Tema acestei conferințe este „Geo-abilitarea satului global: nimeni nu trebuie lăsat în urmă”. Aceasta este o temă care se vede în pașii pe care India i-a făcut în ultimii ani. Am lucrat la viziunea „Antyodaya”, care înseamnă împuternicirea ultimei persoane de la ultima milă, sau din ultimul rând, într-un mod de misiune. Această viziune este cea care ne-a ghidat în acest tip de împuternicire la o scară masivă. Aducând în sistemul bancar 450 de milioane de persoane, o populație mai mare decât cea a SUA, asigurând 135 de milioane de persoane neasigurate, aproximativ de două ori cât populația Franței, aplicând instalații de salubritate pentru 110 milioane de familii și conexiuni de apă la robinet pentru 60 de milioane de familii, India se asigură că nimeni nu este lăsat în urmă.
În călătoria de dezvoltare a Indiei, doi piloni sunt cheie: tehnologia și talentul. Să ne uităm la primul pilon,cel al tehnologiei. Tehnologia aduce transformare. Unii dintre voi poate că ați auzit că India este numărul 1 din lume în ceea ce privește plățile digitale în timp real. Dacă cercetați, veți vedea că și cei mai mici vânzători acceptă, chiar preferă, plățile digitale. În mod similar, prin tehnologie i-am ajutat pe cei săraci în timpul COVID-19. Programul tehnologizat JAM Trinity, a oferit beneficii de bunăstare pentru 800 de milioane de oameni, fără probleme! Chiar și cea mai mare activitate de vaccinare din lume a fost alimentată de o platformă tehnologică. În India, tehnologia nu este un agent de excludere, ci unul de incluziune. Sunteți cu toții oameni asociați cu sectorul geo-spațial. Putem fi extrem de fericiți să afirmăm că tehnologia geo-spațială a condus incluziunea și progresul. Luați schema noastră Svamitva, de exemplu. Folosim drone pentru a cartografia proprietățile din sate. Folosind aceste date, sătenii primesc carduri de proprietate. Pentru prima dată în decenii, oamenii din mediul rural au documente clare de proprietate. Cei mai mulți dintre voi știți cum drepturile de proprietate sunt piatra de bază a prosperității oriunde în lume. Această prosperitate poate fi accelerată și mai mult atunci când femeile sunt principalii beneficiari ai proprietății.
Asta este exact ceea ce facem în India. Schema noastră de locuințe publice a oferit locuințe pentru aproape 24 de milioane de familii sărace. Femeile sunt proprietare unice sau comune pentru aproximativ 70% dintre aceste case. Acești pași au un impact direct asupra Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite privind sărăcia și egalitatea de gen. Masterplanul nostru ambițios Gati Shakti construiește infrastructură multi-modală. Este alimentat de tehnologie geo-spațială. Platforma noastră Digital Ocean folosește tehnologia geo-spațială pentru gestionarea oceanelor noastre. Acest lucru este crucial pentru mediul nostru și pentru ecosistemul marin. India a dat deja un exemplu în împărtășirea beneficiilor tehnologiei geo-spațiale. Satelitul nostru din Asia de Sud a îmbunătățit conectivitatea și a facilitat comunicarea în vecinătatea noastră.
V-am vorbit despre călătoria Indiei ca fiind alimentată de tehnologie și talent. Acum, să ajungem la al doilea pilon, talentul. India este o națiune tânără cu un mare spirit inovator. Suntem printre cele mai importante hub-uri de start-up din lume. Din 2021, aproape că am dublat numărul de start-up-uri unicorn. Acest lucru se datorează talentului tânăr al Indiei. India sărbătorește 75 de ani de eliberare de sub dominația colonială. Una dintre cele mai importante libertăți este libertatea de a inova. Acest lucru a fost asigurat pentru sectorul geo-spațial din India. Am deschis sectorul pentru mințile noastre tinere și strălucite. Toate datele colectate de-a lungul a două secole au devenit dintr-o dată gratuite și accesibile. Colectarea, generarea și digitizarea datelor geo-spațiale sunt acum democratizate. Astfel de reforme nu sunt izolate. Împreună cu sectorul geo-spațial, am dat un impuls cheie sectorului nostru de drone. Sectorul nostru spațial s-a deschis și pentru participarea privată. De asemenea, 5G decolează și în India. Accesul la datele existente, tehnologia dronei pentru a obține date noi, platforma pentru capabilități spațiale și conectivitate de mare viteză vor schimba datele jocului pentru tânăra India și întreaga lume.
Când spunem „nimeni nu trebuie lăsat în urmă”, asta se aplică peste tot. Pandemia de COVID-19 ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă pentru întreaga lume. Miliarde de oameni din lumea în curs de dezvoltare aveau nevoie de diagnostice, medicamente, echipamente medicale, vaccinuri și multe altele. Cu toate acestea, ei au fost lăsați la propria lor soartă. Este nevoie de o abordare instituțională din partea comunității internaționale pentru a se ajuta reciproc în timpul unei crize. Organizațiile globale, precum Națiunile Unite, pot deschide calea de a duce resursele până la ultima milă în fiecare regiune. Chiar și în lupta împotriva schimbărilor climatice, ajutorul reciproc și transferul de tehnologie sunt esențiale. Împărțim aceeași planetă. Sunt sigur că putem împărtăși cele mai bune practici pentru salvarea planetei noastre. Posibilitățile pe care le oferă tehnologia geo-spațială sunt nesfârșite. Dezvoltarea urbană durabilă, gestionarea și chiar atenuarea dezastrelor, urmărirea impactului schimbărilor climatice, gestionarea pădurilor, gestionarea apei, oprirea deșertificării, securitatea alimentară, sunt atât de multe ce putem face pentru planeta noastră prin tehnologia geo-spațială. Îmi doresc ca această conferință să devină o platformă pentru a discuta despre evoluții în domenii atât de importante.
Al 2-lea Congres Internațional Geo-Spațial Mondial al Națiunilor Unite mă face să fiu optimist. Odată cu adunarea părților interesate din industria geo-spațială globală, cu factorii de decizie politică și lumea academică interacționând între ei, sunt încrezător că această conferință va ajuta la îndreptarea satului global către un nou viitor.