domeniul medical, există produse chimice care se fac cu apă grea și care au căutare din ce în ce mai mare. Ideea este că nu vom sta numai cu mâna întinsă către guvern și vrem să creăm o structură viabilă aici, cu perspective de dezvoltare în viitor.

Reporter: Cu alte cuvinte, statul ar trebui să investească 100 de milioane de euro în timp de 30 de ani, ca să salveze 1,2 miliarde de euro?

Ervin Watzlawek: Exact! Gândiți-vă că dacă apa grea de aici se deteriorează, iar grupurile 3 și 4 de la Cernavoda se construiesc, și cred că va fi necesară construcția lor, pentru că energia nucleară rămâne cea mai stabilă și nu induce efectul de seră, România va trebui să achiziționeze apa grea pentru umplerea reactoarelor respective, ceea ce ar însemna cel puțin 500 de milioane de euro în plus, comparativ cu 100 de milioane de euro necesari pentru a păstra apa grea de aici în parametri corespunzători.

Reporter: Ce le spuneți oamenilor, atunci când vă întreabă de ce nu au salarii plătite la timp și corespunzătoare activității complexe de aici? Înțeleg această situație?

Ervin Watzlawek: Oamenii de aici și-au făcut întotdeauna treaba și au înțeles situația prin care trecem, responsabilitatea pe care o au, chiar și în situațiile dificile prin care am trecut anul trecut, când salariile nu au venit o lungă perioadă de timp, au înțeles sacrificiul lor și speră ca acest sacrificiu să nu fie în zadar. Ei speră să își poată desfășura activitatea la nivelul performanțelor lor profesionale și la nivelul responsabilității pe care o au.

Citit 1888 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iulie 2016 18:52
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…