O iarnă a solidarității: Propunerile PPE pentru a răspunde creșterii prețurilor la energie

Odată cu războiul și agresiunea rusă neprovocată și nejustificată asupra Ucrainei, realitatea geopolitică și socio-economică din Europa a fost modificată dramatic. Ucraina a demonstrat până acum un nivel incredibil de rezistență, punând sub semnul îndoielii capacitatea Rusiei de a-și îndeplini obiectivele. La rândul ei, Uniunea Europeană a reacționat rapid și decisiv, introducând sancțiuni fără precedent la adresa Rusiei.

Este evident că războiul de agresiune al Rusiei are un impact semnificativ asupra cetățenilor UE și asupra economiei, în special printr-o creștere dramatică a prețurilor la energie și la alimente. Milioane de europeni se confruntă deja cu alegeri dificile cauzate de creșterea costurilor vieții, iar iarna nu va face decât să le exacerbeze.

În acest context, grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European propune un plan de măsuri pentru a ușura povara creșterii prețurilor la energie și a costurilor vieții asupra familiilor și firmelor europene, concentrându-se în principal pe acțiuni specifice necesare pentru combaterea creșterii costurilor, economisirea energiei, regândirea aprovizionării cu energie în Europa, diversificarea lanțului de aprovizionare.

Plafonare prețuri

Grupul PPE sprijină propunerea Comisiei de a stabili un plafon temporar de urgență pentru veniturile de pe piață obținute din vânzarea de energie electrică la nivel european. Planul vizează un plafon pentru veniturile producătorilor de energie electrică fără gaze și fără cărbune, precum și o taxă suplimentară rezonabilă asupra profiturilor impozabile excedentare ale companiilor de combustibili fosili. Această solidaritate temporară este menită să contribuie la reducerea costurilor cu energie pentru gospodării și întreprinderi. Cu mențiunea că intervențiile pe piața energiei ar trebui să fie de natură temporară și clar direcționate.

Regândirea aprovizionării cu energie în Europa

Grupul PPE propune un alt tipar al aprovizionării cu energie, un tipar care să elimine dependența energetică de Rusia și să asigurare stabilitatea energetică pentru cetățeni și economie. Această nouă abordare presupune:

• accelerarea investițiilor în energia regenerabilă, eficiența energetică și infrastructura energetică, în special proiectele transfrontaliere,

• o propunere legislativă concretă privind procedurile accelerate pentru infrastructura energetică transfrontalieră cheie - interconexiunile care permit furnizarea de energie alternativă trebuie să fie prioritare în special,

• crearea unei piețe interne complet integrate a energiei, prin construirea mai multor interconectori și prin crearea platformelor de tranzacționare mai bune, care vor atenua presiunea prețurilor asupra întreprinderilor și consumatorilor deopotrivă,

• stabilirea de urgență a mecanismului de solidaritate și compensare necesar și punerea în aplicare rapid a noilor obligații de depozitare a gazului,

• utilizarea achizițiilor comune voluntare de produse energetice pentru a reduce prețurile în cadrul negocierilor și pentru a asigura securitatea aprovizionării pentru toate statele membre,

• revizuirea de urgență a mecanismului UE de stabilire a prețurilor la energie, pentru a îmbunătății funcționarea și reziliența pieței angro a energiei electrice din UE.

Diversificarea lanțurilor de aprovizionare

Tranziția energetică și digitală crește în mod substanțial cererea pentru anumite tipuri de materii prime, în timp ce, simultan, criza COVID-19 și războiul rusesc au dus la perturbarea lanțurilor de aprovizionare, creând lipsuri de aprovizionare și creșterea costurilor de producție.

Pentru a remedia această situație, grupul PPE propune asigurarea diversificării aprovizionării, stimularea noilor acorduri de liber schimb, investițiile în relațiile comerciale prin noi alianțe energetice (inclusiv pe materii prime și tehnologii avansate), valorificarea puterii de piață europeană prin achiziții comune și să ratificarea rapidă a acordurilor comerciale cheie.

Prin urmare, este necesară o politică comercială revitalizată, proactivă și direcționată, prin consolidarea relațiilor comerciale cu țările Asociației Europene a Liberului Schimb, inclusiv în ceea ce privește problema accesului la materii prime (critice). Trebuie consolidată cooperarea cu partenerii democratici din întreaga lume pentru a încheia rapid acordurile de liber schimb care sunt în curs de negociere. În același timp, UE trebuie să scurteze lanțurile de aprovizionare și să relocalizeze procedurile de producție esențiale pentru a crește rezistența și a-și consolida autonomia strategică.

Economisirea energiei pentru a reduce facturile

Economisirea energiei este cea mai rapidă și mai ieftină modalitate de a face față crizei energetice și de a reduce facturile. Însă această abordare trebuie să fie cât mai ușoară pentru oameni și de aceea grupul PPE consideră că este nevoie de soluții concrete și de finanțarea acestora, cum ar fi schimbarea ferestrelor, a sistemelor de încălzire, izolarea pereților sau achiziționarea de sisteme mai bune de control al energiei pentru a reduce facturile la energie electrică, mai degrabă decât a finanța consumul final.

Citit 1647 ori
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…