Sâmbătă, 14 mai 2016, la ora 5.00, cei trei foști directori din RAAN au fost reținuți de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinți, după ce, cu o zi înainte, la domiciliile acestora avuseseră loc percheziții. Adrian Olaru – fost director general al RAAN, Gheorghe Dulcea – fost director economic și, ulterior, director general al RAAN și Silviu Gheorghe – fost director economic al sucursalei ROMAG TERMO nu au stat după gratii decât 24 de ore, deoarece judecătorii de la Tribunalul Mehedinți au respins cererea DIICOT de arestare preventivă și pe 15 mai 2016, în jurul orei 1.00, au dat o soluție de plasare a celor trei sub control judiciar.
În soluția pe scurt, pronunțată în Camera de Consiliu, se arată: „În baza art. 225, alin. 1 şi alin. 4, raportate la art. 227 alin. ,1 din C.p.p., respinge propunerea formulată de D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Mehedinți în dosarul de urmărire penală nr. 42D/P/2016, privind arestarea preventivă a inculpaților Olaru Adrian Cătălin, Dulcea Gheorghe și Constantin Silviu Gheorghe. În baza art. 227, alin. 2, raportat la art. 202, alin. 4, lit. b, art. 211, art. 215 indice 1 - C.p.p., ia faţa de inculpații Olaru Adrian Cătălin, Dulcea Gheorghe şi Constantin Silviu Gheorghe, măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 15.05.2016 şi până la 13.07.2016, inclusiv”
Interdicții impuse de controlul judiciar
Pe perioada controlului judiciar, cei trei inculpați au de respectat mai multe interdicții. „În baza art. 215 alin. 1, C.p.p., pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Olaru Adrian Cătălin, Dulcea Gheorghe şi Constantin Silviu vor trebui să respecte următoarele obligații: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăți, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte sunt chemați; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței; c) să se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea lor - IPJ Mehedinți – Politia mun. Dr. Tr. Severin, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori sunt chemați. În baza art. 215 alin. 2 C.p.p., pe timpul controlului judiciar, impune inculpaților să respecte următoarele obligații: - să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar; - să nu dețină, să nu folosească şi să nu poarte arme; - să nu ia legătura cu martorii cauzei, respectiv Mărculescu Dumitru, Simion Mariana, Rapcea Mariana, Gogoloiu Dorina, Cornu Georgică, Bulum Gheorghe, Cioclei Silviu Ionel şi Scurtu Viorica, precum şi cu orice alte peroane care eventual vor fi audiate în cauză în calitate de martori. - să nu se apropie, să nu ia legătura şi să nu comunice, direct sau indirect între ei şi membrii familiilor acestora. În baza art. 215 alin. 3 C.p.p., atrage atenția inculpaților că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p.”, se mai arată în dispozitivul sentinței date de Tribunalul Mehedinți. Hotărârea nu este definitivă, ea putând fi atacată în termen de 48 de ore.
Acuzații deosebit de grave
Adrian Cătălin Olaru, Gheorghe Dulcea, și Gheorghe Silviu Constantin sunt acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și de complicitate la delapidare, infracțiuni care au prejudiciat bugetul RAAN cu 23.559.879,16 lei în beneficiul SC Confort Timișoara, firma omului de afaceri Georgică Cornu, condusă la acea vreme de asociatul acestuia, Nicu Lucian Caraiman.
Procurorii DIICOT i-au adus pe cei menționați la audieri în urma efectuării, vineri, a patru percheziții în județul Timiș, pentru destructurarea grupului infracțional care a semnat un contract ca în perioada 2009-2012 să se execute lucrări de punere în funcțiune a unei instalații de evacuare „în șlam dens” pentru Termocentrala Romag-Termo, investiție care nu s-a mai finalizat.
„În conformitate cu dispozițiile din contract, furnizorul (SC Confort Timișoara) se obliga să constituie o garanție de bună execuție a contractului în cuantum de 10% din valoarea contractului, prin rețineri succesive din plata cuvenită pentru facturile parțiale. Garanția se restituia într-un procent de 70% în termen de 14 zile de la semnarea procesului-verbal de recepție, iar diferența de 30% la expirarea perioadei de garanție”, precizează un comunicat al DIICOT.
Anchetatorii au stabilit că Adrian Cătălin Olaru și Gheorghe Dulcea nu au respectat clauzele contractuale și au dispus plata majorității sumelor de bani reținute succesiv drept garanție de bună execuție, în total 23.559.879,16 lei, către SC Confort SA Timișoara, unele plăți fiind mascate drept contravaloare factură de execuție.
„În contul comunicat de către SC Confort SA Timișoara, drept cont de virare a garanției de bună execuție, a fost virată doar suma de 2,5 milioane lei în timp ce suma de 23.559.879,16 lei a fost virată în conturile curente ale SC Confort SA Timișoara”, arată DIICOT.
Olaru, un nabab de modă nouă
Adrian Cătălin Olaru a ocupat funcția de director general al RAAN între 2009 și 2011, când și-a dat o surprinzătoare demisie, după o misterioasă discuție cu cei care l-au împins politic către vârful RAAN. Încercând să motiveze o demisie la care a fost forțat. Olaru bâiguia presei locale, în noiembrie 2011: „Săptămâna trecută mi-am înaintat demisia, de astăzi nu mai sunt director general al RAAN. Motivele sunt personale - stresul, oboseala, familia...”. Este perioadă în care, practic, s-au dat cele mai mari tunuri la regia aflată astăzi în faliment. Presa centrală a scris mai multe articole despre averea lui Olaru, autoturismul de lux primit de acesta cadou de la una din firmele care aveau contracte la RAAN, precum și de domeniul impresionant de la Rogova.
Iată ce scriau jurnaliștii de la jurnalul.ro pe 7 noiembrie 2011,cu doar două săptămâni înainte ca Olaru să demisioneze, din motive de „oboseală”: „Olaru a prosperat, dacă luăm seama că în fața vilei din Drobeta a apărut o frumusețe de Audi Q7, ca¬dou de la șeful Poliței locale. Ce ar pu¬tea justifica un cadou așa de frumos, daca nu un contract gras? De fri¬ca hoților, RAAN a suplimentat con¬sistent bugetul alocat pazei, la peste un milion euro anual. Firma be-neficiara, Vigilent Security, este pa¬tronata de Liliac Micșoniu, soția șefului Politiei locale, bun prieten al directorului Olaru ş.a.m.d. Limuzina a fost înmatriculată pe numele veteri¬na¬rului pensionar Ciochina, socrul di¬rectorului RAAN. Tot pe numele bătrânului figurează si vila din Rogova, un adevărat palat. Localnicii știu însă ca 'e a unui domn de la Drobeta, ginerele doctorului Ciochina, un dir¬ector mare, care vine sa suprave¬ghe¬ze lucrările'. Directorul Politiei lo-cale, Micșoniu, ne-a declarat ca nu cunoaște nimic despre afacerile soției si a dezmințit ca i-ar fi dat lui Olaru limuzina.
Ar fi o naivitate daca ne-am închipui ca unii lideri sindicali nu s-ar fi contaminat la rândul lor de năravurile directorilor. Fiica si amanta lui Ale¬xandru Tănasă patronează, de pil¬da, o firma de transport care aprovizionează termocentrala cu cărbune. Un fost lider sindical (cercetat cu blândețe de parchet) si-a ridicat in Drobeta o pensiune – un hotel mai degrabă – cu doua etaje, care sare in ochi prin dimensiuni, dar si prin culoarea albastru-Voroneț in care e vopsita. Si exemplele pot continua. O regie așa săracă, înglodată in datorii, ca sa se mai echilibreze financiar ori mărește prețul apei grele furnizata la Cernavoda, ori mărește prețul gigacaloriei pe spinarea locuitorilor din Drobeta Turnu-Se¬verin. In prezent, cei de la FMI analizează propunerile pentru promovarea unui management performant la regiile statului. Ar fi foarte bine daca le-ar traduce cineva rândurile acestea, ca sa nu cada cumva in păcat. Procurorii DNA, din fericire, n-au nevoie de traducere”.